Lenkija iki metų galo bandys atsisakyti naftos iš Rusijos, jau šį pavasarį nustos pirkti anglis

Lenkijos vyriausybė dės visas pastangas, kad iki šių metų pabaigos atsisakytų naftos iš Rusijos. Tai trečiadienį per spaudos konferenciją pareiškė Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis.

M.Morawieckis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
M.Morawieckis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 30, 2022, 12:11 PM, atnaujinta Mar 30, 2022, 12:40 PM

Vyriausybės vadovas taip pat pranešė, jog Lenkija ragina įvesti Europos Sąjungoje mokestį energijos ištekliams iš Rusijos. Jis pabrėžė, kad negalima grįžti prie nusikalstamos politikos, kuri darė Europą priklausomą nuo Rusijos energetikos srityje.

Pasak M.Morawieckio, „Lenkija pateikė radikalų atsisakymo nuo rusiškų energijos išteklių planą“, bet kitų ES šalių pastangos šia linkme yra nepakankamos.

Jau šį pavasarį atsisakys anglių

Lenkijos vyriausybė planuoja jau balandį ar gegužę visiškai atsisakyti anglių iš Rusijos.

„Vyriausybės posėdyje mes priėmėme atsisakymo nuo rusiškų anglių planą“, – pažymėjo premjeras M.Morawieckis.

„Nuo pirmųjų Rusijos karo prieš Ukrainą dienų raginome Europos Komisiją (EK) imtis ryžtingų veiksmų. Deja, EK nepriėmė reikiamo sprendimo, todėl mes jį priėmėme patys. Esame pasirengę bent taip parodyti EK, kas yra ryžtingi ir radikalūs veiksmai, kas yra radikalus atsisakymas nuo rusiškų anglių“, – pabrėžė Lenkijos vyriausybės vadovas.

Pasak jo, vyriausybės planą dar turi patvirtinti Lenkijos parlamentas ir pasirašyti prezidentas. „Balandį, vėliausiai – gegužę, mes visiškai atsisakysime anglių iš Rusijos“, – teigė premjeras.

Anot M. Morawieckio, anglys iš Australijos, PAR ar Kolumbijos neturėtų būti brangesnės nei iš Rusijos. „Mes padarysime visa, kad tai neatsilieptų lenkų piniginėms, kad jie neturėtų mokėti daugiau negu anksčiau“, – patikino Lenkijos ministras pirmininkas.

Lenkijos vyriausybės duomenimis, šaliai per metus reikia 8 mln. tonų anglių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.