Įsigaliojo ES ir JAV sankcijos Rusijos centriniam bankui ir aviacijai

Pirmadienį įsigaliojo Europos Sąjungos sankcijos Rusijos centriniam bankui ir aviacijai. Pasak Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen, bankų veiklos apribojimai apima draudimą vykdyti sandorius su šia Rusijos finansų institucija.

Įsigaliojo ES sankcijos Rusijos centriniam bankui ir aviacijai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Įsigaliojo ES sankcijos Rusijos centriniam bankui ir aviacijai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Įsigaliojo ES sankcijos Rusijos centriniam bankui ir aviacijai.<br>pixabay.com nuotr.
Įsigaliojo ES sankcijos Rusijos centriniam bankui ir aviacijai.<br>pixabay.com nuotr.
Įsigaliojo ES sankcijos Rusijos centriniam bankui ir aviacijai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Įsigaliojo ES sankcijos Rusijos centriniam bankui ir aviacijai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 28, 2022, 3:01 PM, atnaujinta Feb 28, 2022, 4:44 PM

Siekiant blokuoti Rusijos prezidento Vladimiro Putino karo Ukrainoje finansavimą, taip pat bus įšaldytas visas banko turtas ES. Ši ES oficialiajame leidinyje paskelbta priemonė laikoma tokia pat stipria, kaip ir planuojamas Rusijos finansų institucijų pašalinimas iš SWIFT tarpbankinės sistemos.

ES sankcijos kartu su Didžiojo septyneto (G7) valstybių sankcijomis reiškia, kad bus įšaldyta maždaug pusė Rusijos centrinio banko finansinių rezervų, sekmadienio vakarą pareiškė ES užsienio reikalų vadovas Josepas Borrellis.

Pasak ekspertų, tai reiškia, kad Rusija nebegalės, pavyzdžiui, naudoti turimų užsienio valiutos atsargų rubliui stabilizuoti. Rusijos valiuta jau ir taip susilpnėjo, o tai sukels dar daugiau sunkumų Rusijos žmonėms.

Pasak EK, ankstesnėmis priemonėmis buvo uždrausta patekti į ES kapitalo rinkas maždaug 70 proc. Rusijos bankų sektoriaus, kuris finansavo svarbiausias valstybines įmones, įskaitant gynybos sektorių.

Ne visos Rusijos centrinio banko atsargos gali būti užblokuotos, sekmadienį sakė J.Borrellis, nes ne visos jos yra Vakarų valstybėse. ES negali blokuoti, pavyzdžiui, Maskvoje ar Kinijoje esančių rezervų, sakė jis, pridurdamas, kad Rusija vis dažniau savo rezervus kaupia šalyse, kuriose jų negalima blokuoti.

Tikimasi, kad Rusija bus pašalinta iš SWIFT sistemos pirmadienį. ES taip pat planuoja įvesti tolesnes sankcijas Rusijos sąjungininkei Baltarusijai ir Rusijos oligarchams, verslininkams bei politikams.

ES valstybėms narėms kyla klausimų dėl Šveicarijos įsipareigojimo laikytis naujų Vakarų finansinių sankcijų, nukreiptų prieš Rusiją dėl invazijos į Ukrainą, pirmadienį agentūrai dpa sakė diplomatiniai šaltiniai. Vienas ES diplomatas teigė, kad nesuprantama, jog šalis gali remtis neutralumu, kai ji raginama bausti už tarptautinės teisės pažeidimus.

Šveicarija, kuri nėra ES narė, užsienio politikoje jau seniai laikosi neutralumo pozicijos ir yra svarbus finansinis Rusijos pinigų centras. Tačiau sekmadienį Šveicarijos prezidentas Ignazio Cassis netikėtai pareiškė, kad „labai tikėtina“, jog jo vyriausybė pirmadienį priims sprendimą įšaldyti šalyje esantį Rusijos turtą, pranešė Šveicarijos naujienų agentūra SDA.

Be finansinių sankcijų, nuo pirmadienio įsigaliojus naujoms priemonėms, Rusijos orlaiviams uždrausta skristi ES oro erdve. Naujausios sankcijos taikomos ne tik Rusijos oro bendrovių, tokių kaip „Aeroflot“, bet ir privatiems oligarchų lėktuvams, sekmadienį „Twitter“ tinkle pranešė C. von der Leyen.

Atskiros ES valstybės narės jau anksčiau buvo įvedusios draudimus Rusijos orlaiviams. Dabar ES lygmens sprendimas reiškia didžiulę žemyno dangaus blokadą Maskvai.

JAV pirmadienį uždraudė visus amerikiečių institucijų ir subjektų sandorius su Rusijos centriniu banku, pranešė Iždo departamentas, paskelbęs precedento neturinčią sankciją, skirtą toliau bausti Maskvą už įsiveržimą į Ukrainą.

„Ši priemonė veiksmingai įšaldys bet kuriuos Rusijos Federacijos centrinio banko aktyvus, kuriuos jis turi Jungtinėse Valstijose arba kuriuos turi JAV subjektai, kad ir kur jie būtų“, – teigė Iždas apie priemones, kurių imtasi susiderinus su Vakarų sąjungininkėmis.

Sprendimas įsigalios nedelsiant ir smarkiai apribos Rusijos galimybes ginti rublį ir remti savo ekonomiką.

Dėl šio naujo žingsnio, kaip ir dėl JAV sąjungininkių žingsnių, Rusijos centriniam bankui bus sunku naudotis savo didžiuliais tvirtos valiutos rezervais rubliams pirkti.

Transakcijos smunkančiam rubliui ginti „nebebus įmanomos ir Rusijos tvirtovė bus pažeidžiama“, sakė vienas administracijos aukšto rango pareigūnas.

Pasak jo, šis koordinuotų sankcijų paketas sukurs „atsakomosios reakcijos užburtą ratą“.

„Labai tikėtina, kad smarkiai išaugs infliacija. Perkamoji galia tikriausiai smuks. Investicijos tikriausiai smuks“, – sakė pareigūnas.

„Mūsų tikslas yra užtikrinti, kad Rusijos ekonomika eitų atgal, jei prezidentas Vladimiras Putinas nuspręstų tęsti invaziją Ukrainoje... Turime įrankių toliau tai daryti“, – reporteriams nurodė pareigūnas.

JAV pirmadienį taip pat įvedė sankcijas valstybiniam Rusijos tiesioginių investicijų fondui. Šiai institucijai, kuria Rusija naudojasi rinkdama lėšas užsienyje, vadovauja V. Putinui artimas Kirilas Dmitrijevas.

„Šis fondas ir jo vadovybė yra giliai įsišaknijusios Rusijos korupcijos ir prekybos poveikiu pasaulio mastu simboliai“, – sakė minėtas pareigūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.