Vyriausybė ketina uždrausti Rusijos laivus Klaipėdos uoste – jie čia būtų nepageidaujami

Reaguodama į Rusijos pradėtą karą Ukrainoje ir norėdama užtikrinti Lietuvos saugumą Vyriausybė ketina uždrausti Rusijos ir su ja susijusiems laivams įplaukti į Klaipėdos uostą, BNS pranešė šaltiniai Vyriausybėje.

Lietuvos Vyriausybė ketina uždrausti Rusijos ir su ja susijusiems laivams įplaukti į Klaipėdos uostą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos Vyriausybė ketina uždrausti Rusijos ir su ja susijusiems laivams įplaukti į Klaipėdos uostą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2022, 9:39 AM, atnaujinta Mar 2, 2022, 12:12 PM

Tai BNS patvirtino susisiekimo ministras Marius Skuodis.

„Laivams su agresoriaus vėliava vietos Klaipėdos uoste nebus“, – BNS sakė jis.

Susisiekimo ministerijos iniciatyva Vyriausybė sprendimą turėtų priimti artimiausiu metu, galbūt jau trečiadienį.

Draudimas atvykti į Klaipėdos jūrų uostą ir naudotis jo paslaugomis bei infrastruktūra būtų taikomas laivams, plaukiojantiems su Rusijos vėliava ar kitaip siejamiems su šia šalimi ar su ja susijusiais asmenimis bei įmonėmis.

Klaipėdos uosto vadovybė apie galimą draudimą yra informuota ir pasirengusi vykdyti, teigia uosto direkcijos vadovas Algis Latakas.

„Tokią informaciją turime, šiandien šis klausimas turėtų būti sprendžiamas Vyriausybėje. Bet kokiu atveju mes esame tam pasiruošę, bet pirmiausiai reikalingas sprendimas“, – BNS sakė A. Latakas.

Rašte Klaipėdos uosto vadovybei bei su jūrų uostu susijusioms organizacijoms, kurį matė BNS, jos primygtinai raginamos atsakingai vertinti galimas rizikas ir nutraukti visus ryšius su į uostą atplaukiančių Rusijos laivų valdytojais ir ekspeditoriais.

„Jūsų įmones ir organizacijas raginame laivams, plaukiojantiems su Rusijos vėliava, bei laivams, kurie yra registruoti, priklausantys, kontroliuojami, nuomojami ar eksploatuojami bet kurio su Rusija susijusio asmens ir (ar) įmonės, nesuteikti leidimo atvykti į Klaipėdos jūrų uostą ir naudotis uosto paslaugomis bei infrastruktūra“, – rašoma dokumente.

„Atsižvelgiant į Vladimiro Putino agresiją ir karą Ukrainoje, kviečiame išsakyti aiškią poziciją, kad šie laivai NĖRA laukiami Klaipėdos uoste“, – pabrėžiama jame.

Klaipėdos uosto duomenimis, trečiadienį ryte jame buvo du laivai su Rusijos vėliava.

Į Klaipėdą iki šiol nuolat atplaukdavo laivai, gabenantys suskystintas gamtines dujas (SGD) iš Vysocko, kur yra Rusijos bendrovės „Novatek“ gamykla. Rusiškas SGD vasarį į uostą atgabeno su Nyderlandų vėliava plaukiojantis dujovežis „Coral Energy“ ir Liberijoje registruotas „Coral Fungia“. Dujas iš „Novatek“ perka Jonavos azoto trąšų gamykla „Achema“.

Muitinės departamentas BNS informavo, kad antradienį Klaipėdos uosto muitinės postuose Rusijos laivų nebuvo.

„Šiuo metu muitinės jūrų uosto postuose nestovi nė vienas su Rusijos vėliava plaukiojantis laivas, į kurį būtų kraunami ar iškraunami kroviniai“, – teigė departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Vitas Volungevičius.

Jis taip pat pranešė, kad krovos įmonių laikino saugojimo sandėliuose dar yra prekių, kurių siuntėjai bei gavėjai yra Rusijos ir Baltarusijos įmonės, bet jų sumažėjo nuo sankcijų šioms šalims įvedimo.

Antradienį Kanada paskelbė uždrausianti Rusijos laivams, įskaitant žvejybos laivus, įplaukti į savo vidaus vandenis ir uostus, plečiant priemones prieš Maskvą dėl invazijos į Ukrainą savo uostuose draudimą Rusijos laivams taiko ir Jungtinė Karalystė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.