Vokietija susitarė su Kataru dėl ilgalaikio SGD tiekimo: šiemet rusiškų dujų dar reikės, bet ateityje – ne

Vokietija, siekianti mažinti priklausomybę nuo rusiškų energijos išteklių, pasiekė ilgalaikį susitarimą su Kataru dėl suskystinių gamtinių dujų tiekimo, skelbia Vokietijos visuomeninė transliuotoja „Deutsche Welle“.

Vokietija įsipareigojo „paspartinti“ dviejų suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalų statybą pagal naują ilgalaikį susitarimą su Kataru, siekdama sumažinti priklausomybę nuo rusiškų dujų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vokietija įsipareigojo „paspartinti“ dviejų suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalų statybą pagal naują ilgalaikį susitarimą su Kataru, siekdama sumažinti priklausomybę nuo rusiškų dujų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2022, 11:28 AM, atnaujinta Mar 21, 2022, 1:53 PM

Apie tai pranešė Vokietijos ekonomikos ministras Robertas Habeckas po sekmadienį Dohaje įvykusio jo susitikimo su Kataro emyru šeichu Tamimu bin Hamadu al Thani.

R. Habeckas atsisakė atskleisti planuojamų Kataro SGD tiekimo Vokietijai apimčių bei kitų susitarimo sąlygų.

Vokietijos ekonomikos ministerija nurodė, kad konkrečias sutartis su šios arabų valstybės įmonėmis turės pasirašyti Vokietijos energetikos bendrovės, kurių vadovai lydėjo ministrą į Katarą.

„Šiais metais mums vis dar reikės rusiškų dujų, tačiau ateityje – ne“, – pabrėžė R. Habeckas.

„Viskas prasideda taip – kas turi ausis, turėtų pradėti klausytis“, – pridūrė jis, šį raginimą adresuodamas Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

Paspartins dviejų SGD terminalų statybą

Vokietija įsipareigojo „paspartinti“ dviejų suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalų statybą pagal naują ilgalaikį susitarimą su Kataru, siekdama sumažinti priklausomybę nuo rusiškų dujų.

Ekonomikos reikalų ministras Robertas Habeckas pasiekė susitarimą per derybas Dohoje.

Europos valstybės pastaraisiais mėnesiais buvo priverstos kreiptis į Katarą, ieškodamos alternatyvos rusiškoms dujoms po Maskvos invazijos į Ukrainą.

Kataras reikalavo ilgalaikių sutarčių dėl didelių investicijų į dujų gamybos išlaidas. Jau dabar vienas iš trijų didžiausių pasaulio SGD eksportuotojų Kataras planuoja iki 2027 metų gamybą padidinti 50 procentų.

Kataro energetikos ministerija pareiškė, kad kelerius metus trukusios derybos su Vokietija niekada neprivedė prie „galutinių susitarimų dėl to, kad trūko aiškumo dėl ilgalaikio dujų vaidmens Vokietijos energijos rūšių derinyje ir reikalingos SGD importo infrastruktūros“.

Ji pridūrė, kad R. Habecko ir energetikos ministro Saado Sheridos Al-Kaabi susitikime „Vokietijos pusė patvirtino, kad Vokietijos vyriausybė ėmėsi greitų ir konkrečių veiksmų, kad paspartintų dviejų SGD priėmimo terminalų Vokietijoje plėtrą prioritetine tvarka ir sudarytų sąlygas ilgalaikiam SGD importui į Vokietiją. Schemą visapusiškai remia Vokietijos vyriausybė.“

Abi šalys „sutarė, kad jų atitinkami komerciniai subjektai vėl pradės ir tęs diskusijas dėl ilgalaikio SGD tiekimo iš Kataro į Vokietiją“.

Berlyne Vokietijos vyriausybės atstovė spaudai patvirtino, kad buvo užmegzta ilgalaikė partnerystė ir kad įmonės „pradės konkrečias derybas dėl sutarties“.

Prieš kelionę R. Habeckas radijui „Deutschlandfunk“ sakė, kad Vokietijai kelia didelį susirūpinimą kitai žiemai reikalingų atsargų klausimas.

„Jei kitą žiemą negausime daugiau dujų ir jei būtų nutrauktas tiekimas iš Rusijos, neturėsime pakankamai dujų šildyti visus savo namus ir išlaikyti visą pramonę,“ – perspėjo jis.

Berlynas susilaukė daug kritikos dėl nepritarimo Rusijos energijos embargui, skirto sustabdyti Maskvos pajamų iš užsienio srautus.

Vokietija mano, kad boikotas gali padaryti didelės ekonominės žalos ir smarkiai padidinti energijos kainas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.