„Orlen Lietuva“ vadovas: įmonei nebūtų sunku atsisakyti rusiškos naftos

Lenkijos naftos koncerno „Orlen“ valdomai naftos perdirbimo gamyklai „Orlen Lietuva“, kuri pastatyta sovietų laikais ir buvo pritaikyta perdirbti tik rusišką naftą, nebūtų sunku atsisakyti šios žaliavos, teigia vienas įmonės vadovų.

Įmonei nebūtų sunku atsisakyti rusiškos naftos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Įmonei nebūtų sunku atsisakyti rusiškos naftos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Įmonei nebūtų sunku atsisakyti rusiškos naftos.<br>A.Srėbalienės nuotr
Įmonei nebūtų sunku atsisakyti rusiškos naftos.<br>A.Srėbalienės nuotr
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 8, 2022, 11:47 AM, atnaujinta Mar 8, 2022, 3:47 PM

Pasak bendrovės generalinio direktoriaus pavaduotojo gamybinės veiklos valdymui Audriaus Daugnoros, bendrovė nuo 2014 metų diversifikuoja žaliavą ir perdirba ne tik rusišką naftą.

„Nuo 2014-ųjų metų „Orlen Lietuva“ vykdo žaliavos diversifikaciją perdirbant ne tik rusišką naftą. Per tą laiką buvo išbandytos įvairios naftos rūšys, atlikti įvairūs bandomieji testai, perdirbant vienokį ar kitokį didesnį ar mažesnį naftos kiekį. Dar kartą galiu pasakyti, kad atsisakyti rusiškos naftos nebūtų sunku“, – LRT radijui antradienį sakė A.Daugnora.

Pasak jo, pastaraisiais metais gamykloje įprastai būdavo perdirbama apie du trečdaliai rusiškos naftos, tačiau dabar „tie skaičiai verčiasi į priešingą pusę“.

Naftą gamyklai Lietuvoje centralizuotai perka Lenkijos naftos koncertas „Orlen“, pastaruoju metu ji perdirba daugiau arabiškos, Šiaurės jūros ar Amerikos naftos.

„Spektras yra nemažas, esame perdirbinėję ir dabar perdirbinėjame arabišką naftą iš Saudo Arabijos, ir jos kiekis yra didinamas perdirbti, taip pat perkame dabar intensyviau išgaunamą Šiaurės jūroje, taip pat amerikietišką naftą ir kitas nerusiškos gavybos naftas taip pat vertiname ir žiūrime“, – sakė A.Daugnora.

Jis pabrėžė, kad nors Mažeikių gamykla buvo pastatyta perdirbti rusišką naftą, dabar jos technologijos yra pritaikytos perdirbti iš kitų šaltinių gaunamą naftą.

„Nuo gamyklos pastatymo laikų praėjo daug laiko, daug metų, ir per tą laiką technologijos tobulėjo ir mes tobulinome. Nuo 2014 metų, kai mes pradėjome perdirbinėti kitų rūšių naftas, tos technologijos buvo kažkiek modernizuotos. Tai šiandien galiu pasakyti, kad mūsų gamyklos technologijos yra pritaikytos perdirbti skirtingas naftas“, – teigė A.Daugnora.

Kiek anksčiau BNS kalbinti analitikai sakė, kad „Orlen Lietuva“ turėtų perorientuoti Mažeikių gamyklą į kitokios rūšies naftą, jei Vakarai nutartų atsisakyti rusiškos naftos.

„Orlen Lietuvos“ vadovas Michalas Rudnickis anksčiau BNS sakė, kad beveik 80 proc. Mažeikių gamyklos perdirbamos žaliavos sudaro rusiška nafta, o įmonė negali iš karto jos atsisakyti ir perdirbti, tarkime, arabišką naftą.

„Orlen Lietuva“ šiemet pradeda įgyvendinti 641 mln. eurų vertės giluminio naftos perdirbimo įrenginio Mažeikiuose modernizavimo projektą – jį įgyvendinus gamykla bus pritaikyta perdirbti ir ne rusišką naftą.

Lenkijos „Orlen“ pernai skelbė, kad 57 proc. žaliavos savo perdirbimo gamykloms perka iš Rusijos pagal ilgalaikes tiekimo sutartis, maždaug 8 proc. – iš Saudo Arabijos, o likusią dalį – „spot“ rinkoje.

„Orlen“ praėjusią savaitę pranešė, jog stiprinant naftos tiekimą į koncerno gamyklas iš alternatyvių krypčių, su Saudo Arabijos kompanija „Saudi Aramco“ susitarta dėl 5 papildomų Šiaurės jūros naftos tanklaivių pirkimo, o dalis šios naftos bus skirta ir Mažeikių gamyklai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.