„Lifosa“ dirba minimaliu pajėgumu – gamyba praktiškai sustabdyta

Kėdainių fosforo trąšų gamybos bendrovei „Lifosa“ dėl taikomų ES sankcijų šiuo metu veikia minimaliais pajėgumais ir tikisi išimčių, kad galėtų dirbti įprastu režimu. Užsienio reikalų ministerijos atstovas sako, kad įmonei galima būtų padaryti išimtį ir „atšildyti“ dalį pinigų, kad „Lifosa“ išmokėtų atlyginimus, mokesčius, atsiskaitytų už komunalines paslaugas, tačiau kartu pabrėžia, kad pinigai neturėtų patekti sankcionuotam netiesioginiam įmonės savininkui.

„Lifosa“.<br>T.Bauro nuotr.
„Lifosa“.<br>T.Bauro nuotr.
„Lifosa“.<br>T.Bauro nuotr.
„Lifosa“.<br>T.Bauro nuotr.
„Lifosa“.<br>T.Bauro nuotr.
„Lifosa“.<br>T.Bauro nuotr.
„Lifosa“.<br>T.Bauro nuotr.
„Lifosa“.<br>T.Bauro nuotr.
„Lifosa“.<br>T.Bauro nuotr.
„Lifosa“.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 16, 2022, 1:40 PM, atnaujinta Mar 16, 2022, 4:01 PM

Gamyba praktiškai sustabdyta, cechai veikia minimaliai, tik todėl, kad įranga nesugestų. Minimaliai veikdami, galėtume apmokėti algas, už dujas, elektrą, svarbiausia – žmonės, kad jie Užimtumo tarnybos nepapildytų“, – trečiadienį Seimo Ekonomikos komiteto posėdyje sakė „Lifosos“ technikos direktorius Tomas Janonis.

ES kovo 9-ąją paskelbus sankcijas netiesioginiam „Lifosos“ savininkui Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai buvo įšaldytos bendrovės sąskaitos, dėl to ji negali tęsti veiklos.

Anot T.Janonio, jau sulaukiama pirmųjų raginimų atsiskaityti už paslaugas, įspėjimų apie galimą jų nutraukimą. „Gauname raginimo laiškus apmokėti įsiskolinimus, nes bus nutraukytas tiekimas – iš dujų tiekėjų šiandien gavome“, – sakė T.Janonis.

Komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius sakė, kad įmonė – labai svarbi šalies ekonomikai, tačiau būtina užtikrinti, kad jos naudos gavėjas negautų pajamų iš įmonės.

„Dabar jau visą informaciją žinome, sprendimą per šiandien turime priimti, jis bus rekomendacinis. Privalome užtikrinti, kad naudos gavėjas negali gauti pajamų, kas atsitiks, jeigu ji nustos veikti – nėra praktikos, reikia ją formuoti. Įmonė be galo mums svarbi. Reikia, kad ji dirbtų, o nebūtų valstybei našta“, – sakė K.Starkevičius.

„Kiek žinau, „Lietuvos geležinkeliai“ jau atsisako dirbti su jais“, – pridūrė jis.

Susisiekimo viceministrė Loreta Maskaliovienė patvirtino, kad bendrovė už paslaugas skolinga „LTG Cargo“, tačiau ji pabrėžė, kad pastaroji įmonė negali bendradarbiauti su Rusija ar su ja susijusiais asmenimis ir dėl galimų jų sąsajų su karo Ukrainoje finansavimu.

„Susikaupusi skola pakankamai didelė , trumpalaike prasme galime tą klausimą išspręsti. „LTG Cargo“ neprisidės prie to, kad būtų finansuojamas agresorius. „Lifosa“ dabar gali pademonstruoti, kad neprisidedate, ar bus peržiūrėta akcininkų struktūra, ar bus keičiama medžiagų tiekimo grandinė?“ – kalbėjo ji.

„Lifosos“ pirkimų ir komercijos direktorius Linas Kieras sakė, jog alternatyvų rusiškoms žaliavoms bendrovė turi, o finansinius srautus kontroliuoti galima visas su jos veikla susijusias lėšas pervedant į įmonės sąskaitas Lietuvos bankuose.

„Kad ir dabar Klaipėdoje stovi ir laukia laivas, suplanuotas dar iki sankcijų, bet mes jo nekrauname, laukiame suderinimo su Užsienio reikalų ministerija (URM), yra sutartis, pagal ją gautume į savo sąskaitą 2,2 mln. eurų, išmokėtume algas, atsiskaitytume“, – kalbėjo jis.

Tarptautinių sankcijų įgyvendinimą Lietuvoje kontroliuojančios URM atstovas sakė, kad išimtį daryti galima.

„Mes esame pasiruošę daryti išimtį, atšildyti tam tikras sumas ir leisti „Lifosos“ lėšas atlyginimams, mokesčiams sumokėti, atsiskaityti už komunalines paslaugas. Iš įmonės reikia konkrečių dokumentų, kiek lėšų reikia. Reikia ieškoti variantų, kad įmonė galėtų tęsti veiklą, bet būtina užtikrinti, kad pelnas nepatektų sankcionuotam asmeniui. Gal patikros fondas galėtų būti, kontroliuojamas valstybės“, – sakė užsienio reikalų ministro patarėjas Algimantas Rimkūnas.

„Lifosos“ finansų direktorė Regvita Ivanovienė patvirtino, kad ministerijai trečiadienį išsiųstas visas būtinų mokėjimų sąrašas.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai „EuroChem Group“, kurios 90 proc. priklauso A.Melničenkos valdomai Kipro įmonei „AIM Capital“. „EuroChem Group“ kovo 10 dieną pranešė, kad A.Melničenka nuo kovo 9 dienos atsistatydino iš jos direktorių valdybos, jis taip pat nebėra pagrindinis grupės naudos gavėjas.

Komiteto posėdyje paaiškėjo, kad įsipareigojimus iš jo perėmė A.Melničenkos sutuoktinė Aleksandra Melničenko.

„Pirmas žingsnis buvo akcijų perrašymas žmonai, bet nei mūsų, nei bankų tai absoliučiai netenkina. Mums pasakyta, kad bus kiti sprendimai, reikia jų laukti“, – sakė R.Ivanovienė.

Įmonės atstovai taip pat patvirtino, kad yra pasirengę nutraukti veiklą.

„Mes turime veiklos nutraukimo planą, jo sąmata siekia 960 tūkst. eurų per metus, kažkas turėtų tai prisiimti. Mes vis tiek turėsime minimaliai veikti, tuos pinigus galime užsidirbti, neprašyti pagalbos, dar ir minimaliai vykdyti gamybą“, – sakė T.Janonis.

Seimo komitetas žada trečiadienį pateikti rekomendacijas dėl tolesnio „Lifosos“ likimo.

Antradienį premjerė Ingrida Šimonytė sakė abejojanti „Lifosos“ perspektyvomis toliau veikti ne tik dėl sankcijų netiesioginiam jos savininkui, bet ir dėl rusiškų žaliavų tiekimo.

Premjerė Ingrida Šimonytė laikosi pozicijos, kad sunkumai, kuriuos patiria Kėdainių fosforo trąšų gamybos įmonė „Lifosa“, neturėtų stebinti, kadangi tai yra normali kaina, kurią Lietuva moka už Rusijai pritaikytas sankcijas.

„Įmonė priklauso ir yra valdoma žmogaus, kuriam yra taikomos sankcijos. Tai, manau, mums reikia visiems labai aiškiai suprasti, kad negali būti taip, jog mes visi pasisakome už kuo griežtesnes sankcijas Rusijai, bet visas tas sankcijas ant savo kupros turi nešti visos kitos valstybės, bet tik ne Lietuva“, - trečiadienį Vyriausybės spaudos konferencijoje teigė I. Šimonytė.

Pasak ministrės pirmininkės, natūralu, kad Rusijai dėl karo Ukrainoje pritaikytos sankcijos Vakarų valstybėms atsiliepia ne tik per infliaciją.

„Mes taip pat šių sankcijų kainą patirsime ir per aukštesnes resursų kainas, ir per įvairius kitus kanalus. Tuo stebėtis labai nereikia“,– pridūrė ji.

Vyriausybės vadovė įsitikinusi, kad geriausias „Lifosos“ situacijos sprendimo būdas – vadovybei neturėti sąsajų su Rusija.

„Būtų turbūt geriausia, jei įmonė būtų turėjusi akcininkus, kurie nekelia klausimų dėl ryšių su Vladimiru Putinu“,– tvirtino I. Šimonytė.

ELTA primena, kad dėl sąsajų su Rusija pritaikius Europos Sąjungos sankcijas „Lifosa“ savininkui Andrejui Melničenkai buvo įšaldytos šios įmonės sąskaitos, todėl įmonė nebegali atsiskaityti su paslaugų ir žaliavų tiekėjais, sumokėti mokesčių, atlyginimų darbuotojams ir artimiausiu metu nebegalės tęsti savo veiklos.

Bendrovės atstovai trečiadienį tikino, kad visiškas „Lifosos“ veiklos sustabdymas kainuotų 968 tūkst. eurų per metus.

„Jei įmonė nustoja veikti, šias išlaidas turės kažkas prisiimti, analogiškas atvejis kaip su Ignalinos atomine elektrine“, – trečiadienį Seimo Ekonomikos komiteto diskusijoje teigė T. Janonis.

Bendrovės generalinis direktorius Rimantas Proscevičius trečiadienį turėjo susitikti su ministre pirmininke.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business