Įprastam gyvenimui Rusijoje kliūčių – ties kiekvienu žingsniu: dėl pakuočių stygiaus pieną ruošiasi pilstyti į bidonus

Ukrainą užpuolusi Rusija ir pati skina karčius karo vaisius: parduotuvėse išnyko cukrus, o kompiuterinės technikos pardavėjai atsisako išperkamosios nuomos.

Kol kas rusai tikrai nebadauja.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Kol kas rusai tikrai nebadauja.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Kol kas rusai tikrai nebadauja.<br>Pixabay.com nuotr.
 Kol kas rusai tikrai nebadauja.<br>Pixabay.com nuotr.
„Lada“ gamyklose prasidėjo prastovų metas – tragiškai stinga detalių.<br>„Scanpix“ nuotr.
„Lada“ gamyklose prasidėjo prastovų metas – tragiškai stinga detalių.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 27, 2022, 9:22 AM

Po to, kai pasaulį apskriejo vaizdai, kaip rusų pirkėjai pešasi dėl kelių kilogramų cukraus, šalies valdžia ėmė raminti gyventojus.

„Cukraus pas mus apstu. Tiesiog fasuotojai, kurie jį perka iš fabrikų, netiekia į parduotuves – laiko sandėliuose ir laukia, kol kainos pakils 50 procentų“, – išaiškino Pramonės ir prekybos ministerijos atstovas Viktoras Jevtuchovas.

Kainos smarkiai pakilo

Tačiau nuo to pirkėjams ne ką ramiau, nes cukraus daugelyje parduotuvių jau nebėra. Be to, jo kainos gerokai pakilo.

Kaip parodė „Novaja gazeta“ tyrimas, anksčiau 40 rublių (apie 35 euro centus) kainavęs kilogramas vienur pabrango dvigubai, o kai kuriuose regionuose atsieina ir daugiau nei 100 rublių (arti euro).

Panašiai ir dėl kruopų ar makaronų, nors šių produktų kol kas nestinga.

Tačiau labiausiai dabar kenčia naminių gyvūnų augintojai, mat jiems skirtas ėdalas dažniausiai buvo importuojamas, todėl pabrango net kelis kartus.

„Pirmąją specialios operacijos (Rusijoje uždrausta karą Ukrainoje vadinti karu. – Red.) dieną pirkau savo katėms dešimt pakuočių ėdalo po du kilogramus, sumokėjau 13 tūkstančių rublių (113 eurų). Dabar toks pat kiekis kainuoja 24 750 rublių (215 eurų)“, – piktinosi viena „Novaja gazeta“ bendradarbė.

Lizingo jau nebesiūlo

Maždaug dvigubai pabrango ir buitinė technika, pakilo kompiuterinės įrangos kainos. Negana to, pardavėjai pradėjo nebeteikti išperkamosios nuomos paslaugų.

Kaip paskelbė valdžiai palankus leidinys „Izvestija“, taip pasielgė bent jau pora prekybos tinklų. Priežastys visiems suprantamos – dėl smarkiai (iki 20 proc.) pakeltų bazinių palūkanų normų ir nenuspėjamo rublio kurso tokia prekyba darosi itin rizikinga.

„Išperkamosios nuomos atveju pardavėjas pats prisiima paskolos administravimo riziką. Bet smarkiai nusilpus rubliui tenka jos atsisakyti, nes tai dar padidintų kainas“, – teigė prekybos tinklo „M.Video-Eldorado“ atstovas Valerijus Andrejevas.

Valdžiai belieka skėsčioti rankomis, nes ji negali priversti prekybininkų taikyti išperkamąją nuomą net Rusijoje.

Tuo metu ekonomistai spėlioja, kad toks atsiskaitymo būdas bus retenybė dar bent keletą metų.

Pritrūko net pakuočių

Kol kas rusai tikrai nebadauja, nors kas nors gal ir verčiasi be cukraus. Mat tiek šios valstybės mėsos, tiek pieno perdirbėjai tvirtina, kad gamybą nusiteikę tik didinti.

Tačiau tokius planus gali sujaukti pakuočių stygius. Kaip paskelbė „Vedomosti“, su tuo jau susidūrė bent du mažmeninės prekybos tinklai – mažėja sulčių ir pieno tiekimas, nes nėra į ką juos pilstyti.

Labiausiai stinga tetrapakų, nes dalis jiems skirtų medžiagų iki šiol buvo importuojama.

Todėl gamintojai ieško kitokių išeičių ir užsimena pilstysiantys produktus į butelius ar net bidonus.

Prasideda prastovos

Kita vertus, net jei produktų ir pakaks, daugeliui bus sunku juos įpirkti dėl mažėjančių pajamų. Mat net ir stambiosios įmonės skelbia išleisiančios darbuotojus į prastovas.

Pavyzdžiui, automobilius gaminanti ir 35 proc. Rusijos lengvųjų mašinų rinkos iki šiol užėmusi „AvtoVAZ“ pranešė, kad dalis darbuotojų nuo balandžio 4 iki 24 d. bus priverstinai išleisti atostogų.

Taip pat kompanijos gamyklose skelbiamos prastovos – daugelis konvejerių dirbs tik porą dienų per savaitę.

Taip nutiko dėl staigiai susidariusio detalių stygiaus. O prastovų metu darbuotojams bus mokama tik du trečdaliai atlyginimo.

Net 40 procentų Maskvos Šeremetjevo oro uosto darbuotojų irgi prastovose. Nėra ko stebėtis, nes tiesiog nebeliko keleivių. Apie prastovas paskelbė ir oro kompanija „Uralskije avialiniji“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.