Specialistai apie „Nord Stream 2“ stabdymą: poveikio dujų rinkoms neturės, tai politinis veiksmas

Rusijos dujotiekio projekto „Nord Stream 2“ stabdymas artimiausiu metu poveikio dujų rinkoms neturės, sako naujienų agentūros BNS kalbinti energetikos ekspertai. Jų teigimu, tai daugiau politinis veiksmas, reiškiantis Vokietijos paramą Ukrainai ir įspėjimą Rusijai dėl jos agresijos. Tačiau, pasak ekspertų, neatmetama atsakomųjų veiksmų iš Rusijos galimybė, o, priklausomai nuo įvykių Ukrainoje, ateityje projektas galėtų būti užbaigtas.

Vokietijos kancleris antradienį pranešė stabdantis „Nord Stream 2“, skirtą rusiškoms gamtinėms dujoms į Vokietiją tiekti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vokietijos kancleris antradienį pranešė stabdantis „Nord Stream 2“, skirtą rusiškoms gamtinėms dujoms į Vokietiją tiekti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Žurnalistų piketas, mitingas, prie vyriausybės, LRV, dėl spaudos laisvės, ir suvažymų, rytas staselis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Žurnalistų piketas, mitingas, prie vyriausybės, LRV, dėl spaudos laisvės, ir suvažymų, rytas staselis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Nepriklausoma energetika – stipri ekonomika“ spaudos konferencija. Joje dalyvauja energetikos ministras Arvydas Sekmokas, „Hitachi-GE Nuclear Energy“ valdybos pirmininkas Shozo Saito<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Nepriklausoma energetika – stipri ekonomika“ spaudos konferencija. Joje dalyvauja energetikos ministras Arvydas Sekmokas, „Hitachi-GE Nuclear Energy“ valdybos pirmininkas Shozo Saito<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 22, 2022, 3:56 PM, atnaujinta Feb 22, 2022, 4:44 PM

Vokietijos kancleriui antradienį pranešus apie „Nord Stream 2“ stabdymą, energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas sako, kad tai daugiau politinis veiksmas, artimiausiu metu neturėsiantis pasekmių Europos dujų rinkai. Pasak jo, projekto sustabdymas nebus didelis smūgis ir Rusijai.

„Čia daugiau buvo reikalingas politinis sutikimas, ženklas, kad paremiama Ukraina, kad tas dujas per Ukrainą Rusija toliau tiektų“, – BNS sakė V.Jankauskas.

„Čia toks parodymas, kad Vokietija šiek tiek pasiaukoja, atsisakydama dujų pirkimo iš Rusijos tolesnės plėtros ir palaiko Ukrainą“, – pridūrė jis.

Eksperto teigimu, atsisakant atominės energetikos bei anglių, ateityje Vokietijos priklausomybė nuo gamtinių dujų tik augs, todėl šalis turi pergalvoti savo energijos išteklių kilmę.

„Manau, kad Vokietija labai rimtai turi įsiklausyti į tai, ką prieš trejetą metų sakė prezidentas Donaldas Trumpas – pirkti amerikietiškas dujas ir statyti suskystintų gamtinių dujų terminalus, ką jie ir planuoja daryti“, – teigė V.Jankauskas.

Energetikos ekspertas Rytas Staselis taip pat mano, kad „Nord Stream 2“ stabdymas nesukels didelių pasekmių dujų rinkoms.

„Nord Stream 2“ buvo neveikiantis projektas ir jokio tiesioginio poveikio dujų rinkai jis nedarė, todėl nedarys ir toliau. Buvo užprogramuota, kad pusmetį, per kurį buvo planuojama baigti sertifikavimo procesą, dujotiekis neveiks, todėl rinkai tai nesuteikia nei lūkesčių, nei kitų dalykų“, – BNS sakė R.Staselis.

Jis neatmetė, kad projekto sustabdymas gali turėti nebent politinių pasekmių, tačiau jos labiau paliestų į Vakarus nuo Lietuvos esančias dujų rinkas.

„Gali būti kažkokie sugalvoti atsakomieji veiksmai – iš viso prisukti dujų kranelius. Bet tai labiau aktualu kontinentinės Europos rinkoms, mums tas nelabai turės įtakos, nes, kaip suprantu, sausio mėnesį mūsų rinkoje rusiškų dujų nebuvo“, – teigė R.Staselis.

Kad „Nord Stream 2“ projekto sustabdymas artimiausiu metu dujų rinkoms neturės jokio poveikio, mano ir energetikos ekspertas, buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Jo nuomone, projekto stabdymas veikiau yra Vokietijos pagrasinimas Rusijai dėl agresijos Ukrainoje.

„Konkrečiai šitas sprendimas dabar kažkokios tiesioginės įtakos nedaro. Tai daugiau pagrasinimas, kad štai, jeigu tęsite veiksmus Ukrainoje, mes galime galbūt tą projektą nutraukti“, – BNS kalbėjo A.Sekmokas.

Vis dėlto jis atkreipė dėmesį, kad „Nord Stream 2“ stabdymas nereiškia jo nutraukimo, todėl projektas, priklausomai nuo įvykių Ukrainoje, gali būti tęsiamas.

„Sustabdytas sertifikavimas, bet jis nėra nutrauktas negrįžtamai. Tai, priklausomai nuo aplinkybių, tas projektas gali būti tęsiamas. Turint galvoje, kad jis dabar poveikio neturi ir gali būti tęsiamas, tai reiškia tiek, kad Vokietija toliau žiūrės, ką su tuo projektu daryti, priklausomai nuo įvykių Ukrainoje“, – teigė A.Sekmokas.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas antradienį pranešė stabdantis „Nord Stream 2“, skirtą rusiškoms gamtinėms dujoms į Vokietiją tiekti, reaguodamas į Maskvos sprendimą pripažinti du prokremliškus separatistinius Ukrainos regionus.

55 mlrd. kubinių metrų metinio pralaidumo maždaug 10 mlrd. eurų kainavęs „Nord Stream 2“, nutiestas šalia tokio pat pajėgumo dešimtmetį veikiančio pirmojo Rusijos dujotiekio per Baltijos jūrą iki Vokietijos, padvigubintų šio dujų koridoriaus galimybes.

Pirmadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pripažino Maskvos remiamų separatistų valdomų Donecko ir Luhansko regionų nepriklausomybę, taip atverdamas kelią prie Ukrainos sienų šiuo metu laikomų pajėgų dislokavimui šiose „respublikose“.

„Tai, kad Vokietijos vyriausybė priėmė sprendimą stabdyti sertifikavimą, negali pakeisti to fakto, kad dujotiekis nebuvo naudojamas dujų transportavimui, vadinasi, poveikis dujų kainai priklausys nuo kitų veiksnių – bendros geopolitinės padėties ir nuo papildomų manipuliacijų, kurių Kremliaus režimas gali imtis“, – antradienį sakė premjerė Ingrida Šimonytė.

„Nord Stream“ net neegzistuodamas ir neveikdamas veikia dujų kainas, nes visada vertinome „Nors Stream“ kaip geopolitinį projektą ir niekas čia nepasikeitė“, – pridūrė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?