Rusija kaltina Vakarus dėl spaudimo sankcijomis, tačiau pridūrė – „yra pasirengusi atlikti mokėjimus rubliais“

Rusija pirmadienį apkaltino Vakarus, kad jie beprecedentėmis sankcijomis dėl karo Ukrainoje nori priversti Rusiją „dirbtinai nevykdyti įsipareigojimų“, ir pareiškė, kad ji juos vykdys, tačiau veikiausiai atsiskaitinės rubliais.

Rubliai.<br>Pexels.com nuotr.
Rubliai.<br>Pexels.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-14 10:52

„Rusijos (centrinio) banko ir vyriausybės sąskaitų užsienio valiuta įšaldymą galima laikyti kelių užsienio valstybių siekiu organizuoti dirbtinį įsipareigojimų nevykdymą, kuris neturi jokio realaus ekonominio pagrindo“, – pareiškė Rusijos finansų ministras Antonas Siluanovas.

Anksčiau visos trys pagrindinės tarptautinės kredito reitingų agentūros – „Fitch Ratings“, „Moody's Investors Service“ ir „S&P Global Ratings“ – pablogino Rusijos valstybės reitingus iki „šlamšto“ statuso, pažymėdamos, jog naujos ir plečiamos tarptautinės sankcijos dėl jos invazijos į Ukrainą smarkiai sumažino jos galimybėms naudotis sukauptomis tvirtos valiutos atsargomis. „Fitch“ papildomai perspėjo, jog Rusijos įsipareigojimų nevykdymas yra „neišvengiamas“.

Tačiau A. Siluanovas pirmadienį paneigė, kad Rusija „negali įvykdyti įsipareigojimų“, susijusių su valstybės skola.

Kita vertus, ministras taip pat sakė, kad Rusija „yra pasirengusi atlikti mokėjimus rubliais“ pagal Rusijos centrinio banko nustatytą nacionalinės valiutos kursą mokėjimų dieną, atsiskaityti ir už 2018-aisiais išplatintus tarptautinius skolos vertybinius popierius.

Tarptautinės sankcijos Maskvai dėl jos „karinės operacijos“ Ukrainoje sudavė precedento neturintį smūgį Rusijos bankų ir finansų sistemai, todėl ji buvo priversta suaktyvinti pastangas užkirsti kelią tvirtos valiutos išplaukoms iš šalies ir paremti savąjį rublį, kuris nuo šio karo pradžios prieš JAV dolerį ir eurą nuvertėjo bemaž perpus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.