ES įvedė sankcijas R. Abramovičiui ir virtinei kitų Rusijos oligarchų

Europos Sąjunga antradienį įvedė sankcijas Rusijos milijardieriui Romanui Abramovičiui ir virtinei kitų šios šalies oligarchų, paskelbusi ketvirtąjį priemonių paketą dėl Maskvos karo prieš Ukrainą.

R. Abramovičius.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
R. Abramovičius.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 15, 2022, 7:28 PM, atnaujinta Mar 15, 2022, 7:38 PM

R. Abramovičius, Anglijos „Premier“ lygos futbolo klubo „Chelsea“ savininkas, ir kiti oligarchai buvo įtraukti į asmenų, kurių turtas ES, įskaitant superjachtas ir didžiulius namus, gali būti konfiskuotas ir kurie gali būti neįleidžiami į bloko teritoriją, sąrašą, sakoma Bendrijos oficialiajame leidinyje.

ES seka Didžiosios Britanijos ir Kanados, kurios praėjusią savaitę įtraukė R. Abramovičių į savo sankcijų sąrašus, pavyzdžiu. Londono sprendimas sustabdė skubų R. Abramovičiaus bandymą parduoti „Chelsea“ – apie jį buvo paskelbta kovo 2 dieną.

Briuselis nurodė, kad R. Abramovičius „turėjo privilegijuotą galimybę susisiekti su prezidentu ir palaikė labai gerus santykius su juo. Šie ryšiai su Rusijos vadovu padėjo jam išlaikyti didelį turtą“.

„Jis yra vienas pagrindinių plieno pramonės grupės „Evraz“, kuri yra viena stambiausių Rusijos mokesčių mokėtojų, akcininkų. Taigi jis gavo naudos iš Rusijos sprendimus priimančių asmenų, atsakingų už Krymo aneksiją arba Ukrainos destabilizaciją. Be to jis yra vienas iš pagrindinių Rusijos verslininkų, vykdantis veiklą ekonomikos sektoriuose, užtikrinančiuose didelių pajamų šaltinį Rusijos Federacijos vyriausybei, atsakingai už Krymo aneksiją ir Ukrainos destabilizaciją“, – sakoma dokumente.

Savaitgalį R. Abramovičiaus 140 m ilgio superjachta „Solaris“ buvo pastebėta atplaukianti į vieną uostą Juodkalnijoje. Ši šalis nepriklauso ES, bet siekia į ją įstoti. „Solaris“ prieš kelias dienas išplaukė iš Ispanijos Barselonos uosto.

55 metų R. Abramovičiaus turtas vertinamas 12,4 mlrd. dolerių (11,3 mlrd. eurų), nurodo žurnalas „Forbes“. Kalbama, kad šiam oligarchui priklauso pustuzinis jachtų. Jis taip pat yra įgijęs Portugalijos ir Izraelio pilietybes.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen praėjusį penktadienį, po ES viršūnių susitikimo Prancūzijoje, užsiminė apie naujas sankcijas ir sakė, kad jos „dar labiau izoliuos Rusiją ir sekins išteklius, jos naudojamus šiam barbariškam karui finansuoti“.

ES prekybos komisaras Valdis Dombrovskis pirmadienį sakė: „Kaip pamatysite, neliečiamų nėra.“

„Šis oligarchų sąrašas nuolat pildomas, [įtraukiami] ne tik oligarchai, [bet] ir Rusijos aukšto rango... valstybės ir kariuomenės pareigūnai“, – nurodė V. Dombrovskis.

Jis pridūrė, kad sąraše taip pat yra rusų, kaip manoma, „aktyviai dalyvaujančių Rusijos propagandos mašinoje“.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis lankydamasis Šiaurės Makedonijoje sakė, kad „tai bus dar vienas didelis smūgis“ Rusijos ekonomikai.

Prognozuojama, kad Rusijos BVP dėl ES, JAV ir jų sąjungininkių sankcijų Rusijos centriniam bankui ir kompanijoms, įskaitant oro bendroves, smarkiai trauksis.

ES uždraudė šampano, prabangių automobilių, drabužių eksportą į Rusiją

Europos Sąjunga, skelbdama naujų sankcijų Maskvai dėl jos karo Ukrainoje, taip pat uždraudė šampano, prabangių automobilių ir drabužių, brangių elektronikos ir sporto prekių eksportą į Rusiją.

Draudžiamų eksportuoti prekių sąrašas publikuotas ES oficialiame leidinyje, kur skelbiami 27 valstybių bloko teisiniai sprendimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą