Išleidę dešimtis tūkstančių eurų privirė košės: vandenį dalija nemokamai, bet mažai kam jo reikia

Praėjusių metų pabaigoje į Gineitų kaimą Kėdainių rajone savivaldybė investavo per 65 tūkst. eurų, už kuriuos įrengė vandens kolonėlę. Vandeniu gyventojai naudojasi nemokamai – sąskaitos už jį bus išrašomos Vilainių seniūnijai – jas apmokės visi mokesčių mokėtojai. Tačiau dar keisčiau tai, kad, „Kėdainių vandenims“ susiruošus išrašyti pirmąją sąskaitą už gineitiškių sunaudotą vandenį, paaiškėjo, jog visas kaimas to vandens sunaudoja labai nedaug – vos 7 kubinius metrus per mėnesį.

Gineitų naujakuriai turi galvoti apie asmeninį gręžinį arba apsiprasti su vaikščiojimu į kolonėlę.<br>A.Surkevičiaus/rinkosaikste.lt nuotr.
Gineitų naujakuriai turi galvoti apie asmeninį gręžinį arba apsiprasti su vaikščiojimu į kolonėlę.<br>A.Surkevičiaus/rinkosaikste.lt nuotr.
Gineitų naujakuriai turi galvoti apie asmeninį gręžinį arba apsiprasti su vaikščiojimu į kolonėlę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gineitų naujakuriai turi galvoti apie asmeninį gręžinį arba apsiprasti su vaikščiojimu į kolonėlę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gineitų naujakuriai turi galvoti apie asmeninį gręžinį arba apsiprasti su vaikščiojimu į kolonėlę.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gineitų naujakuriai turi galvoti apie asmeninį gręžinį arba apsiprasti su vaikščiojimu į kolonėlę.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Jorūnė Liutkienė, www.rinkosaikste.lt

Feb 16, 2022, 2:26 PM

Taigi panašu, kad geriamąjį vandenį į Gineitus būtų buvę pigiau tiesiog reguliariai atvežti ir išdalinti, nei investuoti į vandenvietę. Be to, po tokių investicijų gineitiškiai artimiausius trejus metus nebegali net svajoti apie normalią vandens ir nuotekų infrastruktūrą.

Vandens sunaudoja nedaug

Ilgai lauktą vandenį iš naujosios vandens kolonėlės gineitiškiai semia praktiškai nuo 2021 metų lapkričio vidurio.

Pirmąjį abonementinį mokestį Vilainių seniūnija už naujutėlę Gineitų vandenvietę sumokėjo dar gruodžio mėnesį, tačiau tuomet nebuvo įtrauktas visas ją įrengiant, o vėliau ir žmonių suvartotas vandens kiekis.

Nors buvo skaičiuojama, kad gyventojai Gineituose išnaudos po 30 kubinių metrų vandens per mėnesį, bet taip neįvyko.

Žmonės per mėnesį sunaudoja maždaug tik apie 6–7 kubinius metrus vandens.

Iš kolonėlės vandenį namo jie parsineša kavai, arbatai paruošti bei sriubai ir maistui gaminti ar šiaip atsigerti. Kitoms buitinėms reikmėms vandenį ir toliau semia iš čia pat kiemuose esančių šulinių.

Gyventi pigiau ir patogiau

Kartu su nauja vandens kolonėle gineitiškai gavo ir kitą privilegiją: vanduo jiems nieko nekainuoja, ne taip, kaip visiems kitiems rajono gyventojams. „Kėdainių vandenų“ pateiktas sąskaitas apmokės Vilainių seniūnija.

„Žmonės tikrai naudojasi kolonėle. Ten žiemą, kai pasninga, gerai matosi išmintas takiukas. Sunaudotas vandens kiekis nedidelis, bet keletas šeimų maistui daugiau ir negali sunaudoti“, − sakė Vilainių seniūnas Antanas Bružas.

Vienas kubas Gineituose tiekiamo vandens įkainotas 0,98 euro be PVM (1,19 euro su PVM), kaip ir kituose seniūnijų objektuose, mokyklose. Taikomas abonementinis mokestis – 5,59 euro be PVM (6,76 euro su PVM).

Vandenvietę įrengė išgręžę gręžinį Vandenvientė Gineituose įrengta „Kėdainių vandenims“ išgręžus 120 metrų gylio gręžinį ir pastačius vandens gerinimo stotelę su filtrais. Pastatytas ir namelis, kuriame yra vandens išdavimo kolonėlė su apskaitos prietaisu. Teritorija aptverta tvora.

Tai atsiėjo per 65 tūkst. eurų (su PVM) arba 54 tūkst. eurų be PVM.

Kaimelyje, kuriame vandentiekio niekada nebuvo, tėra 22 sodybos, jose gyvena 48 gyventojai.

Tačiau šios vandens kolonėlės įrengimas reiškia ir tai, kad vandens ir nuotekų tinklai Gineitų kaimo sodybose neatsiras dar artimiausius trejus metus.

Savivaldybės šiuo metu svarstomame 2022–2024 metų strateginiame plane joks finansavimas infrastruktūrai Gineituose nenumatytas, o pati savivaldybės bendrovė „Kėdainių vandenys“ neuždirba tiek, kad galėtų investuoti į tokių tinklų plėtrą. Panašu, kad jau padarytos investicijos į Gineitus šiai bendrovei vargu ar kada atsipirks.

Iš Europos Sąjungos finansavimo tokiai vietovei taip pat neverta nieko tikėtis. Sąlygos griežtos – investuojama tik į vietoves, kuriose gyvena daugiau kaip 2 tūkst. gyventojų, o šį kriterijų Kėdainių rajone atitinka tik Kėdainių miestas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?