Muitinėje sulaikė prekių, kurias išvežti į Rusiją draudžiama – 87 tūkst. eurų vertės įrangą

Vilniaus teritorinės muitinės posto pareigūnai surašė administracinio nusižengimo protokolą asmeniui, bandžiusiam išvengti muitinės patikrinimo ir pažeidžiant prekybos ribojimus į Rusiją išgabenti dvejopos paskirties prekių kategorijai priskiriamą įrangą.

Muitinė.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Muitinė.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2022, 10:48 AM

Kovo 4 d. beveik 87 tūkst. eurų vertės metalo tekinimo stakles-tekinimo centrus bandyta eksportuoti muitinei pateikiant supaprastintą tranzito deklaraciją. Muitinės pareigūnų atsakingas požiūris įgyvendinant ES sankcijas, susijusias su dvejopos paskirties prekių eksportu į Rusiją, užkirto kelią jų išvežimui iš Lietuvos – atlikus pateiktos deklaracijos rizikos vertinimą nustatyta, jog gabenama įranga priskiriama dvejopos paskirties prekių grupei, teigiama Muitinės departamento pranešime.

Tokių prekių eksportui į trečiąsias valstybes taikomi specialūs reikalavimai, o minėtos prekės gali būti išgabenamos tik gavus Lietuvos Respublikos ekonomikos ir inovacijų ministerijos licenciją strateginių prekių (dvejopo naudojimo prekių ir karinės įrangos) eksportui. Kadangi reikalaujami dokumentai nebuvo pateikti, staklės buvo sulaikytos, o vežėjui surašytas administracinio nusižengimo protokolas.

Pasak Lietuvos muitinės, pastaruoju metu dažniau pasitaiko atvejų, kai verslo atstovai nesilaiko ES nustatytų reikalavimų ir bando įvairiais būdais apeiti sankcijas bei tęsti prekybą su Rusija ir Baltarusija neteisėtu būdu.

Kovo 2-ąją Vilniaus teritorinės muitinės Medininkų kelio poste muitinės pareigūnai sulaikė krovininį vilkiką, mėginusį į Baltarusiją išvežti dvejopos strateginės paskirties prekes – transporto priemonių dalis. Galimai dvejopos paskirties prekės sulaikytos ir kovo 5 bei 8 dienomis, jos perduotos ekspertams įvertinti.

Lietuvos muitinė atkreipia verslo dėmesį, kad tikrindami deklaracijas muitinės pareigūnai atsižvelgia ne tik į tai, į kur ar iš kur prekės gabenamos, bet ir į finansų institucijas, per kurias vykdomi atsiskaitymai už jas. Muitinės procedūros gali būti stabdomos, jei atsiskaitymai vykdomi per bankus, kuriems taikomos sankcijos. Nustačius galiojančių reikalavimų pažeidimus visais atvejais bus pradedami tyrimai ir siekiama, kad pažeidėjai neišvengtų atsakomybės.

Muitinės departamento duomenimis, šiuo metu yra pradėta keletas ikiteisminių tyrimų dėl muitinės deklaracijų klastojimo, kai dokumentuose nurodomos kitos prekės, nei iš tiesų yra gabenamos. Dažniausiai tai – dvejopos paskirties prekės. Vienu atveju muitinės eksporto procedūra buvo sustabdyta dėl to, kad atsiskaitymas už prekes vyko per banką, kuriam taikomos sankcijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.