Per pasaulį ritasi idėja, kaip padėti ukrainiečiams – per „Airbnb“ žmonės šioje šalyje rezervuoja butus viešnagei

Didžiąją dienos dalį Volodymyras Bondarenka praleidžia užsidaręs savo bute Ukrainos sostinėje Kijeve. Tarp oro pavojaus sirenų karštligiškai rašydamas žinutes šeimai, jis keičiasi žinutėmis su gausybe „Airbnb“ svečių, užsisakiusių jo vieno miegamojo nuomą Ukrainos sostinės centre.

Pas „Airbnb“ šeimininkus Ukrainoje plūsta užsakymai iš žmonių visame pasaulyje.<br>123rf.com nuotr.
Pas „Airbnb“ šeimininkus Ukrainoje plūsta užsakymai iš žmonių visame pasaulyje.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-06 14:03

Kartais jis siunčia verkiantį emociuką, kartais – maldai sudėtas rankas. Taip jis dėkoja tiems, kurie rezervuoja jo butą, nors šie žmonės ir neketina kada nors pasirodyti prie jo durų.

Pas „Airbnb“ šeimininkus Ukrainoje plūsta užsakymai iš žmonių visame pasaulyje. Tai dalis kūrybingos socialinės žiniasklaidos kampanijos, kuria siekiama pervesti pinigų apgultiems ukrainiečiams, kuriems reikia finansinės pagalbos, nes Rusijos pajėgos bombarduoja jų šalį.

Idėja įgavo pagreitį. Kovo 2 ir 3 d. svečiai iš viso pasaulio užsisakė daugiau kaip 61 tūkst. nakvynių Ukrainoje, pranešė „Airbnb“ atstovas spaudai. Daugiau nei pusę šių nakvynių užsisakė amerikiečiai, praneša cnn.com.

„Šiandien atėjo daugiau nei 10 užsakymų. Tai nustebino, šiuo metu tai labai palaiko“, – anksti penktadienį CNN kalbėjo 36 metų V.Bondarenko.

Rezervuojant kambarius per „Airbnb“ svarbu rinktis kiek įmanoma artimesnę datą, kad šeimininkai greitai gautų mokesčius – paprastai „Airbnb“ išmoka šeimininkus pasiekia praėjus maždaug 24 valandoms po svečio apgyvendinimo.

Kampanijos organizatoriai taip pat ragina žmones įsitikinti, kad nuomos paslaugas teikia privatūs asmenys, o ne įmonės.

Niujorko gyventoja, literatūros dėstytoja Anne Margaret Daniel, užsisakė dviejų naktų viešnagę bute Senajame Kijeve. „Airbnb“ skelbimo nuotraukose matyti nepriekaištingos medinės grindys, nuožulnus stoglangis. Dviejų miegamųjų butas artimiausiems keliems mėnesiams beveik visiškai rezervuotas.

Užsakydama butą A.M.Daniel parašė žinutę šeimininkui: „Tikiuosi, kad jūs ir jūsų nuostabus butas esate saugūs ir kad šis siaubingas karas baigėsi... ir Ukraina yra saugi. Vieną dieną atvažiuosiu ir aplankysiu jus, turėkite tai omenyje, ir apsistosiu pas jus. Telaimina jus Dievas ir tebūnie Dievas su jumis, jūsų miestu, jūsų šalimi“.

Netrukus atsiliepė buto šeimininkė Olga Zviryanskaya. „Džiaugsimės galėdami jus pamatyti taikiame Kijevo mieste ir apkabinti“, – pasakė ji.

O.Zviryanskaja su trimis vaikais daug metų gyveno sostinėje. Po to, kai Rusijos pajėgos įsiveržė į miestą, ji su vaikais ir keliais daiktais automobiliu pabėgo į regioną netoli Čerkasų. Kelionė truko devynias valandas.

Dabar O.Zviryanskaya leidžia žmonėms, neturintiems galimybės išvykti iš Kijevo, apsistoti jos bute. Nepažįstamų žmonių žinutės suteikia paguodos jai prisitaikant prie naujos realybės.

„Esame gyvi, bet norime gyventi kaip anksčiau, – sakė ji. – Kijeve labai baisu. Vertingas kiekvienas paramos žodis, nebūtinai pinigai“.

Andre Osypchukas – į pensiją išėjęs jūreivis ir buto, kuris nuomojamas per „Airbnb“, Kijeve šeimininkas.

Jis nustebo pamatęs, kad Brukline (JAV) gyvenanti Valerie Zimmer, prieš trejus metus svečiavusis pas jį, neseniai savaitei užsisakė jo būstą.

A.Osypčiukas liko mieste su žmona ir dviem vaikais. Nuo to laiko jis sukūrė automatinį pranešimą, kad galėtų apdoroti „Airbnb“ užklausų antplūdį. „Labai ačiū už pagalbą, kuri dabar labai reikalinga, – rašoma jame. – Nuo ryto stoviu eilėje prie maisto, kurį galiu nusipirkti už jūsų atsiųstus pinigus.“

45 metų Niujorko gyventoja Careyann Deyo užsisakė nakvynę Ukrainoje, kad įsitikintų, jog jos mokėjimas pasieks gyventoją. „Aukojau ir didesnėms organizacijoms, bet man atrodė, kad tai turės didesnį tiesioginį poveikį“, – sako C.Deyo.

Būsto, kurį užsisakė amerikietė, šeimininkas, sužinojęs, kad ji siunčia mokėjimą, parašė jai žinutę.

„Aš verkiu. Jūs esate mano didvyriai“, – rašoma joje.

Žmonės įspėja, kad sukčiai gali sukurti netikras „Airbnb“ paskyras Ukrainoje, kad pasinaudotų kitų dosnumu. Užsisakantieji nuomą raginami atidžiai išnagrinėti skelbimą ir perskaityti atsiliepimus, kad įsitikintų, jog šeimininkas yra teisėtas ir veikia jau kurį laiką.

„Airbnb“ pranešė, kad siūlo laikiną būstą kaimyninėse šalyse iki 100 tūkst. ukrainiečių, kurie bėga iš savo šalies dėl Rusijos invazijos. Taip pat atsisakoma svečių ir šeimininkų mokesčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.