Perspėja, kad Rusijos invazija į Ukrainą gali sutrikdyti pasaulio maisto tiekimą

Pasaulio maisto tiekimui gali kilti pavojus dėl Rusijos invazijos į Ukrainą padarinių, teigia labdaros organizacijos, nervingai stebinčios Artimųjų Rytų ir Azijos šalis, priklausomas nuo kariaujančių šalių žemės ūkio eksporto.

Pasaulio maisto tiekimui gali kilti pavojus dėl Rusijos invazijos į Ukrainą padarinių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pasaulio maisto tiekimui gali kilti pavojus dėl Rusijos invazijos į Ukrainą padarinių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-02 11:07, atnaujinta 2022-03-02 11:11

Tiek Ukraina, tiek Rusija yra pagrindinės žemės ūkio prekių tiekėjos, tačiau derlius, kuriam dabar Ukrainoje gresia pavojus, dėl sankcijų stringa ir Rusijoje. Daugiau nei pusė Jungtinių Tautų Pasaulio maisto programos (WFP) krizių regionuose naudojamų maisto produktų yra iš Ukrainos.

„276 mln. žmonių jau kenčia ūmų badą 81-ije šalyje“, – sakė WFP Berlyno biuro direktorius Martinas Frickas.

„Pasaulis tiesiog negali sau leisti dar vieno konflikto. Putino karas yra ne tik Ukrainos neišmatuojama tragedija, jo padariniai bus jaučiami toli už jos sienų“, – sakė jis.

Egiptas, kuriame gyvena 100 mln. gyventojų, yra daugiausiai gyventojų turinti šalis arabų pasaulyje ir didžiąją dalį kviečių importuoja iš Rusijos arba Ukrainos. Tas pats pasakytina ir apie Tunisą. Neturtingi žmonės abiejose šalyse labai priklauso nuo duonos kaip mitybos šaltinio. Ji subsidijuojama, todėl gana plačiai prieinama. Tačiau Tuniso ekspertai dabar perspėja, kad dėl karo kainos kils ir šalis ieško kitų kviečių šaltinių, tokių kaip Argentina ar Rumunija. Tačiau lieka neaišku, ar tie šaltiniai galės patenkinti paklausą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.