I. Šimonytė dėl „Lifosos“ nacionalizavimo įsitikinusi: klaidinga įsivaizduoti, kad, įmonę perėmus valstybei, ji turės kitas sąlygas veikti

Premjerė Ingrida Šimonytė įdomiu vadina profesinės sąjungos „Solidarumas“ siūlymą nacionalizuoti AB „Lifosą“, tačiau, pasak jos, šioje įmonėje klausimai yra susiję ne tik su akcininku, kuris yra sankcionuojamų asmenų sąraše, bet taip pat ir su žaliavomis. Dėl šios priežasties, anot ministrės pirmininkės, įmonę perėmus valstybei, situacija iš esmės nepasikeistų.

Ingrida Šimonytė<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 15, 2022, 1:20 PM, atnaujinta Mar 15, 2022, 2:58 PM

„Yra klaidinga įsivaizduoti, kad, valstybei nacionalizavus įmonę, ji kažkokiu būdu turės kitas sąlygas būtinai veikti, ypač jeigu jos žaliavų šaltinis yra Rusijos Federacija. Manau, kad įdomus pasiūlymas, bet plačiau jo nekomentuosiu“, – antradienį Seime teigė I. Šimonytė.

„Mano žiniomis, ten yra ne tik klausimų, susijusių su akcininku (Rusijos oligarchu A. Melničenka – BNS), kuris yra sankcionuojamų asmenų sąraše, bet taip pat ir su žaliavomis. Tai yra klaidinga įsivaizduoti, kad valstybei nacionalizavus įmonę, ji kažkokiu būdu turės kitas sąlygas veikti, ypatingai jeigu jos žaliavų šaltinis yra Rusijos Federacijoje“, – Seime antradienį žurnalistams sakė I. Šimonytė.

2020 metais „Lifosa“ žaliavas pirko iš Rusijos fosfatų kasybos bendrovės „Kovdorskij Gok“, „NAK Azot“, gaminančios amoniaką, azotą ir mineralines trąšas, bei chemijos pramonės produktų gamintojos „Novomoskovskij chlor“, taip pat iš su Kėdainių įmonės akcininke susijusios Šveicarijos „EuroChem trading“ – bendra pirkimų iš Rusijos kompanijų vertė viršijo 45 mln. eurų, o iš Šveicarijos bendrovės – 6,9 mln. eurų.

Nacionalizavimas padėtų šiai įmonei, kuri gali dirbti be tiekimo iš Rusijos ir Baltarusijos, toliau veikti, gaminant svarbų žemės ūkiui produktą – fosforo trąšas, kurių šiais metais trūks visame pasaulyje, būtų išsaugotos darbo vietos, valstybės ir savivaldybės biudžeto pajamos“, – teigiama profsąjungos pranešime.

Bendrovės sąskaitos įšaldytos praėjusį ketvirtadienį, ES paskelbus sankcijas netiesioginiam „Lifosos“ savininkui Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai.

Pirmadienį „Lifosa“ pranešė, kad negali vykdyti įsipareigojimų, ji kreipėsi į valstybės institucijas prašydama padėti užtikrinti jos veiklos tęstinumą. Bendrovės generalinis direktorius Rimantas Proscevičius nurodė, kad valstybės pagalba šiuo metu yra gyvybiškai svarbi.

Dvi bendrovės darbuotojų profesinės sąjungos pirmadienį kreipėsi į Ekonomikos ir inovacijų bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijas, Seimo Socialinių reikalų ir darbo bei Ekonomikos komitetus, prašydamos pagalbos.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai „EuroChem Group“, kurios 90 proc. priklauso A. Melničenkos valdomai Kipro įmonei „AIM Capital“.

„EuroChem Group“ kovo 10 dieną pranešė, kad A. Melničenka nuo kovo 9 dienos atsistatydino iš jos direktorių valdybos, jis taip pat nebėra pagrindinis grupės naudos gavėjas. Tačiau kaip konkrečiai tai padaryta, nepranešama.

ELTA primena, kad Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė kreipėsi į premjerę Ingridą Šimonytę, ragindama nacionalizuoti AB „Lifosą“, kurios sąskaitos yra įšaldytos dėl Europos Sąjungos įvestų sankcijų šios įmonės savininkui. Kreipimosi kopija skiriama ir prezidentui Gitanui Nausėdai.

K. Krupavičienės teigimu, „Lifosos“ nacionalizavimas padėtų šiai įmonei, kuri gali dirbti be tiekimo iš Rusijos ir Baltarusijos, toliau veikti, gaminant svarbų žemės ūkiui produktą – fosforo trąšas, kurių šiais metais trūks visame pasaulyje, būtų išsaugotos darbo vietos, valstybės ir savivaldybės biudžeto pajamos. Dalį nacionalizuotos AB „Lifosa“ įmonės pelno siūloma skirti karo siaubiamai Ukrainai ir jos gyventojams paremti.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija komentare BNS teigė, kad kartu su Užsienio reikalų ministerija ieško būdų užtikrinti, kad įmonė galėtų veikti, tačiau sankcionuotas akcininkas negalėtų išsiimti dividendų ar kitaip gauti pajamų iš „Lifosos“.

Seimo ekonomikos reikalų komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius patvirtino, kad šis klausimas bus svarstomas artimiausiame posėdyje.

„Klausimas įtrauktas į trečiadienio komiteto posėdžio darbotvarkę, bus bendras geopolitinės situacijos vertinimas, „Lifosos“ klausimas, dalyvaus atstovai iš Užsienio reikalų ministerijos, bandysime vertinti situaciją“, – BNS sakė jis.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai „EuroChem Group“, kurios 90 proc. priklauso A. Melničenkos valdomai Kipro įmonei „AIM Capital“.

„EuroChem Group“ kovo 10 dieną pranešė, kad A. Melničenka nuo kovo 9 dienos atsistatydino iš jos direktorių valdybos, jis taip pat nebėra pagrindinis grupės naudos gavėjas. Tačiau kaip konkrečiai tai padaryta, nepranešama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.