Dėl sąsajų su Rusija Vilniuje sustabdyta prekyba „Inter RAO Lietuvos“ akcijomis

„Nasdaq“ Vilniaus birža pranešė, jog nuo pirmadienio sustabdė prekybą Rusijos energetikos milžinės „Inter RAO“ kontroliuojamos elektros tiekėjos „Inter RAO Lietuva“ akcijomis. Šios akcijos buvo įtrauktos į biržos „First North“ užsienio akcijų prekybos sąrašą.

„Nasdaq“ Vilniaus birža pranešė, jog nuo pirmadienio sustabdė prekybą Rusijos energetikos milžinės „Inter RAO“ kontroliuojamos elektros tiekėjos „Inter RAO Lietuva“ akcijomis.<br>T.Bauro nuotr.
„Nasdaq“ Vilniaus birža pranešė, jog nuo pirmadienio sustabdė prekybą Rusijos energetikos milžinės „Inter RAO“ kontroliuojamos elektros tiekėjos „Inter RAO Lietuva“ akcijomis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 14, 2022, 12:12 PM

„Nasdaq“ Vilniaus biržos prezidentas Saulius Malinauskas teigia, jog bendrovės akcijos Vilniaus biržoje nėra listinguojamos, joje nebuvo sudaryta jokių su įmonės vertybiniais popieriais susijusių sandorių, o viena iš biržos sprendimo priežasčių buvo bendrovės sąsajos su Rusija.

„Yra rizikos dėl sąsajų su Rusija. Yra tam tikros rizikos“, – BNS teigė S. Malinauskas.

„First North“ užsienio akcijų prekybos sąrašas, į kurį gruodžio pradžioje buvo įtrauktos bendrovės akcijos, yra reguliuojamos rinkos statuso neturinti daugiašalė prekybos sistema, kurioje biržoje vyksta akcijų prekyba, tačiau jos nėra įtraukiamos į „Nasdaq“ Baltijos reguliuojamos rinkos sąrašus.

„Tai yra nelistinguojami vertybiniai popieriai. Mes galime leisti prekybą, galime neleisti. Šiandien nusprendėme prekybos neleisti“, – sakė S. Malinauskas.

„Sudaryti sandorį galima tiek būnant biržoje, tiek už jos ribų. Čia yra nelistinguoti vertybiniai popieriai. Jie yra tik įtraukti į prekybą, jeigu makleris nori sudaryti sandorį su kitu makleriu, tai gali pasinaudoti mūsų („Nasdaq“ Vilniaus biržos – BNS) sistema – technine galimybe. (...) O jie („Inter RAO Lietuvos“ vertybiniai popieriai – BNS) yra listinguoti Varšuvos biržoje ir ten yra jais prekiaujama“, – aiškino jis.

Rusiška elektra prekiaujančios įmonės „Inter RAO Lietuvos“ 51 proc. paketas priklauso Suomijoje registruotai „RAO Nordic“, o šią valdo Rusijos energetikos milžinė „Inter RAO“ – jos direktorių tarybai pirmininkauja Igoris Sečinas, dėl savo ryšių su Kremliumi patekęs į sąrašą asmenų, kuriems dėl karo Ukrainoje taikomos ES sankcijos.

„Inter RAO Lietuva“ komunikacijos vadovas Juozas Ruzgys BNS teigė, kad bendrovės akcijomis ir toliau prekiaujama Varšuvos vertybinių popierių biržoje.

„Įmonės akcijos yra listinguotos ir prekyba jomis vykdoma tik Varšuvos vertybinių popierių biržoje. Bendrovės akcijomis ir toliau yra prekiaujama vienintelėje oficialioje akcijų prekybos vietoje – Varšuvos biržoje“, – komentare BNS teigė J. Ruzgys.

„Inter RAO Lietuva“ per praėjusius metus Lietuvoje uždirbo 7,4 mln. eurų grynojo pelno – beveik trečdaliu mažiau nei prieš metus.

2020-aisiais įmonės pelnas siekė 10,8 mln. eurų, jos pardavimų Lietuvoje pajamos pernai siekė 120,4 mln. eurų – 13,1 mln. eurų mažiau nei užpernai, pranešė „Inter RAO Lietuva“.

29 proc. „Inter RAO Lietuvos“ akcijų priklauso Lietuvos investicinei bendrovei „Scaent Baltic“. Dar 20 proc. laisvai prekiaujama Varšuvos biržoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.