Sankcijų sąraše – dar septyni rusų oligarchai: tarp jų – R. Abramovičius ir O. Deripaska

Jungtinė Karalystė (JK) ketvirtadienį įvedė sankcijas dar septyniems turtingiems Rusijos veikėjams, įskaitant milijardierių Romaną Abramovičių, „Premier“ lygos futbolo klubo „Chelsea“ savininką. Vyriausybė nurodė, kad šių asmenų turtas JK yra įšaldomas, jiems draudžiama atvykti į šalį, o JK piliečiams ir įmonėms draudžiama palaikyti su jais verslo santykius.

R.Abramovičius.<br>Scanpix/AP nuotr.
R.Abramovičius.<br>Scanpix/AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2022, 11:39 AM, atnaujinta Mar 10, 2022, 12:43 PM

Į asmenų, kuriems taikomos sankcijos sąrašą, taip pat buvo įtrauktas pramoninkas Olegas Deripaska, naftos milžinės „Rosneft“ vadovas Igoris Sečinas ir dujų eksporto monopolininkės „Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris, sakė britų užsienio reikalų sekretorė Liz Truss.

Sankcijos įvedamos kaip dalis Londono ir kitų Vakarų šalių atsako į Rusijos karą prieš kaimyninę Ukrainą.

Kelias savaites buvo intensyviai spėliojama, ar R.Abramovičius atsidurs tarp rusų milijardierių, laikomų artimais Kremliui, kurių atžvilgiu imamasi sankcijų. R.Abramovičius praeitą savaitę pranešė mėginantis parduoti „Chelsea“, iškilus sankcijų grėsmei. JK vyriausybė jo turtą įvertino 9,4 mlrd. svarų (11,1 mlrd. eurų), tačiau sakė, jog „Chelsea“ leista tęsti veiklą, siekiant sumažinti sankcijų poveikį klubui.

Speciali licencija „leidžia tam tikrą su futbolu susijusią veiklą“, nurodė vyriausybė išplatintame pranešime.

„Tai apima leidimus klubui toliau žaisti rungtynes ir tęsti kitokią su futbolu susijusią veiklą, o tai savo ruožtu apsaugos „Premier“ lygą, platesnę futbolo piramidę, ištikimus aistruolius ir kitus klubus“, – priduriama pranešime.

O.Deripaska yra buvęs R.Abramovičiaus verslo partneris, o I.Sečiną pareigūnai vadina Rusijos prezidento Vladimiro Putino „dešiniąja ranka“.

A.Mileris, Rusijos valstybinio banko VTB vadovas Andrejus Kostinas, valstybinės naftotiekių monopolininkės „Transneft“ vadovas Nikolajus Tokarevas ir banko „Rossija“ vadovas Dmitrijus Lebedevas laikomi V.Putino artimos aplinkos žmonėmis.

Šių septynių veikėjų turto bendra vertė sudaro apie 15 mlrd. svarų, nurodė vyriausybė.

JK Ministras pirmininkas Borisas Johnsonas sankcijas pavadino „tvirtos JK paramos Ukrainos žmonėms naujausiu žingsniu“.

Užsienio reikalų sekretorė Liz Truss pridūrė: „Šiandien paskelbtos sankcijos dar kartą parodė, kad oligarchams ir kleptokratams nėra vietos mūsų ekonomikoje ar visuomenėje.“

„Dėl savo glaudžių ryšių su Putinu jie yra jo vykdomos agresijos bendrininkai. Jų rankos išteptos Ukrainos žmonių krauju. Jie turėtų prasmegti iš gėdos“, – sakė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.