Rusijos įmonių akcijų vertė tirpsta: jei vasarį „Sberbank“ kainavo 15 dolerių, šiandien – vos centą

Maskvos akcijų birža Centrinio banko sprendimu trečiadienį neveikia trečia diena iš eilės. Uždaryta ne tik pati birža – negalima atsidaryti ir jos tinklapio, todėl, kaip portalui sakė Vaidotas Rūkas, „Invalda“ Investicijų padalinio vadovas, nėra jokios oficialios informacijos, kas nutikę. Pasak pašnekovo, galbūt tai susiję su Rusijos Ukrainoje pradėtu karu, neatmestina ir tai, kad tinklapį „nulaužę“ hakeriai. Gali būti, kad Maskvos biržą padaryti neprieinamą – Rusijos valdžios sprendimas, idant gyventojai nematytų tikrosios situacijos, kas vyksta rinkose. O čia rusiškų įmonių akcijos keliauja nulio link.

„Sberbank“ akcijos vertė Londono biržoje trečiadienį siekė vieną JAV dolerio centą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
„Sberbank“ akcijos vertė Londono biržoje trečiadienį siekė vieną JAV dolerio centą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2022, 4:11 PM

Kaip jau minėjome, tai – tik prielaidos, oficiali versija – už dūmų užsklandos. O štai faktas, kad karą Ukrainai paskelbusios Rusijos įmonių akcijų vertė tirpsta akyse, visiškai nepalieka abejonių.

Londono biržoje prekiaujama ir rusiškų įmonių akcijomis – štai ten ir galima pamatyti tikrąsias akcijų vertes.

„Prekyba Londono biržoje vyksta ir perkančiųjų rusiškų įmonių akcijas yra, tik iškyla kainos klausimas – kai kurių vertė kritusi 90 proc., o sankcionuotų įmonių – ir dar daugiau. „Sberbank“ ir „Gazprom“ akcijų vertė Londone artėja prie nulio. Sakant paprastai, jei norėtum parduoti šių įmonių akcijas, gautum sumą, artimą nuliui.

Šiuo metu „Lukoil“ akcijos Londono biržoje kainuoja 0,25 JAV dolerio centai, kai dar vasarį kainavo 90 JAV dolerių. „Sberbank“ akcijos vasarį dar buvo vertos 15 JAV dolerių (2021 m. spalį, kai akcijos kaina buvo pasiekusi piką – 21,64 JAV dolerio – red. past.), dabar jos vertė – vienas JAV dolerio centas“, – kalbėjo V.Rūkas.

Priminsime, kad didžiausias Rusijos skolintojas „Sberbank“ trečiadienį pareiškė pasitraukiantis iš Europos rinkos po to, kai patyrė Vakarų sankcijų, pritaikytų šiam valstybiniam bankui reaguojant į Maskvos invaziją į Ukrainą, spaudimą. Kaip nurodė naujienų agentūra „Elta“, banko antrinės įmonės Europoje susidūrė su „nenormaliais grynųjų pinigų nuotėkiais ir grėsmėmis darbuotojų bei filialų saugumui“.

Kitas Rusijos valstybinis bankas – VTB – kaip nurodo forbes.ru, paskelbė apie pasitraukimą iš Londono vertybinių popierių biržos, kurioje jo akcijomis prekiauta nuo 2007 m. Toks sprendimas priimtas po to, kai Rusijai įsiveržus į Ukrainą bankui buvo pritaikytos sankcijos.

Anot V.Rūko, pačiai biržoje listinguojamai įmonei, prekybos biržoje nebuvimas daro minimalų poveikį. Jis didesnis investuotojams, kurie turi investicijų šiose bendrovėse. O poveikis dvejopas: neaiški turto, kurį turi investuotojas, vertė, nes nėra kainų, antra – neegzistuoja likvidumas, todėl investuotojai negali realizuoti savo turto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.