Patvirtino pati įmonė – „Lifosos“ sąskaitos areštuotos

Dėl karo Ukrainoje ES į sankcijų sąrašą trečiadienį įtraukus netiesioginį Kėdainių fosforo trąšų gamyklos „Lifosos“ savininką Rusijos oligarchą Andrejų Melničenką, įmonės sąskaitos areštuotos. Tai naujienų agentūrai BNS patvirtino Kėdainių meras Valentinas Tamulis ir pati įmonė.

„Lifosa“.<br>D.Umbraso nuotr.
„Lifosa“.<br>D.Umbraso nuotr.
„Lifosa“.<br>D.Umbraso nuotr.
„Lifosa“.<br>D.Umbraso nuotr.
„Lifosa“.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Lifosa“.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Lifosa“.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Lifosa“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-03-10 11:44, atnaujinta 2022-03-10 13:18

„Šiuo metu gamykla funkcionuoja, šiandien dar niekas darbuotojų neatleidžia, bet „Lifosai“ uždėtas sąskaitų areštas, jų veikla kaip ir sustabdyta“, – BNS sakė V.Tamulis.

„Situacija labai problematiška, nes „Lifosoje“ dirba per tūkstantis žmonių, o jų vidutinis atlyginimas buvo virš 2,4 tūkst. eurų, kai mūsų rajone vidutinis atlyginimas yra apie 1,5 tūkst. eurų. Jeigu tokia įmonė visiškai sustotų, tai labai stipriai atsilieps visam mūsų rajonui“, – sakė Kėdainių meras

Pati bendrovė, kiek anksčiau ketvirtadienį pranešusi, kad kol kas tęsia veiklą ir sieks išsaugoti darbo vietas, vėliau patvirtino, kad jos sąskaitos areštuotos.

„Atidžiai stebime visus tarptautinius procesus ir įvykius, dėl padėties regione konsultuojamės su atsakingomis Lietuvos institucijomis. Esame numatę ir pasirengę įvairiems tolesnės įmonės veiklos scenarijams, kurių imsimės atsižvelgdami į tarptautinę situaciją, padėtį rinkoje ir Lietuvoje“, – pranešime teigė „Lifosos“ generalinis direktorius Rimantas Proscevičius.

„Šiuo metu darome viską, kas priklauso nuo mūsų, kad „Lifosa“ išlaikytų daugiau kaip tūkstantį darbo vietų gamykloje. Laukiame situacijos išaiškinimo iš Lietuvos valstybės institucijų“, – pridūrė jis.

Pasak Kėdainių mero, trąšų gamykla ne tik įdarbino per tūkstantį žmonių, bet ir per „Panevėžio energiją“ aprūpino šiluma miestą.

„Lifosos“ viešųjų ryšių specialistas Nauris Vilkevičius sako, kad šilumos tiekimas miestui dar nėra nutrauktas.

„Gali taip būti, bet tiekimas dar nėra nutrauktas, situacija kinta labai greitai, todėl dar komentuoti nereikėtų“, – BNS sakė N.Vilkevičius.

„Taip, miestas yra šildomas „Lifosos“, jei ji sustoja, tą šilumą „Panevėžio energija“ turės gauti iš kitur. Aišku, tada ir šilumos kaina galėtų būti didesnė“, – sakė miesto meras V.Tamulis.

Pasak „Panevėžio energijos“ generalinio direktoriaus Petro Diksos, įmonė pasirengusi, jei „Lifosa“ nebetiektų šilumos. „Mes pasiruošę tokiam atvejui – užsikursime dujinius katilus. Kol kas šilumos kaina – nesikeis“, – BNS sakė P.Diksa.

„Šiai minutei tokio prašymo oficialiai neturiu“, – pridūrė jis.

„Lifosos“ akcijas nuo 2014 metų netiesiogiai valdo Rusijos koncernas „Eurochem“, priklausantis su Vladimiro Putino aplinka siejamam A.Melničenkai. „Eurochem“ registruotas Šveicarijoje, Cūge.

„Lifosa“ 2020 metais gavo 315,2 mln. eurų pajamų – 10,6 proc. mažiau nei užpernai. Įmonės audituotas grynasis pelnas mažėjo 6,4 proc. iki 16,8 mln. eurų.

„Lifosa“ eksportuoja apie 98 proc. produkcijos. Pagrindine eksporto rinka pernai liko Europa: Prancūzijos, Vokietijos, Jungtinės Karalystės, Belgijos, Airijos, Ukrainos, Ispanijos ir Lenkijos rinkos, tačiau eksportuojama ir į kitus žemynus.

Neprognozuoja „Lifosos“ ateities

Premjerė Ingrida Šimonytė neprognozuoja Kėdainių fosforo trąšų gamyklos „Lifosa“ likimo, jos netiesioginį savininką Rusijos oligarchą Andrejų Melničenką įtraukus į ES sankcijų sąrašą.

„Nesiimu spėlioti“, – ketvirtadienį Seime sakė premjerė, paklausta dėl įmonės ateities.

„Dabar turime daug neapibrėžtumų ir dėl globalių tendencijų, tarkime, naftos rinkose ir dėl sankcijų taikymo, todėl nenorėčiau nei spėlioti, nei spekuliuoti“, – teigė I.Šimonytė.

Tuo metu užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad, jo žiniomis, „Lifosa“ kreipsis į teismą ir aiškinsis, ar jai sankcijos pritaikytos teisingai. Jis taip pat siūlo ieškoti būdų, kaip padėti „Lifosos“ darbuotojams.

„Įmonei paliekama teisė kreiptis į teismą ir patikrinti, ar sankcijos buvo pritaikytos teisingai. Kiek girdėjau, šiuo keliu gali būti einama“, – teigė ministras.

Jis, be kita ko, priminė, kad tuo pačiu keliu anksčiau ėjo ir Baltarusijos valdoma Druskininkų „Belorus“ sanatorija, bet ji teismą pralaimėjo.

Pasak G.Landsbergio, Vyriausybė ir ministerijos turi stebėti situaciją.

„Vyriausybė ir ypač tos ministerijos, kurios tiesiogiai gali pagelbėti, manau, kad turi rimtai žiūrėti į problemas, kurios kyla žmonėms ir padėti“, – sakė G.Landsbergis.

„Lifosos“ profsąjungos vadovas: neturime jokios informacijos

Dėl naujų Europos Sąjungos sankcijų įšaldžius Kėdainių fosforo trąšų gamyklos „Lifosa“ sąskaitas, jos darbuotojų nepriklausomos profesinės sąjungos pirmininkas sako, kad bendrovė kol kas dirba įprastai, o jos darbuotojai neturi jokios informacijos apie padėtį. 

„Mes negavome jokios informacijos, kad gali būti atleidžiami darbuotojai, nemokami atlyginimai, apie įmonės sąskaitų areštą. Atėjome į darbą, atliekame savo pareigas, planus, mes vykdome įsipareigojimus darbdaviui, darbdavys vykdo mums. Eilinė darbo diena, kalbų yra, bet nieko konkretaus“, – ketvirtadienį BNS sakė Vitalijus Varnas.

Jo teigimu, daugiau informacijos apie įmonės likimą tikimasi sužinoti kovo 18 dieną, kai turėtų vykti darbuotojų susirinkimas su vadovais. 

„Gal tada išgirsime ką nors daugiau. Aišku, tos nuotaikos tokios, kad kiekvieną dieną laukiame visokių žinių. O kol kas iš tiesioginių vadovų negirdėjome nei apie atleidimus, turime dirbti ir dirbame“, – BNS sakė V. Varnas

Pasak jo, nepriklausoma profesinė sąjunga vienija apie 200 narių. Kita „Lifosos“ profsąjunga atstovauja dar apie 100 darbuotojų interesams. 

„Sodros“ duomenimis, įmonėje dabar dirba 1030 žmonių.  

„Lifosai“ apribojimai taikomi po to, kai ES trečiadienį netiesioginį jos savininką Rusijos oligarchą Andrejų Melničenką įtraukė į sankcijų sąrašą. 

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai „EuroChem Group“, kurios 90 proc. priklauso A. Melničenkos valdomai Kipro įmonei „AIM Capital“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.