Vis daugiau įmonių stabdo veiklą Ukrainoje, atsisako rusiškų ir baltarusiškų prekių

Rusijai užpuolus Ukrainą Lietuvos medžio plaušo plokščių, kartono bei higieninio popieriaus gamybos grupės „Grigeo“ gofruotojo kartono gamybos įmonė „Mena Pak“ Ukrainoje sustabdė gamybą. Įmonių grupės „MV GROUP“ valdoma bendrovė „Mineraliniai vandenys“ stabdo rusiškos ir baltarusiškos produkcijos distribuciją Lietuvoje.

Įmonės atsisako baltarusiškos ir rusiškos produkcijos.<br>Lrytas.lt koliažas.
Įmonės atsisako baltarusiškos ir rusiškos produkcijos.<br>Lrytas.lt koliažas.
Įmonės atsisako baltarusiškos ir rusiškos produkcijos.<br>I.Danieliūtės nuotr.
Įmonės atsisako baltarusiškos ir rusiškos produkcijos.<br>I.Danieliūtės nuotr.
„Pigu.lt“ nutraukia prekybą Rusijoje ir Baltarusijoje pagamintomis prekėmis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Pigu.lt“ nutraukia prekybą Rusijoje ir Baltarusijoje pagamintomis prekėmis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rusijai užpuolus Ukrainą Lietuvos medžio plaušo plokščių, kartono bei higieninio popieriaus gamybos grupės „Grigeo“ gofruotojo kartono gamybos įmonė „Mena Pak“ Ukrainoje sustabdė gamybą, pranešė grupė.<br>D.Umbraso nuotr.
Rusijai užpuolus Ukrainą Lietuvos medžio plaušo plokščių, kartono bei higieninio popieriaus gamybos grupės „Grigeo“ gofruotojo kartono gamybos įmonė „Mena Pak“ Ukrainoje sustabdė gamybą, pranešė grupė.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 25, 2022, 9:50 AM, atnaujinta Feb 25, 2022, 6:00 PM

Anot Gintauto Pangonio, fabriko veikla laikinai sustabdyta ketvirtadienį, nes dėl kontroliuojamo eismo ir sugadintų kelių prie jo neįmanoma privažiuoti.

„Sustabdyta laikinai. Daug įmonių nedirba, nes vykstant karo veiksmams kontroliuojamas transportas, produkcijos nei išvežti, nei įvežti neįmanoma. Šįryt kalbėjau su direktoriumi, patekti į gamyklą jau neįmanoma, susprogdinti tilai. Fabrikas saugomas, laukiama, kas bus toliau, šiuo metu jis neveikia. Kaip sakė vadovas, šalia Černygovo yra Rusijos kariuomenė, įvažiavusi iš Baltarusijos. Deja, tokia situacija“, – penktadienį ryte BNS sakė G. Pangonis.

Šiaurinėje šalies dalyje, greta pasienio su Baltarusija esančioje „Mena Pak“ dirba 88 žmonės, visi jie, įskaitant vadovaujantį personalą – ukrainiečiai. Grupės vadovas sako, kad jiems, jeigu reikės, bus suteikta visa būtina pagalba.

„Prašymų dar nėra, bet mes esame įvardiję, kad, esant reikalui, pasirūpinsime darbuotojais ir jų šeimomis Lietuvoje. Kviečiame atvažiuoti, pasirūpinsime gyvenamuoju plotu. Taip pat „Mena Pak“ visus piniginius resursus gali naudoti tam, ko reikia Ukrainai. Daugiau kažkuo šiuo metu ir negalime padėti, jeigu kreipsis, žiūrėsim, kuo galėsim prisidėti“, – kalbėjo G. Pangonis.

Anot jo, „Mena Pak“ Lietuvos grupei priklauso nuo 2010 metų, į šią bendrovę „Grigeo“ investavo 3,7 mln. eurų.

„Palyginus su visa grupe, tai maža dalis. Tolesnis mūsų santykis su fabriku išlieka, nebent jis būtų nacionalizuotas. Vadovai turi priimti sprendimus, kaip jį išlaikyti. Net jeigu šalis ir kariaus, mūsų gaminama produkcija, pakuotė, bus reikalinga maisto pramonei, žmonėms valgyti juk reikia“, – sakė grupės prezidentas.

Grupė eksportuoja į daugiau kaip 20 šalių, todėl prarasti pardavimai būtų perorientuojami į kitas rinkas, teigia bendrovė. „Mena Pak“ pardavimai 2021 metais sudarė 5 proc. visų grupės pardavimų.

„Tai apie 8 milijonai eurų, jeigu pokyčių reikšmingų nebus, tuos praradimus orientuosim į kitas rinkas. Pardavimai į Rusiją ir Baltarusiją buvo maži ir įtakos neturės. Bet karas Europoje poveikį turės visiems, ne tik Lietuvai, per energetiką ir kitus dalykus“, – sakė G. Pangonis.

Įmonių grupės „MV GROUP“ valdoma bendrovė „Mineraliniai vandenys“ stabdo rusiškos ir baltarusiškos produkcijos distribuciją Lietuvoje – atsisako visų naujų bei ieško galimybių atšaukti dalį pakeliui esančių importo užsakymų.

„Kategoriškai smerkiame Rusijos karinę agresiją. Esame įsitikinę, kad pilietiškas požiūris yra aukščiau verslo interesų, todėl priėmėme sprendimą įšaldyti partnerystes su rusiškais ir baltarusiškais prekės ženklais neribotam laikui. Svarbu pažymėti, kad partneriai tokį mūsų sprendimą priima, ir patys reiškia nepritarimą kariniams veiksmams“, – sako „MV GROUP“ generalinis direktorius Marijus Cilcius.

Karinę Rusijos agresiją prieš Ukrainą smerkiantis prekybos centras internete „Pigu.lt“ nutraukia prekybą Rusijoje ir Baltarusijoje pagamintomis prekėmis. Šių šalių produktai, kurie sudaro mažiau nei 1 procentą e. prekybos centro prekių, nuo šios dienos šalinami iš visų „Pigu.lt“ prekiaujančių pardavėjų asortimento.

„Nors rusiški produktai sudaro menką mūsų prekių asortimento dalį, tačiau tai – principinis mūsų veiksmas. Besąlygiškai palaikome Ukrainą ir jos žmones, šiuo metu patiriančius siaubingą Rusijos sukelto karo terorą“, – sako „PHH Group“ ir „Pigu.lt“ vadovas Dainius Liulys.

E. prekybos centras „Pigu.lt“ pirkėjus taip pat skatins rinktis Ukrainoje pagamintas prekes. Prie šių produktų bus aiškiai ir ryškiai nurodyta prekių kilmė.

Didmeninės prekybos ir logistikos bendrovė „Sanitex“ pranešė stabdanti prekių importą iš Rusijos ir Baltarusijos. Jų dalis pernai sudarė 0,6 proc. „Sanitex“ pardavimų Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Įmonė taip pat stabdo visų rusiškos ir baltarusiškos kilmės produktų pirkimą iš kitų importuotojų.

Šių prekių taip pat bus atsisakoma „Promo Cash&Carry“, „Promo Food Service“, „Officeday“ ir kituose bendrovės prekybos kanaluose.

Apie nutraukiamą prekybą rusiškomis ir baltarusiškomis prekėmis yra paskelbę ir prekybos tinklai „Maxima“, „Rimi“, „Iki“, „Norfa“, „Barbora“.

Sertifikavimo įstaiga „Ekoagros“ irgi stabdo ekologinės gamybos sertifikavimo paslaugų teikimą Rusijoje ir Baltarusijoje.

Ekologinės gamybos sertifikavimo paslaugas ne Europos Sąjungos (trečiosioms) šalims „Ekoagros“ teikia nuo 2017 m. Įstaiga už šią veiklą atsiskaito Europos Komisijai, o Lietuvoje ją prižiūri Žemės ūkio ministerija. Pastaruoju metu sertifikavimo darbai buvo vykdomi Rusijoje, Baltarusijoje ir Kazachstane.

Veiksmų ėmėsi ir Lietuvos paštas

Lietuvos paštas stabdo prekybą rusiškomis bei baltarusiškomis prekėmis. Taip pat stabdomas ir šių šalių leidinių prenumeratos pristatymas bei prekyba visoje šalies teritorijoje.

„Tvirtai palaikome Ukrainą ir jos žmones šiuo neįprastai sunkiu laiku. Rusiškų ir baltarusiškų prekių bei leidinių platinimo stabdymas yra vienas iš mūsų žingsnių. Kitą savaitę pašto skyriuose pradėsime prekybą Ukrainos vėliavomis, o 5 eurai nuo kiekvienos vėliavos bus skiriami paramai“, – sako Lietuvos pašto Klientų patirčių valdymo departamento vadovė Deimantė Žebrauskaitė.

Prenumeratos pristatymas ir prekyba rusiškais ir baltarusiškais leidiniais Lietuvos pašte stabdoma nuo vasario 25 d. Prenumeratoriams išlaidos už nepristatytus leidinius bus grąžintos – tie, kurie prenumeratą užsisakė internetu, pinigai bus grąžinami į banko sąskaitą, iš kurios buvo apmokėta prenumerata, o prenumeratą užsisakius pašto skyriuje ar per laiškininką, pinigus galima bus atsiimti pašto skyriuose, sakoma Lietuvos pašto pranešime.

Ketvirtadienį Lietuvos paštas pranešė ir apie sutrikusį siuntų pristatymą į Ukrainą. Dėl karo veiksmų Ukrainoje uždarius oro erdvę, siuntų pristatymas oro keliais į šią šalį tapo nebeįmanomas. Nors situacija yra labai sudėtinga, Lietuvos paštas deda visas pastangas, kad siuntų kelias į šią šalį nenutrūktų – ieškoma galimybių siuntas vežti žeme, todėl siuntų bei laiškų priėmimo išsiuntimas į Ukrainą nėra sustabdytas.

Kiti iš Ukrainos traukti nežada: trejų metų darbas gali nueiti šuniui ant uodegos

Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, šioje šalyje veikianti Lietuvos informacinių technologijų (IT) bendrovė „Nevda“ veiklos ten nutraukti neskuba. Įmonės atstovas sako, kad tai svarbu ne tik jai, bet ir vietos žmonėms.

„Veikla Ukrainoje vykdoma, akylai stebime situaciją, ji šiuo metu jautri ir sunki, esame susirūpinę dėl ten esančių lojalių savo darbuotojų ir partnerių. Esminiai sprendimai nepriimti, tikimės geriausio“, – penktadienį BNS sakė „Nevda“ projektų direktorius Paulius Jonikas.

Anot jo, bendrovė Ukrainoje per beveik ketverius metus investavo kelis milijonus eurų, jos įmonės „IT PRO“ biurai veikia Kijeve ir Poltavoje, kur dirba 8 žmonės bei daug partnerių. Lietuviško verslo veikla Ukrainoje, pasak P. Joniko, yra morališkai svarbi vietiniams.

„Vakar (ketvirtadienį – BNS) pervedėme darbuotojams atlyginimus, jie yra įdarbinti, nesame nieko uždarę, nenorime daryti skubotų sprendimų, norime ten išlikti, Ukraina mums yra svarbi rinka, svarbūs žmonės, labai juos vertiname. Vien tai, kad vakariečiai teikia bent nedidelius užsakymus, ukrainiečiams yra didžiulis moralinis palaikymas. Nutraukti viską ir palikti nėra tikslo, tikime sveiku protu“, – BNS sakė P. Jonikas.

Ukrainoje, be vietos personalo, nuolat dirba ir darbuotojai iš Lietuvos, vienas jų – Egidijus Gaidamavičius, automobiliu bandantis pasiekti Lenkiją, sakė, kad Ukrainoje įmonės įdiegta įranga veikia, tačiau yra grėsmė, kad darbas nueis perniek.

„Tai, ką įdiegėme – elektroninio dienyno analogas – veikia, tačiau trejų metų darbas gali nueiti šuniui ant uodegos. Atėjome čia, nes tai buvo perspektyvi, auganti rinka“, – BNS kalbėjo E. Gaidamavičius.

VšĮ „Ekoagros“ stabdo veiklą Rusijoje ir Baltarusijoje

Žemės ūkio ministerijai pavaldi sertifikavimo įstaiga „Ekoagros“ dėl Rusijos karinės agresijos Ukrainoje stabdo ekologinės gamybos sertifikavimo paslaugų teikimą Rusijoje ir Baltarusijoje.

Ekologinės gamybos sertifikavimo paslaugas ne Europos Sąjungos (trečiosioms) šalims „Ekoagros“ teikia nuo 2017 m. Įstaiga už šią veiklą atsiskaito Europos Komisijai, o Lietuvoje ją prižiūri Žemės ūkio ministerija. Pastaruoju metu sertifikavimo darbai buvo vykdomi Rusijoje, Baltarusijoje ir Kazachstane.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį