LTG neveš „Belaruskalij“ krovinių, kol neturės vyriausybinės komisijos išvados

„Lietuvos geležinkelių“ (LTG) Grupė netenkins prašymų vežti „Belaruskalij“ krovinius, kol neturės Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos išvados. Tokią tvarką numato Sankcijų ir ribojamųjų priemonių įgyvendinimo kontrolės, atitikties ir prevencijos politika, kurią su akcininko pritarimu penktadienį patvirtino LTG valdyba. Šiuo metu nėra patvirtinta nė viena paraiška trąšų vežimui vasario mėnesį.

Šiuo metu nėra patvirtinta nė viena paraiška baltarusiškų kalio trąšų vežimui vasario mėnesį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiuo metu nėra patvirtinta nė viena paraiška baltarusiškų kalio trąšų vežimui vasario mėnesį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2022, 5:12 PM

Patvirtintame dokumente numatoma, kad kaskart prieš sudarant naują sandorį ar darant jo pakeitimą (jeigu jis nėra techninis), priimant sprendimą dėl vežimo paraiškų patvirtinimo pagal esamas sutartis, tvirtinant vežimo paraiškas pagal Tarptautinio krovinių vežimo geležinkeliais susitarimą (SMGS) ar kitu pagrindu, kai objektas yra Baltarusijos bendrovės „Belaruskalij“ gaminamos produkcijos gabenimas į ar per Lietuvos teritoriją, privaloma nedelsiant kreiptis į komisiją dėl atitikties nacionaliniam saugumui vertinimo.

Jeigu LTG Grupės bendrovė kreipėsi į komisiją, tačiau komisijos sprendimas ar galutinis Vyriausybės nutarimas nėra priimtas iki vežimo paraiškų patvirtinimo ar atmetimo termino pabaigos, vadovaujantis komisijos rekomendacijomis, šios paraiškos privalės būti atmetamos.

Šiuo metu nėra patvirtinta nė viena paraiška baltarusiškų kalio trąšų vežimui vasario mėnesį. Paskutiniai sąstatai, vežantys šias trąšas, į Lietuvą turėtų įvažiuoti pirmadienį, sausio 31 d., apie 20 val. ir maždaug per pusę paros pasiekti Klaipėdos uostą. Po to iki savaitės pabaigos bus grąžinami tušti vagonai. Pirmadienio popietės duomenimis, jų skaičius Lietuvoje siekia apie tūkstantį.

Nauji traukiniai su kalio trąšomis pagal 2018 m. sutartį, kuri buvo pripažinta negaliojančia nuo vasario 1 d., nebus priimami. Vasario 1 d., pagal sutartis su kita bendrove, į Lietuvą dar gali įvažiuoti nedidelis vagonų kiekis su kita „Belaruskalij“ produkcija (ne kalio trąšomis), kuri Baltarusijoje bus pakrauta paskutinę sausio dieną tebegaliojant sutartims. Vėliau ir ši produkcija nebebus gabenama.

LTG informavus bendrovę „Belaruskalij“ apie Vyriausybės nutarimą bendrovių turimą sutartį pripažinti negaliojančia nuo vasario 1 d., buvo gauti kitų bendrovių prašymai vežti „Belaruskalij“ produkciją. Su skirtinga argumentacija grindžiamais prašymais kreipėsi „Belorusskaja kalinaja kompanija“, „Belintertrans“, „Belkali-Migao“, „Belintertrans Baltik“, „Lit Salt Trade“ ir „Ferteksos transportas“.

Dėl visų sandorių LTG kreipėsi į Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisiją. Kol vykdoma šių sandorių patikra, LTG netvirtina paraiškų. Iki pirmadienio pateiktos paraiškos jau atmestos, vadovaujantis tvarka, kurią patvirtino valdyba bei įsakymu pritarė susisiekimo ministras.

Prieš kurį laiką LTG informavo Baltarusijos bendrovę „Belaruskalij“ apie Vyriausybės nutarimą nuo vasario 1 d. pripažinti 2018 m. sudarytą sutartį negaliojančia. Bendrovei taip pat buvo pranešta, kad paraiškos jos kroviniams vežti nuo vasario 1 d. pagal šią sutartį, nebus suderintos. LTG atsisakė patvirtinti pagal sutartį pateiktas „Belaruskalij“ paraiškas dėl trąšų vežimo vasario mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.