Europos vežėjai atšaukia skrydžius į Maskvą

Ketvirtadienio rytą iš Vilniaus oro uosto turėjo vykti du skrydžiai į Ukrainos sostinę Kijevą, tačiau Rusijai šioje šalyje pradėjus karą jie buvo atšaukti.

Ketvirtadienio rytą iš Vilniaus oro uosto turėjo vykti du skrydžiai į Ukrainos sostinę Kijevą, tačiau Rusijai šioje šalyje pradėjus karą jie buvo atšaukti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ketvirtadienio rytą iš Vilniaus oro uosto turėjo vykti du skrydžiai į Ukrainos sostinę Kijevą, tačiau Rusijai šioje šalyje pradėjus karą jie buvo atšaukti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Moldova ketvirtadienį pranešė, kad, reaguodama į Rusijos invaziją į Ukrainą, uždaro savo oro erdvę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Moldova ketvirtadienį pranešė, kad, reaguodama į Rusijos invaziją į Ukrainą, uždaro savo oro erdvę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 24, 2022, 1:11 PM, atnaujinta Feb 24, 2022, 3:45 PM

Minėtos oro bendrovės apskritai nurodė kuriam laikui stabdančios skrydžius į Ukrainą.

Latvijos nacionalinė aviakompanija „Air Baltic“ paskelbė visus skrydžius į Ukrainą ir iš jos nutraukianti mažiausiai iki kovo 13 dienos. Vengrijos pigių skrydžių bendrovė „Wizz Air“ taip pat pranešė laikinai stabdanti oro susisiekimą su Ukraina, tačiau nenurodė kokiam laikui.

Kaip nurodo naujienų agentūra BNS, „Air Baltic“ ir „Wizz Air“ skrydžių tvarkaraščiuose – reguliarūs reisai į Ukrainą iš Rygos ir Vilniaus.

Lietuvos oro uostų atstovas Tadas Vasiliauskas portalui lrytas.lt sakė, kad ketvirtadienio rytą turėję įvykti skrydžiai buvo planiniai, tačiau kadangi buvo išleistas NOTAM, lėktuvai nepakilo. NOTAM dokumentas – tai pranešimas visiems aviacijos dalyviams, kad šiuo atveju kyla pavojus visai aviacijai Ukrainos oro erdvėje. Tai reiškia, kad visos oro bedrovės ir Europoje, ir Lietuvoje turi koreguoti savo planus.

„Atšaukimai – neišvengiamas dalykas, – teigė T.Vasiliauskas. – Tačiau reikia pasakyti, kad ši situacija kitų skrydžių nepaveiks – visi suplanuoti skrydžiai ne į Ukrainą vyksta įprastai, tik aplenkiant Ukrainos oro erdvę“.

Atšaukia skrydžius į Maskvą

Čekijos oro bendrovė „Czech Airlines“ atšaukė savo skrydį Praha-Maskva, kuris Rusijos sostinę turėjo pasiekti ketvirtadienį 15 val. 05 min. Taip pat atšauktas skrydis Maskva-Praha, kuris į Prahą turėjo atkakti 15val. 45 min., skelbiama Šeremetjevo internetinėje skelbimų lentoje (MASH).

Atšauktas ir „Aeroflot“ skrydis, turėjęs atskristi iš Tel Avivo 17 val. 20 min.

Be to, atšauktas aviakompanijos „KLM Royal Dutch Airlines“ skrydis į Amsterdamą (Schipholio oro uostą), turėjęs įvykti vasario 25 d. 5val. 30 min., praneša kommersant.ru. „KLM“ laikraščiui „Kommersant“ pranešė, kad atšaukė skrydį, nes „nusprendė atšaukti šiandieninį naktinį sustojimą Maskvoje“. „Atidžiai stebime situaciją ir šiuo metu neatšaukėme kitų skrydžių (į Rusijos Federaciją – „Kommersant“ past.)“, – sakė jie.

Uždaro oro erdvę

Rusijai įsiveržus į Ukrainą kai kurios šalys skelia uždarančios savo oro erdvę. Tai vienareikšmiškai reiškia, kad jokies skrydžiai į ir iš tokios valstybės neįmanomi.

Baltarusijos gynybos ministerija pranešė, kad nuo ketvirtadienio civilinei aviacijai uždaroma dalis šalies oro erdvės.

„Siekdamas užtikrinti saugų naudojimąsi Baltarusijos Respublikos oro erdve, Baltarusijos Respublikos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas nusprendė nuo 2022 metų vasario 24 dienos 12 valandos uždaryti dalį Baltarusijos Respublikos oro erdvės civilinių orlaivių skrydžiams“, – sakoma ministerijos spaudos tarnybos pranešime.

Moldova ketvirtadienį pranešė, kad, reaguodama į Rusijos invaziją į Ukrainą, uždaro savo oro erdvę.

„Atsižvelgusi į situaciją regione, Aukščiausioji Saugumo Taryba rekomendavo uždaryti Moldovos oro erdvę“, – programėlėje „Telegram“ parašė šalies premjerės pavaduotojas Andrejus Spinu. Jis pridūrė, kad oro erdvė bus uždaryta nuo 12 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, o „visi skrydžiai bus nukreipiami į kitus oro uostus“.

Panašų pranešimą vėliau paskelbė ir Baltarusija. Šalies gynybos ministerija nurodė uždaranti „dalį savo oro erdvės civiliniams lėktuvams“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.