Pirmasis agurkų derlius – jau parduotuvėse: pirkėjai juos tiesiog graibsto

Pirmadienį į „Iki“ parduotuvių lentynas atkeliauja pirmieji šviežio derliaus lietuviški trumpavaisiai agurkai. Kėdainių rajone agurkus auginantis Paulius Andriejavas sako, kad ir lietuviškuose šiltnamiuose pirkėjų itin mėgstamą daržovę tikrai įmanoma užauginti jau vasario viduryje.

Agurkai.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Agurkai.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Agurkai.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Agurkai.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
 Agurkų ūkis.<br>„Iki“ nuotr.
 Agurkų ūkis.<br>„Iki“ nuotr.
 Agurkų ūkis.<br>„Iki“ nuotr.
 Agurkų ūkis.<br>„Iki“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 14, 2022, 10:57 AM

Vaida Budrienė, prekybos tinklo komunikacijos vadovė, teigia, kad pirmieji trumpavaisiai lietuviški agurkai vos tik pasirodę parduotuvėse iš karto graibstomi.

Įmonės „Agrošiltnamiai“, auginančios ir į „Iki“ tiekiančios agurkus, direktorius P.Andriejavas, sako, kad pirmieji trumpavaisiai agurkai parduotuves šiais metais pasiekė per Valentino dieną, vasario 14-ąją.

„Turėdami ilgametę patirtį esame išbandę įvairius sodinimo laikotarpius ir pastebėjome, kad aukso viduriukas yra daigus šiltnamiuose sodinti sausio viduryje, tuomet derliumi galima džiaugtis vasario viduryje. Dėl mūsų šalyje vyraujančio klimato sąlygų anksčiau sodinti negalime, nes augalams tiesiog trūksta saulės šviesos bei dienos ilgio“, – teigia P.Andriejavas.

Ūkininkas pasakoja, kad didžiausią įtaką pirmajam agurkų derliui daro saulė, o jos žiemą ypač trūksta, todėl auginant agurkus naudojamos įvairios moderniausios technologijos. Šiltnamiuose įrengta speciali vėdinimo ir šildymo įranga, kuri net už lango spaudžiant 25 laipsnių šalčiui viduje palaiko agurkams augti reikiamą 18–20 laipsnių šilumą. Taip pat siekiant užtikrinti geriausią agurkų priežiūrą, ūkyje yra įdiegtos automatinės laistymo sistemos, kurias kompiuteriu valdo agronomai.

Pasak P.Andriejavo, agurkai skinami kiekvieną dieną ir pagal iš anksto suderintą tiekimo grafiką iš karto pristatomi į parduotuves.

Daržovės auginamos nenaudojant pesticidų, o jau visai netrukus šiltnamiuose apsigyvens natūrali biologinė apsauga – gerieji vabaliukai, kurie neleis plisti kenkėjams“, – pasakoja „Iki“ agurkus tiekiančios įmonės direktorius.

Anot P.Andriejavo, pirmosiomis savaitėmis nuo tiekimo pradžios agurkų derlius nėra didelis: tik pradėjus tiekti agurkus jų skinama apie 10–20 tonų per savaitę, o nuo balandžio, kai prasideda agurkų augimo pikas, per savaitę jų surenkama per 100 tonų. Iš viso Lietuvos rinkai per sezoną P.Andriejavo valdomas ūkis patiekia daugiau kaip 3 tūkst. tonų trumpavaisių agurkų.

Kaip pasakoja daržoves auginančios įmonės direktorius, agurkų daigai į ūkį atkeliauja iš Suomijos – joje ūkis turi patikimus partnerius, su kuriais bendradarbiauja ne vienerius metus. Vis dėlto agurkai yra gana lepus augalas ir kruopščios priežiūros jiems reikia kiekvieną dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.