Geležinkelininkų profsąjungos įspėja: numatyti 300 darbuotojų atleidimai – skuboti

Didžiausios „Lietuvos geležinkelių“ (LTG) profsąjungos vadovas teigia, jog su susisiekimo ministru sutarta dar kartą peržiūrėti numatomų atleisti darbuotojų skaičių, įvertinti galimybes mokėti premijas bei šiemet didinti darbuotojų atlyginimus.

Didžiausios geležinkelininkų profsąjungos, turinčios per 1,8 tūkst. narių, vadovas teigia, kad pagal dabartinius planus daugiausia planuojama atleisti infrastruktūros darbuotojų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Didžiausios geležinkelininkų profsąjungos, turinčios per 1,8 tūkst. narių, vadovas teigia, kad pagal dabartinius planus daugiausia planuojama atleisti infrastruktūros darbuotojų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
M.Skuodis.<br>M.Patašiaus nuotr.
M.Skuodis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 8, 2022, 3:17 PM, atnaujinta Feb 8, 2022, 5:22 PM

Geležinkelių profsąjungos federacijos, turinčios per 1,8 tūkst. narių, vadovas Vilius Ligeika su Mariumi Skuodžiu antradienį aptarė numatomą 300 LTG darbuotojų atleidimą. Pasak jo, susitikime sutarta, jog prieš „afišuojant“ atleidimus LTG administracija iš pradžių turėtų įvertinti, kur grupėje trūksta darbuotojų.

„Sutarėme, kad dabar LTG administracijai duotas nurodymas peržiūrėti laisvas darbo vietas ir tik po tokio audito išeiti tolesnėms konsultacijoms su profsąjunga dėl darbuotojų atleidimo“, – naujienų agentūrai BNS sakė V.Ligeika.

Jo teigimu, tik gavusios visą informaciją apie numatomus atleidimus ir laisvas vietas profsąjungos žada pradėti derybas dėl darbuotojų atleidimo.

„Tada ir spręsim, ar einam į darbo ginčą, ar susitariame, nes tokia procedūra numatyta kolektyvinėje sutartyje, jei vyksta pakeitimai, susiję su rimtomis darbuotojus liečiančiomis reorganizacijomis“, – teigė V.Ligeika.

Susisiekimo ministerija teigia, kad nors ji nenustato bendrovėms personalo ar atlygio politikos, jai svarbus įmonės vadovų dialogas su darbuotojais.

„Nors ministerija nenustato akcinėms bendrovėms personalo ar atlygio politikos, visgi mums svarbus įmonės vadovų dialogas su darbuotojais, bendros sprendimų paieškos, ilgalaikio atlyginimų augimo politika. Per susitikimą išgirdau LTG ir darbuotojų atstovų pasiryžimą kartu ieškoti sprendimų visais aktualiais klausimais“, – BNS atsiųstame komentare cituojamas ministras M. Skuodis.

Ministerija taip pat nurodė, kad 2016–2021 metais „Lietuvos geležinkelių“ grupėje darbuotojų skaičius sumažėjo nuo maždaug 12 tūkst. iki 8 tūkst.

Profsąjungos vadovas teigė, kad tiek ministras, tiek ministerijos atstovai valdyboje „išgirdo mūsų balsą“ dėl premijų už 2021 metus bei dėl atlyginimų didinimo visiems grupės darbuotojams.

„Taip, mus patikino ir valdybos narė Agnė (ministerijos deleguota LTG valdybos narė Agnė Mikalonė – BNS), ir pats ministras, kad profsąjunga bus informuota apie tai, kokias išmokas planuojama išmokėti, ko niekada nebūdavo. Visą laiką būdavo, kad valdyba priima sprendimus, juos nuleidžia administracijai, o po to ši mums pradeda aiškinti, kas ten ir kaip“, – sakė V.Ligeika.

„Taip pat buvo išgirstas mūsų siūlymas atlyginimą kelti ne pagal darbuotojų rezultatus, o atsispirti į bendrą rinką jį didinant apie 10 proc.“ – pridūrė profsąjungos vadovas.

Praėjusią savaitę LTG grupė pranešė, jog planuoja atleisti iki 300 įvairių sričių specialistų. Daliai jų, kaip teigta, gali būti pasiūlytos laisvos darbo vietos kitose grupės įmonėse.

V.Ligeika anksčiau antradienį BNS teigė, jog numatoma atleisti apie 200 „LTG infra“ ir apie 60 „LTG Cargo“ darbuotojų, taip pat kelis Geležinkelio tiesimo centro žmones.

„Lietuvos geležinkelių“ grupės įmonėse dirba apie 8 tūkst. darbuotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.