Europa turi būti pasiruošusi, kad „Gazprom“ dujos daugiau į Europą nepateks

Rusijai pradėjus karo veiksmus Ukrainos teritorijoje, europarlamentaras Andrius Kubilius įsitikinęs, kad Europai jau dabar reikia ieškoti būdų, kaip apsirūpinti gamtinėmis dujomis, jei valstybinė Kremliaus dujų tiekėja „Gazprom“ visiškai nutrauktų dujų tiekimą. Pasak jo, tokį žingsnį inicijuotų būtent Rusija.

Šiuo metu ES iš Rusijos importuoja apie 40 proc. visų Bendrijoje suvartojamų gamtinių dujų.<br>Gazprom.com asociatyvi nuotr.
Šiuo metu ES iš Rusijos importuoja apie 40 proc. visų Bendrijoje suvartojamų gamtinių dujų.<br>Gazprom.com asociatyvi nuotr.
Šiuo metu ES iš Rusijos importuoja apie 40 proc. visų Bendrijoje suvartojamų gamtinių dujų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiuo metu ES iš Rusijos importuoja apie 40 proc. visų Bendrijoje suvartojamų gamtinių dujų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Kubilius.<br>T.Bauro nuotr.
A.Kubilius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 24, 2022, 10:43 AM, atnaujinta Feb 24, 2022, 10:44 AM

„Europa turi būti pasiruošusi tam, kad „Gazprom“ dujos daugiau į Europą nepateks. Tai bus padaryta ne pačios Europos, o Vladimiro Putino sprendimu“, – ketvirtadienį LRT Radijui kalbėjo A.Kubilius.

„Tai Europai pačiai būtų geriau atsisakyti šitų dujų naudojimo neatidėliojant dabar ir greitai susitvarkyti visus kitus tiekimus, nei laukti, ar V.Putinas elgsis racionaliai, ar ne“, – tęsė europarlamentaras.

Kartu jis akcentavo, kad Lietuva yra bendros Rusijos, Baltarusijos ir Baltijos šalių elektros tinklų sistemos (BRELL) dalis ir ragino Vyriausybę pasirengti scenarijui, kuomet elektros tiekimas šiuo tinklu būtų sutrikdytas.

„Raginčiau Vyriausybę labai atidžiai pasižiūrėti būtent į tai ir ruoštis tokiai perspektyvai, kad gali tekti dirbti ir be šito žiedo“, – pažymėjo politikas.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad Rusijos prezidentas V.Putinas ketvirtadienio paryčiais paskelbė, jog pradeda karinę operaciją prieš Ukrainą. Iš karto Rusijos kariuomenė atakavo Ukrainą daugelyje vietų. V.Putinas savo kalboje pareiškė, kad užpuolimo tikslas – „demilitarizuoti ir denacifikuoti“, bet ne okupuoti Ukrainą. Jis įspėjo kitas šalis nesikišti, nes priešingu atveju pagrasino tokiu atsaku, kuris „nuves prie pasekmių, kurių dar nepatyrėte savo istorijoje“.

Šiuo metu ES iš Rusijos importuoja apie 40 proc. visų Bendrijoje suvartojamų gamtinių dujų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.