G. Nausėda interviu CNN: „Situacija Rusijoje turi keistis, kadangi jų žmonės kentės“

Prezidentas Gitanas Nausėda įsitikinęs, kad iki karinės agresijos Ukrainoje Kremliui pritaikytos sankcijos nebuvo itin veiksmingos, tačiau dabar situacija pasikeitusi. Šalies vadovas tikisi, kad naujieji ribojimai paveiks ne tik turtingiausius šalies žmones, bet ir eilinius gyventojus, kurie sukurtų spaudimą dėl pokyčių Rusijoje.

G.Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
G.Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
 Rusijos rublio vertė stipriai smuko. <br>photochur/pixabay.com nuotr.
 Rusijos rublio vertė stipriai smuko. <br>photochur/pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 1, 2022, 12:42 PM, atnaujinta Mar 1, 2022, 1:19 PM

„Tikiuosi, kad sankcijos lems papildomus judėjimus, kylančius iš visuomenės, jog situacija Rusijoje turi keistis, kadangi jų žmonės kentės. Kalbu ne tik apie oligarchus, kalbu ir apie vidurinę klasę“, – CNN teigė G.Nausėda.

Pasak prezidento, sankcijų efektas jau juntamas.

„Kalbame apie bendrojo vidaus produkto kritimą, Rusijos rublio kurso kritimą, valstybės rezervų mažėjimą. Visos šios problemos šį kartą yra labai skausmingos, ir Rusijos Federacija turės sumokėti“, – tvirtino G.Nausėda.

Šalies vadovas interviu su amerikiečių televizijos transliuotoju baigė Ukrainą palaikančiu šūkiu: „Slava Ukraini!“

Naujienų agentūra ELTA primena, kad pirmadienį įsigaliojo ES sankcijos Rusijos centriniam bankui ir aviacijai.

Pasak Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen, bankų veiklos apribojimai apima draudimą vykdyti sandorius su šia Rusijos finansų institucija.

Siekiant blokuoti Rusijos prezidento Vladimiro Putino karo Ukrainoje finansavimą, taip pat bus įšaldytas visas banko turtas ES.

Vos prasidėjus valiutų prekybai pirmadienį, Rusijos valiutos vertė nukrito iki istorinių žemumų – 100,96 rublio už JAV dolerį, lyginant su 83,5 rublio trečiadienį – dieną prieš Maskvos sprendimą pradėti karinę agresiją Ukrainoje. Rublio kaina euro atžvilgiu nukrito iki 113,52, lyginant su 93,5 iki karinės invazijos.

Reaguojant į staigų valiutos vertės kritimą, Rusijos centrinis bankas pirmadienį paskelbė didinąs bazinę palūkanų normą nuo 9,5 iki 20 proc.

Centrinis bankas pirmadienio rytą taip pat paskelbė apie privalomą priemonę Rusijoje įsikūrusioms įmonėms, iš eksporto uždirbančioms užsienio valiutą, parduoti 80 proc. valiutos iš savo pajamų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.