Rusijai pavyko išvengti įsipareigojimų nevykdymo

Rusijai, regis, pavyko išvengti nemokumo rizikos, rodo ketvirtadienį padaryti Maskvos pareiškimai bei pasirodę pranešimai apie JAV banko „JPMorgan Chase“ gautą mokėjimą.

Rusijai pavyko išvengti įsipareigojimų nevykdymo.<br>Pexels.com nuotr.
Rusijai pavyko išvengti įsipareigojimų nevykdymo.<br>Pexels.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-18 12:36

Rusijos vyriausybė iki kovo 16 dienos privalėjo sumokėti 117 mln. JAV dolerių palūkanų už dvi JAV doleriais denominuotas obligacijų emisijas. Buvo svarstoma, ar dėl Vakarų sankcijų bangos, įvestos po Rusijos invazijos į Ukrainą, Maskvai pavyks atlikti mokėjimą.

Rusijos finansų ministerijos pranešime teigiama, kad 117,2 mln. JAV dolerių vertės mokėjimo nurodymas „buvo įvykdytas“, kai pirmadienį buvo išsiųstas bankui.

„JPMorgan“ gavo mokėjimą iš Rusijos centrinio banko, kurį bankas apdorojo susiderinęs su JAV institucijomis, naujienų agentūrai AFP teigė su šiuo klausimu susipažinęs asmuo.

Amerikiečių bankas, veikdamas kaip korespondentas arba tarpininkas, persiuntė lėšas „Citigroup“, atsakingam už mokėjimą obligacijų savininkams, pranešė šaltinis, nenurodęs gautos sumos.

„JPMorgan“ ir „Citigroup“ nesutiko pateikti komentarų AFP.

Rusijai pirmą kartą per daugiau nei šimtmetį buvo iškilusi grėsmė neįvykdyti įsipareigojimų, nors dar galiotų 30 dienų lengvatinis laikotarpis.

Vakarų sankcijos sužlugdė Rusijos bankų sektorių ir finansų sistemą bei paskatino rublio nuosmukį. Sankcijos apima ir sprendimą įšaldyti 300 mlrd. JAV dolerių dydžio Rusijos atsargas užsienio valiuta užsienyje.

Jei mokėjimas būtų buvęs atliktas rubliais – o „Fitch Ratings“ praėjusią savaitę perspėjo, kad tokia tikimybė buvo tikėtina – tai būtų laikoma įsipareigojimų neįvykdymu.

JAV iždas patvirtino, kad pagal Vašingtono įvestas sankcijas leidžiamos išimtys apima palūkanų mokėjimus už vyriausybės obligacijas, išleistas iki kovo 1 dienos.

Paskutinį kartą Rusija neįvykdė skolos užsienio valiuta aptarnavimo įsipareigojimų 1918 metais, kai bolševikų revoliucijos lyderis Vladimiras Leninas atsisakė pripažinti nuversto caro režimo skolas. 1998 metais, kilus finansų krizei, vyriausybė praleido mokėjimus už vidaus skolą rubliais.

Rusijos vyriausybė ketvirtadienį pareiškė, kad skola buvo sumokėta užsienio valiuta, tačiau nenurodė, kokia. Finansų ministerija pridūrė, kad pateiks „papildomos informacijos“ apie lėšų įskaitymą.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas teigė, kad Rusija turi „visas būtinas priemones“, kad išvengtų įsipareigojimų nevykdymo. „Bet koks galintis atsirasti įsipareigojimų neįvykdymas būtų grynai dirbtinio pobūdžio,“ – žurnalistams kalbėjo D.Peskovas.

Remiantis „JPMorgan“ analitikų ataskaita, kovo 21 dieną Maskva turi atlikti kitą 66 mln. JAV dolerių mokėjimą, tačiau jį galima atlikti keliomis valiutomis, įskaitant rublius.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.