Šveicarija jungiasi prie ES sankcijų prabangos prekių eksportui į Rusiją

Šveicarija penktadienį prisijungė prie Europos Sąjungos sankcijų prabangos prekių eksportui į Rusiją, įvestų dėl Kremliaus karo Ukrainoje, ir pripažino, kad tai gali smarkiai paveikti kai kurias šveicarų bendroves.

Šveicarija jungiasi prie ES sankcijų prabangos prekių eksportui į Rusiją.<br>Pixabay.com nuotr.
Šveicarija jungiasi prie ES sankcijų prabangos prekių eksportui į Rusiją.<br>Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 18, 2022, 10:39 PM

ES skelbdama naujų sankcijų Maskvai dėl jos karo Ukrainoje, antradienį uždraudė šampano, prabangių automobilių ir drabužių, brangių elektronikos ir sporto prekių eksportą į Rusiją. Šveicarija pažadėjo prie jų prisijungti.

Šveicarija nepriklauso Bendrijai ir nuo seno laikosi neutralumo karo klausimais tradicijos, tačiau vis dėlto prisijungė prie ES sankcijų, įvestų Rusijai vasario 24 dieną įsiveržus į Ukrainą.

Naujosios priemonės „įsigalios per kelias ateinančias dienas“, sakoma Šveicarijos vyriausybės pareiškime.

„Naujosiose sankcijose numatytas prabangos prekių eksporto draudimas turi įtakos tik nedidelei Šveicarijos pasaulinio tokių prekių eksporto daliai. Tačiau konkrečios bendrovės gali būti rimtai paveiktos“, – pripažino Bernas.

Laikrodžių gamyba yra trečias pagal dydį šios turtingos Alpių šalies eksporto sektorius, tačiau jis gerokai atsilieka nuo milžiniško farmacijos sektoriaus.

Remiantis laikrodžių pramonės federacijos statistiniais duomenimis, Rusija yra 17-ta didžiausia šveicariškų laikrodžių gamintojų eksporto rinka. Rusijai parduotų šių prekių vertė per praėjusius metus siekė 260 mln. Šveicarijos frankų (250 mln. eurų), o tai sudaro apie 1 proc. viso šveicariškų laikrodžių eksporto.

Tačiau eksportas tik iš dalies parodo, kiek prabangių laikrodžių parduodama turtingiems šių aksesuarų mėgėjams, kurie dažnai išlaidauja turistinių kelionių į Šveicariją metu.

Turtingi rusai yra vieni didžiausių laikrodžių entuziastų, o pats prezidentas Vladimiras Putinas nuolat pastebimas su prestižinių šveicariškų prekių ženklų laikrodžiais ant dešiniojo riešo.

Dar prieš paskelbiant sankcijas, keli stambūs Šveicarijos prekių ženklai, įskaitant „Rolex“, sustabdė savo prekių eksportą į Rusiją.

Praėjusią savaitę „Swatch Group“, kuriai priklauso „Tissot“, „Omega“ ir „Breguet“, uždarė savo parduotuves Rusijoje, o dar savaite anksčiau sustabdė eksportą.

Prabangos prekių milžinė „Richemont“, kuriai priklauso juvelyrinių dirbinių gamintoja „Cartier“ ir prabangius laikrodžius gaminančios „IWC“ ir „Jaeger-LeCoultre“, nuo kovo 3 dienos taip pat sustabdė veiklą Rusijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.