Įvertino naujas sankcijas Rusijai: tai smogs paprastiems gyventojams, bet V. Putinui į tai nusispjaut

Ekonomistai įvertino paskelbtas naujas sankcijas Rusijai. Anot jų, ilguoju periodu tai stipriai kirs Rusijos ekonomikai, nusimato sunkesnis gyvenimas ir piliečiams. Vis dėlto, pašnekovų nuomone, vargu, ar tai sustabdys Rusijos karinius veiksmus.

J.Bidenas pažadėjo, kad pasaulis „laikys Rusiją atsakinga“ už Ukrainoje vykstantį karą.<br>Lrytas.lt fotomontažas.
J.Bidenas pažadėjo, kad pasaulis „laikys Rusiją atsakinga“ už Ukrainoje vykstantį karą.<br>Lrytas.lt fotomontažas.
Joe Bidenas.<br>RS/MPI/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas.<br>RS/MPI/Scanpix nuotr.
J.Bidenas pažadėjo, kad pasaulis „laikys Rusiją atsakinga“ už Ukrainoje vykstantį karą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Bidenas pažadėjo, kad pasaulis „laikys Rusiją atsakinga“ už Ukrainoje vykstantį karą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Bidenas pažadėjo, kad pasaulis „laikys Rusiją atsakinga“ už Ukrainoje vykstantį karą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Bidenas pažadėjo, kad pasaulis „laikys Rusiją atsakinga“ už Ukrainoje vykstantį karą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Bidenas pažadėjo, kad pasaulis „laikys Rusiją atsakinga“ už Ukrainoje vykstantį karą.<br>Scanpix/AFP nuotr.
J.Bidenas pažadėjo, kad pasaulis „laikys Rusiją atsakinga“ už Ukrainoje vykstantį karą.<br>Scanpix/AFP nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas.<br>123rf nuotr.
Joe Bidenas.<br>123rf nuotr.
Joe Bidenas.<br>M.Kulbio nuotr.
Joe Bidenas.<br>M.Kulbio nuotr.
M.Dubnikovas.<br>V.Skaraičio nuotr.
M.Dubnikovas.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Izgorodinas.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Izgorodinas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Feb 24, 2022, 10:38 PM, atnaujinta Feb 25, 2022, 6:43 AM

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį reaguodamas į Maskvos pradėtą puolimą Ukrainoje paskelbė griežtų naujų sankcijų Rusijai, įskaitant svarbių bankų turto įšaldymą ir aukštųjų technologijų eksporto į šią šalį stabdymą.

„Tai reikš didelę kainą Rusijos ekonomikai – ir tuojau pat, ir vėliau“, – sakė J. Bidenas.

Jo teigimu, koordinuojant veiksmus su Europa skelbiamos sankcijos atkirs svarbiausius Rusijos bankus nuo JAV finansų sistemos ir „nutrauks daugiau kaip pusę Rusijos aukštųjų technologijų importo“.

Tuo metu izoliuoti Rusiją nuo tarptautinės tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT tebėra įmanoma, bet Amerikos sąjungininkai Europoje kol kas nepritaria tokiam žingsniui, ketvirtadienį pareiškė JAV prezidentas.

„Tokia galimybė visuomet yra, bet dabar tai nėra pozicija, kurią nori užimti likusi Europa“, – J. Bidenas sakė žurnalistams per spaudos konferenciją, kalbėdamas apie atsaką į Rusijos karinę invaziją į Ukrainą.

Smogs paprastiems gyventojams, bet Vladimirui Putinui nusispjaut

„Brandnomika“ ekonomistas Aleksandras Izgorodinas tai pavadino antruoju sankcijų paketu Rusijai.

„Rusijai bus stipriai apribotos galimybės vykdyti transakcijas eurais, doleriais, jenomis. Tai Rusijai nenaudinga ir skausminga, juk ji į Vakarus eksportuoja įvairias žaliavas: naftą, metalus, dujas ir kita. Apribojus atsiskaitymus Rusija negaus pajamų už eksportą, o tai kirs jos ekonomikai, įmonės neteks pinigų“, – portalui lrytas.lt komentavo ekonomistas.

Kadangi šįkart sankcijos paveiks pačius stambiausius Rusijos bankus, pasekmės bus skaudesnės.

„Šių bankų galimybės pasiskolinti Vakarų rinkose, kur yra pigūs pinigai, bus stipriai apribotos. Šiems bankams turės padėti pati Rusijos valdžia ir Rusijos centrinis bankas, bet juk Rusijos rezervas nėra guminis“, – teigė pašnekovas.

Anot jo, Rusija turi išeitį – skolintis pinigų iš Kinijos. Tačiau ekonomistas nemano, kad Kinija norės veltis į šią situaciją, kai ir jos pačios ekonomika susiduria su rimtomis problemomis.

„Kinija ir Rusija nėra draugės, tai buvo vedybos iš būtinybės“, – pareiškė A.Izgorodinas.

Vadinasi, Rusija turės naudoti savo rezervą rublio kursui palaikyti, tad rezervas gali greitai ištuštėti. O jeigu Rusijos centrinis bankas nepagelbės kitiems bankams, gali būti išduodama mažiau kreditų verslui ir gyventojams arba stipriai pakeliamos palūkanos.

Per vieną dieną Rusijos ekonomika recesijos nepatirs, bet, A.Izgorodinas mano, kad esant tokioms sankcijoms Rusijos rezervai gali ištušėti per 2–4 mėnesius ir tada „ekonomika pradės kraujuoti“.

Ar tai sustabdys Rusiją nuo karinių veiksmų? A.Izgorodinas taip nemano: „Sankcijos paveiks paprastus žmones, bet V.Putinui į tai nusispjaut.“

Ilguoju periodu poveikis bus

Ekonomisto M.Dubnikovo teigimu, per pastarąsias paras matoma, jog sankcijos aštrinamos dideliu tempu ir šįkart jos bus iš tiesų skausmingos.

„Žaliavų tiekimas bus užtikrinamas JAV ir kitų partnerių, kaip Japonijos ar Australijos. Jos bus suinteresuotos, kad Rusijos žaliavų eksportas sumažėtų. Tai Rusijai bus viena skaudžiausių sankcijų“, – portalui lrytas.lt sakė jis.

Tačiau ekonomistas taip pat nemano, kad sankcijos privers Rusijos valdžią persigalvoti dėl karinių veiksmų: „Jie ir patys sako, kad sankcijos jiems nerūpi, jie dabar kariauja.“

Vis dėlto jis tiki, kad ilguoju periodu apribojimai pradės veikti. Jis ragino atkreipti dėmesį, kad įvairios sankcijos taikomos dar nuo 2014 m., nuo tada ir vidutinio ruso perkamoji galia nedidėjo, ir gyvenimo kokybė negerėjo.

Anot jo, naujosios sankcijos taikomos į elitą ir jau akivaizdu, kad turint rusišką pasą sudaryti naujus verslo sandorius Europoje bus itin sudėtinga. O jei ir sandoriai bus sudaromi, greičiausiai sąlygos nebus naudingos Rusijos verslininkams.

„Netikiu, kad tokios sankcijos paskatins elitą sukilti prieš valdžios veiksmus. Manau, kad tai nėra vieno žmogaus valstybė ir pats elitas laimino visa tai, kas vyksta. Tačiau tokios sankcijos primins elitui, kad ne visi sprendimai yra geri“, – komentavo M.Dubnikovas.

Maskvos atstovas ES: Rusija duos atkirtį ES sankcijoms

Rusijos nuolatinis atstovas Europos Sąjungoje Vladimiras Čižovas susitikime su Europos išorės veiksmų tarnybos (EIVT) generaliniu sekretoriumi Stefano Sannino pareiškė, kad naujos Europos Sąjungos sankcijos yra neteisėtos, ir perspėjo, jog tokie Bendrijos veiksmai neliks be atsako.

„Rusija pabrėžė tokių vienašalių priemonių, galinčių tik dar labiau pabloginti ir taip sudėtingą Rusijos ir ES santykių padėtį, neteisėtą ir neapibrėžtą pobūdį. Partneriai buvo įspėti, kad tokia (įvykių) eiga neišvengiamai sulauks atsakomųjų žingsnių iš Rusijos“, – sakoma Rusijos Federacijos nuolatinės atstovybės prie ES pareiškime, paskelbtame po V. Čižovo susitikimo su S. Sannino.

Pranešime taip pat sakoma, kad V. Čižovas susitikime išdėstė Rusijos požiūrį į Ukrainos krizę, „išsamiai nurodydamas priežastis, dėl kurių mūsų šalies vadovybė turėjo priimti sprendimą pripažinti Donecko liaudies respublikos ir Luhansko liaudies respublikos nepriklausomybę, o paskui pradėti specialią karinę operaciją“.

Savo ruožtu EIVT atstovas nurodė, kad padėtis Ukrainoje bei Rusijos ir ES santykiai bus aptarti ketvirtadienio vakarą vyksiančiame Europos Vadovų Tarybos susitikime, kur taip pat gali būti priimtas sprendimas dėl papildomų suvaržymų įvedimo.

Vėlai trečiadienį įsigaliojo naujausios Europos Sąjungos sankcijos Rusijai, nukreiptos prieš aukšto rango vyriausybės pareigūnus, kelias įmones ir šimtus parlamento narių, balsavusių už Rytų Ukrainos promaskvietiškų separatistų nepriklausomybės pripažinimą.

Bendrija nurodė, kad sankcijos, kurios daugiausiai reiškia jų taikiniais tapusių asmenų aktyvų įšaldymą ir draudimą atvykti į 27 šalių Bendriją, yra pirmasis žingsnis iš virtinės planuojamų baudžiamųjų priemonių, jeigu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas išplės agresiją prieš Ukrainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.