JAV sankcijos Rusiją atkirto nuo finansinių šaltinių Vakaruose

Antradienį paskelbtos JAV sankcijos Rusijai apima veiksmus, kuriais siekiama atimti iš jos finansinius šaltinius, nors tie veiksmai nėra tokio lygio, kokio tikėjosi kai kurie ekspertai.

J.Bidenas.<br>RS/MPI/Scanpix nuotr.
J.Bidenas.<br>RS/MPI/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 23, 2022, 10:07 AM

JAV paskelbė apie sankcijas po to, kai tą padarė ES, taip koordinuodamos Vakarų pastangas spausti Rusijos lyderį Vladimirą Putiną.

Neįprastu ir galimai stipriu žingsniu Vašingtonas užkirto kelią Maskvai pritraukti naujų pinigų iš Vakarų bankų, nuo kovo 1 dienos uždraudęs prekiauti Rusijos skolomis.

Priemonės taikomos Rusijos valstybiniam plėtros bankui „Vnešekonombank“ (VEB) ir kitai valstybės remiamai institucijai – „Promsvyazbank“ (PSB). JAV finansų departamentas teigia, kad abu bankai turi dešimčių milijardų dolerių vertės turto ir „atlieka konkrečius vaidmenis, remdami Rusijos gynybinius pajėgumus ir ekonomiką“.

Vašingtonas taip pat baudžia Rusijos oligarchus ir jų šeimas, V.Putino vidinio rato narius, kurie „plėšia Rusijos valstybę ir kaupia turtus sau Rusijos žmonių sąskaita“, sakoma Finansų departamento pranešime.

„Visiškai blokuojančios sankcijos“ VEB ir PSB bei jų dukterinėms įmonėms, taip pat veiksmai prieš penkis fizinius asmenis įšaldys visą jų turtą, laikomą JAV, taip pat jiems bus uždrausta naudotis JAV bankų sistema.

Atrodo, kad Vašingtono atsakas nesiekė nei tokio lygio, kaip ES, nei tokio, kaip kai kas tikėjosi.

Tačiau JAV prezidentas Joe Bidenas pareiškė, kad Vašingtonas gali sustiprinti spaudimą ir viršyti „pirmąją sankcijų dalį“, jei Rusija „tęs savo agresiją“ Ukrainoje.

Pradinės JAV sankcijos apima mažiau finansinių institucijų nei ES, į jas neįtrauktas didžiausias ir svarbiausias šalies bankas „Sberbank“, Rusija neatjungiama nuo SWIFT sistemos, naudojamos pinigų pervedimams visame pasaulyje.

J.Bidenas taip pat nesiėmė eksporto kontrolės, dėl kurios Rusijos įmonės būtų atkirstos nuo svarbių aukštųjų technologijų ir programinės įrangos, apie kurias kai kurie analitikai teigė, kad tai galėtų būti daroma.

Vienas aukštas JAV administracijos pareigūnas sakė, kad „visos galimybės lieka svarstytinos“, įskaitant taikymąsi į patį V.Putiną.

„Mes pradedame gerai. Išlaidos, kurias sukeliame, yra didelės, – sakė pareigūnas. – Skausmas vis didėja“.

Iždo sekretorė Janet Yellen pareiškė: „Ir toliau stebime Rusijos veiksmus ir, jei ji tęs savo invaziją į Ukrainą, JAV greitai įves plačias ekonomines sankcijas, kurios turės rimtą ir ilgalaikį poveikį Rusijos ekonomikai“.

Strateginių ir tarptautinių studijų centro (CSIS) Rusijos ekspertas Andrew Lohsenas sakė, kad šie žingsniai neatitinka to, kuo grasino J.Bidenas, o tai gali paskatinti V.Putiną.

Šios priemonės „neprivers Rusijos pakeisti kurso. Akivaizdu, kad administracija tiesiog bando pasilaikyti kai kurias galimybes atsargai, jei eskalacija tęstųsi“, – AFP sakė A.Lohsenas.

„Nesu tikras, ar to užtenka Rusijai atgrasyti nuo tolesnių žingsnių siekiant pakirsti Ukrainos suverenitetą“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.