Rusai atvirai papasakojo, su kuo jiems tenka susidurti išvykus iš šalies: yra vienintelis būdas protestuoti

Prie Gruzijos parlamento Jevgenijus Liaminas krauna dėžes su drabužiais ir maistu į sunkvežimį, vyksiantį į Ukrainą. Jevgenijus – vienas iš daugiau kaip 25 tūkst. rusų, atvykusių į Gruziją po Rusijos Ukrainoje pradėto karo. Rusai sunkiai randa įkandamą būstą didžiuosiuose Gruzijos miestuose. Daug atvykėlių galima matyti klaidžiojant po sostinę Tbilisį su lagaminais, augintiniais.

 Protestas Gruzijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Protestas Gruzijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Rusija.<br>unsplash.com nuotr.
 Rusija.<br>unsplash.com nuotr.
Rusija, rubliai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusija, rubliai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Tbilisis.<br>mostafa_meraji/pixabay.com nuotr.
 Tbilisis.<br>mostafa_meraji/pixabay.com nuotr.
  Tbilisis.<br>mostafa_meraji/pixabay.com nuotr.
  Tbilisis.<br>mostafa_meraji/pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 22, 2022, 5:15 PM

Prie Jevgenijaus palto atlapo prisegtas mėlynas ir geltonas – Ukrainos vėliavos spalvų – kaspinas. Būtent dėl šių juostelių jis buvo suimtas per antikarinį protestą Rusijoje, praėjus dienai po to, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą.

„Supratau, kad geriausias būdas pasipriešinti Putino režimui būtų mano emigracija iš Rusijos, – sako 23 metų politikos absolventas. – Mano pareiga – padaryti viską, ką galiu, kad padėčiau ukrainiečiams“.

Bėgantys iš Rusijos renkasi ir kitus kelius, ne tik Gruziją. ES, JAV, Jungtinė Karalystė ir Kanada uždarė savo oro erdvę Rusijai, todėl šalį paliekantys rusai keliauja ten, kur skrydžiai vis dar įmanomi ir kur nereikia vizų, pavyzdžiui, į Turkiją, Centrinę Aziją ir Pietų Kaukazą. Daug jų pabėgo į Armėniją.

Kai kurie Rusijos ekonomistai skaičiuoja, kad nuo karo pradžios šalį paliko apie 200 tūkst. rusų.

Nuo represijų ir Vakarų sankcijų, įvestų autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos vyriausybei už bendradarbiavimą su Rusijos kolega Vladimiru Putinu, bėga ir Baltarusijos gyventojai.

Dėl to išaugo paskutinės minutės skrydžių kainos, o būsto nuomotojai tokiuose miestuose Stambule (Turkija) ir Armėnijos sostinėje Jerevane kilstelėjo prašomas sumas, rašo bbc.com.

„Skrydis į Stambulą į vieną pusę man ir mano vyrui kainavo daugiau nei mūsų bendros mėnesio pajamos“, – bbc.com sakė Ania, nenorėjusi nurodyti savo pavardės.

Lemiamu lūžiu palikti Rusiją jai tapo šalyje įsigaliojęs įstatymas dėl „valstybės išdavystės“, pagal kurį už paramą Ukrainai gresia laisvės atėmimo bausmė iki 20 metų.

„Uždarytų sienų, politinių represijų ir priverstinės karinės tarnybos baimė yra mūsų DNR. Prisimenu, kaip močiutė pasakodavo istorijas apie išgyventą baimę, kurią ji juto Stalino laikais. Dabar tai patiriame mes“, – sakė ji.

Daugelis naujųjų emigrantų yra technologijų pramonės specialistai, galintys dirbti nuotoliniu būdu. Tbilisio kavinėje sutiktas vaizdo žaidimų kūrėjas pasakojo, kad jis ir dauguma jo pažįstamų nepritaria Rusijos politikai, bet žino, kad bet koks protestas bus žiauriai numalšintas.

„Vienintelis būdas protestuoti – išvykti iš šalies, kartu išsivežant įgūdžius ir pinigus. Beveik visi mūsų aplinkoje priėmė panašų sprendimą“, – sakė Igoris, paprašęs pakeisti jo vardą. Vis dėlto vyras ketina išvykti iš Gruzijos sostinės, nes nesijaučia čia laukiamas.

Daug būstų šeimininkų, nuomojančių pastogę per „Airbnb“, atsisako priimti rusus ir baltarusius.

„Jūs neturite laiko atostogoms – sukilkite prieš savo korumpuotas vyriausybes“, – sakė vienas šeimininkų baltarusių porai.

„Jie galvoja, kad bėgame iš Rusijos, nes ten nebeveikia „Apple Pay“, – kalbėjo Igoris. – Mes bėgame ne ieškodami komforto – ten viską praradome, iš esmės esame pabėgėliai. Putino geopolitika sugriovė mūsų gyvenimus“.

Kristina ir Nikita – abu IT specialistai iš Baltarusijos sostinės Minsko – Tbilisyje užsiregistravo kaip individualūs verslininkai. Tai leis jiems Gruzijos bankuose atidaryti sąskaitas.

„Nepalaikome savo valdžios. Tai akivaizdu, nes pabėgome. Norime čia būti saugūs, – kalbėjo Kristina. – Tačiau iš mūsų tyčiojasi vien dėl tautybės – turiu slėpti savo kilmės šalį, nejaukiai jaučiuosi, kai žmonės klausia, iš kur esu“.

Nuo karo pradžios Tbilisyje vyko vieni didžiausių mitingų Ukrainai paremti. Neseniai atlikta apklausa parodė, kad 87 proc. kartvelų karą Ukrainoje vertina kaip savo karą su Rusija.

Tačiau daugelis vietinių nerimauja dėl tokio dramatiško rusų antplūdžio – nuo V.Putino invazijos į Gruziją praėjo mažiau nei 14 metų. Yra minčių, kad V.Putinas gali pareikšti, jog užsienyje gyvenantiems Rusijos piliečiams reikia apsaugos, o tai buvo jo pretekstas, teisinant karių siuntimą į Gruzijos Pietų Osetijos regioną 2008-aisiais. Iki šiol 20 proc. Gruzijos teritorijos tebėra okupuota Rusijos.

Tačiau technologijų verslininkas Levas Kalašnikovas mano, kad Gruzijai į naudą išeis tai, kas, jo teigimu, yra didžiausias protų nutekėjimas šiuolaikinėje Rusijos istorijoje. Belaukdamas eilėje, jis „Telegram“ platformoje sukūrė grupę emigrantams. „Prieš mane eilėje stovėjo 50 žmonių ir tiek pat už manęs. Jie tapo pirmaisiais prenumeratoriais, o dabar turime beveik 4 tūkst. narių“, – pasakojo Levas.

Platformoje žmonės diskutuoja, kur rasti būstą, kaip atsidaryti banko sąskaitas, aiškinasi, ar saugu viešai kalbėti rusiškai.

Jevgenijus Liaminas jau mokosi kartvelų kalbos: „Aš – prieš Putiną, aš – prieš karą. Vis dar negaliu išsiimti pinigų iš savo rusiškos banko sąskaitos, bet tai visai nepanašu į problemas, su kuriomis susiduria ukrainiečiai“.

Ilja (vardą pašnekovo pageidavimu pakeitė Zerkalo.io) – iš Minsko. Kai prasidėjo karas Ukrainoje, jis atostogavo Dubajuje ir skrido namo.

„Skrydžiai į Minską buvo atšaukti. Grįžti pasirinkau Tbilisį, o ne Maskvą, – prisimena pašnekovas. – Pirmą kartą su diskriminacija susidūriau atvykęs į vietos oro uostą. Kai išėjau į gatvę ieškoti išsikviesto taksi, pribėgę kiti taksistai siūlė važiuoti su jais. Atsakiau, kad dairausi „savo“ automobilio. Tai juos nuliūdino, vyrai toliau kažką aptarinėjo. Jų pokalbyje išgirdau žodį „okupantas“. Tai mane supykdė ir nuliūdino tuo pačiu metu – atsisukau ir pasakiau jiems, kad geriau rinktųsi žodžius, o ne klijuotų etiketes vien dėl to, kad kalbu rusiškai. Jie atsiprašė, bet nuoskauda liko“.

Ilja jau dvi savaites yra Tbilisyje. Pasak jo, vyresni nei 40 metų žmonės viską supranta ir su baltarusiais elgiasi gerai. Sudėtingiausia buvo rasti butą: rinka dėl atvykėlių perkaitusi, paklausa smarkiai viršija pasiūlą. Anksčiau 500 dolerių kainavę butai per savaitę pabrango iki 700 dolerių.

„Nuomotojas nenuomoja būstų baltarusiams ir rusams – nekilnojamojo turto agentai iš karto paklausia pilietybės ir žada perskambinti. Jei perskambini pats, tave tiesiog ignoruoja. Kažkas parašė: „Grįžkite į savo šalį, organizuokite mitingus ir kovokite prieš režimą, čia nesate laukiami“. Kai kurie agentai, telefone išgirdę rusų kalbą, pereidavo prie anglų“, – pasakojo vyras.

Ilja sako, kad kavinėse ir parduotuvėse stengiasi kalbėti angliškai, kad „nekiltų nereikalingų klausimų“.

Baltarusiai taip pat teigia, kad kai kuriuose Lenkijos bankuose negali atsidaryti sąskaitų. Pavyzdžiui, vienas iš jų kreipėsi į vietos banko „BNP Paribas“ skyrių. Paaiškėjo, kad dėl karo Ukrainoje bankas sustabdė sąskaitų atidarymą Baltarusijos ir Rusijos piliečiams.

„Oficialios informacijos svetainėje apie tai nėra, bet aš parašiau konsultantui. Pasak jo, tai – vidinis sprendimas. Dar neaišku, ar tai tik išimtis iš taisyklės, ar kažko rimtesnio pradžia. Tai labai nemalonu. Padedi pervežti iš Ukrainos pabėgusius žmones, renki jiems reikalingus daiktus, o tada išgirsti, kad baltarusiai taip pat neva dalyvauja kare. Tokie atvejai, žinoma, pavieniai, tačiau jų yra“, – dalijosi zerkalo.io skaitytojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.