Rusijos plieno milžinė „Severstal“ bando išvengti įsipareigojimų nevykdymo – pagrindinis akcininkas sankcionuotų sąraše

Rusijos plieno milžinė „Severstal“, kurios pagrindinis akcininkas Aleksejus Mordašovas pateko į ES sankcionuotų asmenų sąrašą, priversta ieškoti būdų išvengti įsipareigojimų nevykdymo, tapdama pirmąja didele rusų įmone, kuriai iškilo tokia grėsmė nuo tada, kai Maskva pradėjo invaziją į Ukrainą vasario 24 dieną.

„Severstal“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Severstal“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Mordašovas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
A.Mordašovas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 24, 2022, 4:07 PM

Londono vertybinių popierių biržos svetainėje paskelbtame pranešime spaudai bendrovė nurodė, kad kovo 16 dieną išsiųstas „bandomasis mokėjimas“ nepasiekė vienos Liuksemburgo grupės, kuriai jis buvo skirtas, sąskaitos, nes „mokėjimas buvo įšaldytas“ amerikiečių banko korespondento „Citibank“ „tyrimo tikslais“.

„Severstal“ teigė „siekianti inicijuoti“ paraišką leidimui gauti iš „atitinkamų kompetentingų institucijų“, kad būtų galima apdoroti mokėjimą.

„Severstal“ iki trečiadienio turėjo sumokėti 12,6 mln. JAV dolerių (11,5 mln. eurų) palūkanų.

„Negalime laiku atlikti atkarpos mokėjimo mūsų euroobligacijų turėtojams“, – socialiniame tinkle „VKontakte“ parašė generalinis direktorius Aleksandras Ševeliovas.

„Mums tai yra nepaprasta situacija, kuri susidarė ne dėl mūsų kaltės“, – pažymėjo jis.

„Severstal“ išlaiko stabilią finansinę padėtį ir patvirtina savo pasirengimą bei norą visiškai vykdyti skolinius įsipareigojimus, turi tam reikalingus išteklius“, – pridūrė A. Ševeliovas.

„Deja, mūsų finansų partneris Vakaruose įšaldė įmonės inicijuotą mokėjimo apdorojimą. Mes ir toliau konsultuojamės su partneriais ir darome viską, kad obligacijų turėtojai gautų lėšas“, – pareiškė jis.

„Citibank“ nesutiko pateikti komentaro naujienų agentūrai AFP.

Praėjusią savaitę buvo svarstoma, ar Rusijai pavyks įvykdyti savo įsipareigojimus dėl skolos tvarkymo, visgi jai pavyko sumokėti 117 mln. JAV dolerių palūkanas už dvi JAV doleriais denominuotas obligacijų emisijas.

JAV iždas leido Rusijai sumokėti palūkanas už valstybės skolą, bet ne už privačias skolas pagal sankcijų, įvestų reaguojant į Rusijos invaziją į Ukrainą, sąlygas.

Pati „Severstal“ nėra įtraukta į sankcionuotų juridinių asmenų sąrašą, tačiau jos pagrindinis akcininkas milijardierius plieno magnatas A. Mordašovas kovo 2 dieną buvo įtrauktas į ES juodąjį sąrašą dėl glaudžių ryšių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Asmenų, kuriems taikomos sankcijos, turtas įšaldomas ir draudžiama atvykti į bloką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.