Rusijos rublio kursas pasiekė naujas istorines žemumas: niekas nežino, kas iš jo apskritai liko Prie Rusijos bankų ir keityklų nusidriekė žmonių eilės

Rusijos rublio kursas Maskvos biržoje pirmadienio vidurdienį pasiekė naujus istorinius minimumus – 122 rubliai už eurą ir beveik 110 rublių už JAV dolerį. Nuo pat prekybos sesijos pradžios leistinos rublio kurso svyravimo ribos kelis kartus buvo plečiamos, jam sparčiai smingant žemyn.

Prie Rusijos bankų ir keityklų nusidriekė žmonių eilės.<br>AFP/Scanpix nuotr,
Prie Rusijos bankų ir keityklų nusidriekė žmonių eilės.<br>AFP/Scanpix nuotr,
 Žmonės Rusijoje jau kurį laiką bando išsiimti kuo daugiau grynųjų.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Žmonės Rusijoje jau kurį laiką bando išsiimti kuo daugiau grynųjų.<br> AP/Scanpix nuotr.
Prie Rusijos bankų ir keityklų nusidriekė žmonių eilės.<br>AFP/Scanpix nuotr,
Prie Rusijos bankų ir keityklų nusidriekė žmonių eilės.<br>AFP/Scanpix nuotr,
N.Mačiulis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
N.Mačiulis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Dubnikovas.<br>V.Skaraičio nuotr.
M.Dubnikovas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ž.Mauricas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ž.Mauricas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 28, 2022, 7:36 AM, atnaujinta Feb 28, 2022, 3:20 PM

Palyginti su ankstesnės prekybos sesijos pabaigoje užfiksuotu rublio kursu, jis pirmadienį nukrito 31 proc. prieš eurą ir 31,5 proc. prieš JAV dolerį. JAV dolerio kaina Maskvos biržoje pirmadienio vidurdienį buvo 30,7 proc., o euro – 30,3 proc. didesnė už galiojantį oficialų rublio kursą.

„Interfax“ kalbinti rinkos ekspertų pažymi, jog rublis vertės antirekordus vieną po kito „gerina“, nes Rusijos centrinio banko ir Finansų ministerijos priemonės kol kas neįveikia panikos rinkoje bei jos inertiškumo.

Anksčiau skelbta, kad Rusijos rublis dolerio atžvilgiu pirmadienį nukrito beveik 30 proc., pasaulio galiūnėms paskelbus Maskvai naujas, griežtesnes sankcijas dėl jos invazijos į Ukrainą.

Remiantis „Bloomberg News“, rublis krito 27 proc. iki 114,33 rublio už dolerį.  Pasak „The Guardian“, toks rublio kurso kritimas JAV dolerio atžvilgiu – didžiausias istorijoje.

Rublio kursas pirmadienio prekybos sesijos pradžioje smuko iki rekordinių 105,98 žemumų JAV dolerio atžvilgiu, palyginti su 83,90 penktadienį. Naktį į pirmadienį įsigaliojo Europos Sąjungos (ES) sankcijos Rusijos centriniam bankui. Taip pat rengiamasi kai kurių Rusijos finansų institucijų atjungimui nuo tarptautinės mokėjimų sistemos SWIFT.

Prekyba Maskvos biržos valiutų rinkoje prasidėjo vėliau nei įprastai – 10 val. Maskvos laiku. Prekyba Maskvos vertybinių popierių biržoje prasidės tik 15 val. Apie 13 val. centrinis bankas nuspręs, ar apskritai pradėti prekybą, skelbia bbc.com.

Sprendimas priimtas dėl dabartinės situacijos finansų rinkoje ir siekiant apsaugoti investuotojų teises ir teisėtus interesus, teigiama įsakyme. Be to, pažymima, kad brokeriai privalo siųsti pranešimą Centriniam bankui apie savo veiklos sustabdymą.

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga pareiškė, kad pašalins kai kuriuos Rusijos bankus iš tarptautinės bankų mokėjimų sistemos SWIFT bei asmeniškai nusitaikė į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą. Jie taip pat uždraudė visus sandorius su Rusijos centriniu banku.

Tuo metu Didžiojo septyneto (G7) šalys – Kanada, Prancūzija, Vokietija, Italija, Japonija, Didžioji Britanija ir JAV – perspėjo, kad „imtis tolesnių žingsnių“, kad padidintų jau paskelbtas sankcijas, jei Rusija nenutrauks karo veiksmų.

Tuo metu Rusijos centrinis bankas pirmadienį paskelbė didinantis bazinę palūkanų normą nuo 9,5 proc. iki 20 procentų. „Rusijos banko direktorių valdyba nusprendė padidinti bazinę palūkanų normą iki 20 procentų“, – sakoma centrinio banko pranešime, kurį išplatino Rusijos naujienų agentūros.

Baltarusijos nacionalinis (centrinis) bankas pranešė komercinių bankų refinansavimo palūkanų normą nuo kovo 1-osios didinantis nuo 9,25 proc. iki 12 proc. metų palūkanų.

Anot pranešimo „šiuo sprendimu siekiama išlaikyti šalies finansinį stabilumą ir apriboti infliaciją“, nes „rizikos išaugo smarkiai pablogėjus geopolitinei padėčiai“, Vakarų sparčiai griežtinant sankcijas karą prieš kaimyninę Ukrainą pradėjusiai Rusijai.

Baltarusijos bankas žada tolesnes priemones „finansiniam ir kainų stabilumui užtikrinti, atsižvelgiant į geopolitinės padėties raidą“. Baltarusijos rublio kursas šalies tarpbankinėje valiutų rinkoje euro ir JAV dolerio atžvilgiu pirmadienio prekybos pradžioje krito apytikriai šeštadaliu iki 3,39 rublio už eurą ir 3,30 rublio už dolerį.

„Čia taip viskas greitai vystosi, kad net miegoti eiti darosi prabanga. Pirmadienis: rusijos rublis minus 30 proc., bet realiai niekas nežino, kas iš jo apskritai liko. Čia tik pradžia.

Laukiam Maskvos biržos atidarymo, bet jau aišku, kad užsieniečiam uždraudė parduoti aktyvus, o pati birža jei ir atsidarys, tai manau prekyba bus stabdoma dėl teigiamų likusiam pasauliui pokyčių.

Žaliavos brangsta. Nafta plius penki proc. – manoma, kad pasiūla kris, nes nebus perkama iš rytų“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė finansų analitikas Marius Dubnikovas.

„Prieš Krymo aneksiją dolerį buvo galima nusipirkti už 30 rublių. Šių metų pradžioje jau reikėjo 75 rublių. Penktadienį – jau 85 rublių.

Šiandien prie Rusijos bankų ir keityklų nusidriekė žmonių eilės. Rytoj už vieną dolerį jau reikės atiduoti turbūt daugiau nei 100 rublių. Ir visi norės atiduoti“, – sekmadienį vakare svarstė ekonomistas dr. Nerijus Mačiulis.

Rusijos centrinis bankas paskelbė uždraudžiąs prekybininkams parduoti užsieniečiams priklausančius vertybinius popierius, šalies finansų sistemai sulaukus griežtų sankcijų. Bankas taip pat paskelbė apie kapitalo injekcijas ir sandorius užsienio valiuta šalies finansų institucijoms paremti.

Sekmadienį Rusijos centrinis bankas paragino laikytis ramybės, baiminantis, kad gali kilti masinis bankų lankymas, skelbia bbc.com.

Ž.Mauricas: ES sankcijos lems Rusijos finansinį krachą

Europos Sąjungai sekmadienį paskelbus naujų plačių sankcijų Rusijai dėl pastarosios įsiveržimo į Ukrainą, ekonomisto Žygimanto Maurico teigimu, per kelias savaites tai gali sukelti Rusijos finansų krachą.

„Tai yra beprecedentės sankcijos, ką bekalbėtų Rusija. Tokio sankcijų dydžio ir masto ji nesitikėjo. Dabar didžiausia Rusijos problema – negalėjimas stabilizuoti savo finansų, nes ES įšaldė jos užsienio rezervą, o pagrindinė jo dalis buvo būtent eurais obligacijų pavidalu Vokietijoje ir Prancūzijoje“, – BNS sakė Ž.Mauricas.

„Po paskelbtų sankcijų joks finansų tarpininkas neišdrįs tų obligacijų parduoti ir paversti pinigais bei siųsti į Rusiją, kad pastaroji galėtų bandyti išlaikyti drastiškai krentantį rublio kursą. Tad jei situacija nesikeis, per kelias savaites Rusijoje hiperinfliacija neišvengiama“, – pridūrė ekonomistas.

Pasak Ž.Maurico, jei tikėti buvusio Estijos kariuomenės vado prielaida, kad viena karo su Ukraina diena Rusijai kainuoja apie 20 mlrd. dolerių, tai ji tokią karinę kampaniją gali tęsti ne ilgiau nei mėnesį, nes visas Rusijos metinis biudžetas siekia apie 600 mlrd. JAV dolerių, o jos Nacionaliniame gerovės fonde yra sukaupta apie 180 mlrd. JAV dolerių.

„Po mėnesio Rusijai teks spausdinti beverčius rublius, kurių kursas bus kosminis – pavyzdžiui 1000 rublių už eurą“, – sakė ekonomistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.