Sankcijų apribota „Lifosa“ teigia galinti veikti, svarsto apie prastovas

Kėdainių fosforo trąšų gamykla „Lifosa“ galėtų tęsti veiklą nepažeisdama Europos Sąjungos sankcijų, tačiau tarp galimų scenarijų – ir visiška arba dalinė prastova, sako bendrovės generalinis direktorius.

Sankcijų apribota „Lifosa“ teiga galinti veikti, svarsto apie prastovas.<br>T.Bauro nuotr.
Sankcijų apribota „Lifosa“ teiga galinti veikti, svarsto apie prastovas.<br>T.Bauro nuotr.
Sankcijų apribota „Lifosa“ teiga galinti veikti, svarsto apie prastovas.<br>T.Bauro nuotr.
Sankcijų apribota „Lifosa“ teiga galinti veikti, svarsto apie prastovas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 18, 2022, 4:14 PM, atnaujinta Mar 20, 2022, 12:09 PM

Rimantas Proscevičius bendrovės darbuotojams apie tai pranešė penktadienį įvykusiame „Lifosos“ ataskaitiniame susirinkime. „Vadovo teigimu, „Lifosa“ yra pasirengusi skelbti ir visišką arba dalinę prastovą. Vis dėlto R. Proscevičius pažymėjo tikįs, kad to neprireiks, ir „Lifosa“ galės dirbti toliau“, – rašoma pranešime.

Pasak jo, bendrovės veikla tebėra pristabdyta.

ES kovo 9-ąją paskelbus sankcijas netiesioginiam „Lifosos“ savininkui Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai buvo įšaldytos bendrovės sąskaitos. Pasak bendrovės vadovo, „Lifosa“ ilgainiui būtų pajėgi tęsti gamybą ir eksportą nepažeidžiant sankcijų.

„Bendradarbiaujame su visomis atsakingomis valstybės institucijomis ir nepriklausomais teisės ekspertais, kad rastume būdų darbo vietoms „Lifosoje“ išsaugoti ir įmonės veiklai tęsti. Esame tam pasirengę: turime ryšių su žaliavų tiekėjais, eksporto rinkomis, kurios niekaip nesusijusios su kariniame konflikte dalyvaujančiomis valstybėmis ar sankcionuotais subjektais“, – pranešime pažymėjo R.Proscevičius.

Užsienio reikalų ministerijai ketvirtadienį pritaikius išimtį, bendrovei leista išmokėti darbo užmokestį ir kitas išmokas darbuotojams, atsiskaityti už paslaugas, būtinas ir įmonės veiklai ir saugumui.

„Kaip jau vadovai sakė viešai, dirbame minimaliais pajėgumais, atliekame savo pareigas, lauksime žinių. Po truputį atsiskaitinėjama, kas atostogų išeina. Iš profesinės sąjungos narių dėl to nusiskundimų neturiu. Jeigu leido, vadinasi vykdomi pavedimai“, – penktadienį BNS sakė nepriklausomos „Lifosos“ darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Vitalijus Varnas.

„Lifosos“ veiklos sustabdymas turėtų skaudžių pasekmių, sakė bendrovės akcininkų susirinkime dalyvavęs Kėdainių rajono meras.

„Lifosos“ veiklos sustabdymas turėtų skaudžias pasekmes ir krašto, ir šalies ekonomikai, jau nekalbant apie socialinę įtampą, kurią sukeltų daugiau kaip tūkstančio gerai apmokamų ir aukštą pridėtinę vertę kuriančių darbo vietų praradimas. Taigi dabar būtini skubūs, paties aukščiausio lygmens sprendimai, kad ši bendrovė galėtų dirbti toliau“, – kalbėjo Valentinas Tamulis.

„Lifosoje“ dirba kiek daugiau nei 1 tūkst. darbuotojų. 100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai „EuroChem Group“, kurios 90 proc. priklauso A. Melničenkos valdomai Kipro įmonei „AIM Capital“. „EuroChem Group“ kovo 10 dieną pranešė, kad A.Melničenka nuo kovo 9 dienos atsistatydino iš jos direktorių valdybos, jis taip pat nebėra pagrindinis grupės naudos gavėjas.

„Lifosos“ finansų direktorė Regvita Ivanovienė komiteto Ekonomikos komiteto posėdyje patvirtino, kad A. Melničenka sau priklausančias akcijas perrašė sutuoktinei Aleksandrai Melničenko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.