Lietuvos eksporto ateitis miglota

Statistikos departamentui paskelbus, kad sausį, palyginti su 2021 metų gruodžiu, šalies eksportas sumažėjo 6,8 proc., importas – 8,9 proc., įmonės „Brandnomika“ ekonomistas Aleksandras Izgorodinas sako, kad toks nuosmukis yra labiau techninis.

Tolesnės eksporto perspektyvos yra miglotos dėl sparčios infliacijos, kuri neigiamai gali paveikti euro zonos vartotojų perkamąją galią.<br>V.Balkūno nuotr.
Tolesnės eksporto perspektyvos yra miglotos dėl sparčios infliacijos, kuri neigiamai gali paveikti euro zonos vartotojų perkamąją galią.<br>V.Balkūno nuotr.
A.Izgorodinas.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Izgorodinas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 10, 2022, 12:18 PM

„Atsiranda įvairių sutarčių užbaigimas, natūralu, kad ir gamybos, ir eksporto rodikliai kas mėnesį svyruoja. Čia – techniniai svyravimai, tai ir eksporto nuosmukis per mėnesį yra labiau techninio pobūdžio, o ne veiksnys, kuris rodo, kad eksporto paklausa mažėja ar mūsų gamintojai turi kažkokių problemų“, – naujienų agentūrai BNS teigė jis.

Visgi pašnekovas sako, kad tolesnės eksporto perspektyvos yra miglotos dėl sparčios infliacijos, kuri neigiamai gali paveikti euro zonos vartotojų perkamąją galią.

„Gali pradėjo blogėti euro zonos vartotojų nuomonė apie finansų perspektyvas, apie savo santaupas, stipriai blogėja nuomonė apie ketinimus pirkti brangesnes, stambesnes prekes. Teoriškai tai reiškia, žiūrint į pirmo pusmečio pabaigą ir antrojo pradžią, kad rizikos zonoje bus tie Lietuvos eksporto segmentai, kurie gamina ilgo galiojimo prekes“, – sakė A.Izgorodinas.

„Yra rizika, kad dėl sparčios infliacijos euro zonos vartotojai po truputį pradės atisakyti ne pirmo būtinumo prekių vartojimo, pavyzdžiui, televizorių, buitinės technikos, elektronikos, automobilių. Tai gali turėti įtakos ir Lietuvos eksporto rodikliams“, – pridūrė jis.

Metinį eksporto augimą, pasak ekonomisto, labiau veikė pabrangusios žaliavos, o ne didesni produkcijos kiekiai. A.Izgorodinas taip pat užsimena, kad antrąjį pusmetį neigiamai gali paveikti vartojimo sutrikimai euro zonoje.

Lietuvoje šių metų sausį prekių eksportuota už 3,11 mlrd. eurų – 36,5 proc. daugiau nei pernai sausį. Prekių importas siekė 3,41 mlrd. eurų – 53,9 proc. daugiau.

„Esminės įtakos turėjo tai, kad išaugo eksportuojamų produktų kainos, o ne tai, kad stipriai išaugo eksportuojamos produkcijos kiekiai. Mūsų eksportuotojai tiesiog padidino eksporto kainas, nes pakilo žaliavų kainos. Tas statistiškai turėjo įtakos eksporto augimui“, – BNS sakė A.Izgorodinas.

Pasak jo, iki maždaug balandžio eksporto rodikliai ir toliau bus pakankamai įspūdingi, juos veiks ir tai, kad visą praėjusį pavasarį Europa buvo karantine.

„Lietuvos eksportas virš 80 proc. eina į Europos Sąjungos šalis, o jos buvo uždarytos, nebuvo paklausos, tai reiškia, kad sausį, vasarį, kovą toliau matysime pakankamai įspūdingus eksporto augimo skaičius“, – sakė ekonomistas.

Visgi A.Izgorodinas taip pat pastebi, jog Europos Centrinio Banko duomenys vis dar rodo, kad gyventojų indėliai kyla.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.