Trąšų negalinti parduoti „Achema“ dirba ne visu pajėgumu

Didžiausia dujų vartotoja šalyje, Jonavos azotinių trąšų gamintoja „Achema“, dėl rinkose drastiškai išaugusių dujų kainų, pabrangusių trąšų ir smukus jų pirkimui toliau dirba puse pajėgumų, sako įmonės vadovas.

„Achema“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Achema“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Achema“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Achema“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Achema“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Achema“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Achema“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Achema“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 23, 2022, 12:52 PM, atnaujinta Mar 23, 2022, 12:53 PM

„Mes šiuo metu, įvertinant gamtinių dujų kainas ir tai, kad trąšas nelabai perka, ir toliau dirbame puse pajėgumų, nors galėtume dirbti pilnu pajėgumu, mūsų įrengimai pasiruošę, jie gali dirbti, bet dėl menko pirkimo šiuo metu ir toliau dirbame puse pajėgumų“, – Seimo Ekonomikos komiteto posėdyje trečiadienį sakė Ramūnas Miliauskas.

Pernai rugsėjį „Achema“ dėl rinkose smarkiai išaugusių dujų kainų buvo priversta mažinti gamybą – po vasarą vykusio kasmetinio remonto dirbo tik vienas iš dviejų amoniako cechų, o vienas toks cechas pagamina apie 30 proc. visos įmonės produkcijos. Įmonė iki šiol skelbė, kad pasikeitimų nėra.

R.Miliauskas trečiadienį kalbėjo, kad Lietuvos rinkoje įmonė įprastai parduodavo apie 30 proc. trąšų, tačiau dabar pirkimai beveik sustojo. Jo teigimu, azotinių trąšų gamyboje gamtinės dujos yra pagrindinė žaliava, ji sudaro daugiau nei 80 proc. trąšų savikainos.

Anot jo, dujų kainos Europoje kyla nuo 2020 metų vidurio, o šiuo metu, palyginti su praėjusių metų kovu, ji išaugo daugiau nei septynis kartus.

„Pagrindinis faktorius – geopolitinis ir kariniai veiksmai Ukrainoje bei tai, kad nuo praėjusių metų Europos saugyklos nepakankamai buvo užpildytos, o vartojimas lieka stabilus. Beprotiškai kylant gamtinių dujų kainoms, didžioji dalis gamintojų Europoje arba sumažino, arba sustabdė gamybą“, – sakė R.Miliauskas.

„Kol dujų kainos laikysis tokios, tos gamyklos, kurios susistabdė, turbūt ir nepasileis. Kiekviena gamykla, įmonė skaičiuosis, kiek ji gali dar pirkdama tokias brangias žaliavas gaminti produkciją“, – kalbėjo jis.

Pasak jo, taip pas stebimas ir tolimesnis kviečių kainų augimas, kurį lemia iš rinkos pasitraukę du stambiausi Europoje grūdų eksportuotojai – Rusija bei Ukraina. R.Miliausko teigimu, Europos gamintojų pajėgumai galėtų užtikrinti arba beveik užtikrinti Europos visus poreikis. Bet vertinamos gamtinių dujų kainos, savikaina, pačių ūkininkų ar trąšų distributorių nenoras tiek mokėti.

„Visur girdime, kad reikalingos trąšos, bet, iš kitos pusės, ūkininkai sako, kad šitos kainos netinkamos“, – pridūrė jis.

Seimo posėdyje dalyvavęs „Achemos“ valdybos narys Gintaras Balčiūnas sakė, kad valstybė galėtų paremti ūkininkus, jog jie galėtų nusipirkti sėjai reikalingų prekių.

„Mes matome, kad ypač smulkieji ūkininkai gali trąšų nenusipirkti, neaišku, kaip bus su pasėliais, bet kadangi trąšos yra biržinė prekė, vienintelis protingas dalykas būtų paremti ūkininkus, kad jie galėtų tas prekes, kurios reikalingos sėjai, nusipirkti ir laukus užsėti“, – sakė G.Balčiūnas.

Jis prognozavo, kad maisto ir žemės ūkio produktų kainos smarkiai kils.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.