Smūgis Rusijos oligarchui – Jungtinė Karalystė sulaikė privatų lėktuvą

Jungtinė Karalystė (JK) areštavo privatų lėktuvą, kuris, kaip įtariama, yra susijęs su vienu Rusijos oligarchu, ir sugriežtino aviacijos sankcijas Rusijai, reaguodama į jos invaziją Ukrainoje. JK susisiekimo sekretorius Grantas Shappsas trečiadienį pareiškė, kad Liuksemburge registruotas lėktuvas buvo areštuotas Farnboro oro uoste Pietų Anglijoje, britų pareigūnams aiškinantis, kam jis priklauso.

Jungtinės Karalystės valdžia sulaikė privatų lėktuvą, kuris, kaip pranešama, yra susijęs su Rusijos oligarchu Jevgenijumi Švidleriu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jungtinės Karalystės valdžia sulaikė privatų lėktuvą, kuris, kaip pranešama, yra susijęs su Rusijos oligarchu Jevgenijumi Švidleriu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2022, 2:40 PM, atnaujinta Mar 9, 2022, 3:19 PM

JK pareigūnų teigimu, bendrovės „Bombardier“ pagamintas lėktuvas „Global 6500“ gali būti susijęs su naftos magnatu Jevgenijumi Švidleriu. Praėjusią savaitę jis atskrido į JK iš Naujojo Džersio ir antradienį turėjo išskristi į Dubajų.

G.Shappsas paskelbė naujas taisykles, leidžiančias jam įsakyti oro uostams areštuoti Rusijos orlaivius ir liepti Civilinės aviacijos administracijai nutraukti sankcijų sulaukusių asmenų lėktuvų registraciją.

„Užblokuosime Rusijos prezidento Vladimiro Putino bičiulių galimybę ir toliau gyventi įprastai, kol žūsta tūkstančiai nekaltų žmonių“, – tviteryje parašė G.Shappsas.

JK yra uždraudusi rusams priklausantiems ar eksploatuojamiems lėktuvams naudotis jos oro erdve, tačiau, pasak G.Shapso, vyriausybė toliau dirba, kad užtaisytų tam tikras likusias „spragas“.

Antradienio vakarą vyriausybė pranešė, kad dar griežtina sankcijas, suteikdama „įgaliojimus sulaikyti bet kurį lėktuvą, priklausantį su Rusija susijusiems asmenims“. JK taip pat uždraudė į Rusiją eksportuoti su aviacija ar kosmosu susijusias prekes ir technologijas.

„Bombardier“ yra pirmasis lėktuvas, pagal naujas taisykles areštuotas JK – oligarchų mėgstamoje kelionių kryptyje.

„JK vyriausybė išleido pranešimą aviatoriams (NOTAM), kad bus užkirstas kelias užginčytam reisui iš Farnboro oro uosto“, – trečiadienį pranešė Transporto departamento atstovas.

„Lėktuvas liks oro uoste, kol toliau tirsime, ar jam taikomas neseniai priimtas teisės aktas, kuriuo draudžiami visi su Rusija susiję orlaiviai“, – pridūrė jis.

Britų naujienų agentūros „Press Association“ žiniomis, lėktuvas buvo susijęs su milijardieriumi naftos magnatu J.Švidleriu.

G.Shappsas atšaukė lėktuvui išduotą užsienio vežėjo leidimą – taigi, juo negalėjo būti teisėtai skraidinami keleiviai. Paskui sekretorius pasirašė įsaką dėl skrydžio apribojimo, kuriuo lėktuvui buvo uždrausta pakilti.

Kaip trečiadienį pranešė šaltinis vyriausybėje, J.Švidleris, futbolo klubo „Chelsea“ savininko Romano Abramovičiaus draugas, „gali tęsti kelionę kitomis priemonėmis“.

Lėktuvas atskrido iš Naujojo Džersio JAV ir antradienį turėjo išvykti į Dubajų.

Orlaivis registruotas Liuksemburge, o britų pareigūnai tiria, kas yra pagrindinis jo savininkas.

Jam bus leista išskristi iš Farnboro tik tuo atveju, jei nebus nustatyta jokių sąsajų su Rusija, pažymėjo šaltinis.

Pranešama, kad privatus R.Abramovičiui priklausantis lėktuvas iš Stanstedo oro uosto į Šveicariją išskrido praėjusią savaitę, prieš vyriausybei įgyvendinant naujausią įsakymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.