G. Nausėda kol kas nemato reikalo euro zonoje didinti palūkanų normas

Pasaulyje smarkiai augant maisto, kitų prekių ir energetikos išteklių kainoms, palūkanų normos euro zonoje didinti kol kas nereikia, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

G.Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 3, 2022, 1:36 PM

„Tam tikros diskusijos dėl galimo bazinio palūkanų normų didinimo ir mėginimo valdyti infliacijos procesus prasidėjo, bet šiandien bendra nuostata tokia, kad kol kas palūkanų normų euro zonoje didinti nereikia“, – po susitikimo su Vyriausybės, politikos ir verslo atstovais ketvirtadienį sakė prezidentas.

Pasak jo, Lietuva yra sudėtinė euro zonos dalis ir bendrą politiką lemia Europos Centrinio Banko (ECB) sprendimai, tačiau jis pritaria pozicijai, kad euro zona šiuo metu nėra pasirengusi kredito išteklių branginimui.

„Manau, kad tai yra teisinga, pirmiausia dėl to, kad turime įsitikinti ilgalaikėmis infliacijos tendencijomis. Šiandien tikrai nesame pasirengę kredito išteklių branginimui, mėginant taip stabdyti infliaciją“, – sakė prezidentas.

ECB valdybos nariai susitinka ketvirtadienį, o stebėtojai tikisi, kad ECB išlaikys dabartines palūkanų normas, kurios šiuo metu istoriškai žemos, nepaisant infliacijos spaudimo.

ECB vadovė Christine Lagarde yra pareiškusi, kad infliacijos spaudimas yra laikinas ir per metus turėtų sumažėti. Pasak jos, staigus ekonomikos atsigavimas po COVID-19 apribojimų sukėlė staigų energijos kainų kilimą.

Euro zonoje metų infliacija sausio mėnesį pasiekė naujas rekordines aukštumas ir siekė 5,1 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.