Sprendimas dėl Rusijos laivų draudimo jūrų uostuose jau derinamas su ES, tačiau sprendimas atidėtas

Europos Komisijai svarstant uždrausti laivams su Rusijos vėliava atvykti į Bendrijos jūrų uostus Lietuvos Vyriausybė kol kas atidėjo sprendimą neleisti Rusijos laivams įplaukti į Klaipėdos uostą, pranešė premjerė Ingrida Šimonytė.

Susisiekimo ministras Marius Skuodis sako, kad draudimas Rusijos ir su ja susijusiems laivams įplaukti į jūrų uostus derinamas su kitomis Baltijos jūros šalimis ir Europos Sąjunga.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Susisiekimo ministras Marius Skuodis sako, kad draudimas Rusijos ir su ja susijusiems laivams įplaukti į jūrų uostus derinamas su kitomis Baltijos jūros šalimis ir Europos Sąjunga.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
M.Skuodis.<br>T.Bauro nuotr.
M.Skuodis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 2, 2022, 1:36 PM, atnaujinta Mar 2, 2022, 3:44 PM

„Yra žinoma, kad Europos Komisija ruošia europinio sprendimo projektą. Jeigu europinis sprendimas bus priimtas greitai, tai tuomet nacionalinio sprendimo čia nereikės. Jeigu dėl jo bus didesnių diskusijų, tai mes pasiderinę su kaimynais, kaip ir buvo su aviacija, tada pasiūlysime priimti tą sprendimą greičiau. Esame iš principo jį susiderinę“, – po Vyriausybės posėdžio sakė I. Šimonytė.

Anksčiau trečiadienį susisiekimo ministras Marius Skuodis sakė, kad draudimas Rusijos ir su ja susijusiems laivams įplaukti į jūrų uostus derinamas su kitomis Baltijos jūros šalimis ir Europos Sąjunga.

„Kalbėjau apie tai su Lenkijos kolega, derinama su Latvija, sprendimai rengiami ES lygmeniu“, – trečiadienį sakė ministras.

Pasak užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio, jūrų uostų uždarymas didesnį efektą duotų, jei tai būtų bendra ES pozicija.

„Raginu, kad sprendimai būtų priimami bendrai (...) Ką tik kalbėjausi su Baltijos valstybių ministrais – jie taip pat rengia savo sprendimus, taip pat kreipėmės į Europos Komisiją. Tikėtina, kad gali būti ir bendras visos Europos uostų uždarymas“, – trečiadienį prieš Vyriausybės posėdį žurnalistams sakė G. Landsbergis.

Anot jo, Vyriausybės sprendimas dėl draudimo Rusijos laivams įplaukti į Klaipėdos uostą gali būti priimtas artimiausiu metu, tačiau jis įsigaliotų ne iš karto, nes laivams reikia suteikti laiko pasiruošti.

„Kaip ir aviacijoje, suteikiama šiek tiek laiko, bet artimiausiu metu atvykimai nenumatyti, tai tų laivų neturėtume sulaukti. Draudimas reiškia, kad toks laivas tiesiog nebūtų įleistas“, – kalbėjo M. Skuodis.

Kol kas neaišku, kaip bus su „Orlen Lietuvos“ valdomu Būtingės naftos terminalu, per kurį ji importuoja daugiausia rusišką naftą jos perdirbimo gamyklai Mažeikiuose.

„Dėl tam tikrų detalių dar vyksta diskusija, bus tam tikri pirmi žingsniai, vėliau jie plėsis“, – sakė M. Skuodis, paklaustas apie Būtingės terminalą.

Jo žiniomis, sausį ir vasarį Klaipėdoje lankėsi apie 20 laivų su Rusijos vėliava. Uosto direkcijos duomenimis, jie gabeno įvairius krovinius.

„Laivai su Rusijos vėliava šiais metais Klaipėdos uoste krovėsi arba iškrovė rūdą, trąšas, metalo granules, gaminius, laužą, techninę druską, pašarus, durpes. Tiek mums žinoma“, – BNS sakė uosto direkcijos atstovė Ignė Rotautaitė-Pukenė.

Trečiadienį Klaipėdos uoste buvo vienas laivas su Rusijos vėliava – remontui atvykęs „Murman 2“.

Uoste taip pat reguliariai lankosi laivai, gabenantys suskystintas gamtines dujas (SGD) iš Vysocko, kur yra Rusijos bendrovės „Novatek“ gamykla. Rusiškas SGD vasarį į uostą atgabeno su Nyderlandų vėliava plaukiojantis dujovežis „Coral Energy“ ir Liberijoje registruotas „Coral Fungia“. Dujas iš „Novatek“ perka Jonavos azoto trąšų gamykla „Achema“.

„Novatek“ dalies akcinio kapitalo valdytojas Genadijus Timčenka pateko į vasario 28 dieną Europos Sąjungos paskelbtą sankcijų sąrašą Rusijos oligarchams, kuriems taikomas turto įšaldymas ir draudimas atvykti į ES.

Tarptautinė bendruomenė ekonomines sankcijas Rusijai taiko dėl pastarosios pradėto karo Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.