Rublis atsitiesė: štai kokie Rusijos centrinio banko triukai ištraukė jį iš bedugnės

Rusijai užpuolus Ukrainą Vakarų įvestos sankcijos kirto per rublio kursą. Ilgą laiką nė neveikė Maskvos birža. Praėjus mėnesiui po karo pradžios, valiuta visiškai atsigavo ir dabar ja prekiaujama iki karo buvusiame lygyje.

Rubliai.<br>Pixabay.com nuotr.
Rubliai.<br>Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 31, 2022, 3:14 PM

Gelbėti rublį ėmėsi Rusijos centrinis bankas. Tarp jo įvestų įvestų priemonių – draudimas parduoti valiutą. Ko dar imtasi?

Centrinis bankas daugiau nei dvigubai padidino palūkanų normas iki 20 proc. Tai skatina Rusijos indėlininkus laikyti pinigus vietos valiuta.

Eksportuotojams nurodyta 80 proc. pajamų užsienio valiuta keisti į rublius, o ne laikyti JAV doleriais ar eurais.

Rusijos brokeriams uždrausta pardavinėti užsieniečiams priklausančius vertybinius popierius.

Gyventojams neleidžiama atlikti bankinių pavedimų už Rusijos ribų.

Rusija pareikalavo už gamtines dujas mokėti rubliais, o ne eurais ar doleriais.

„Cnn.com“ teigia, kad visa tai leido Maskvai dirbtinai sukurti rublio paklausą. Problema, su kuria susiduria Rusijos valdžia, ta, kad šalies ekonomikai skęstant, niekas savo noru nenori pirkti jos valiutos. Kai nebeliks aukščiau paminėtų apribojimų, rublio paklausa sumažės, o jo vertė kris.

Tas pats pasakytina ir apie Rusijos akcijų rinką. Prieš savaitę atnaujinus prekybą Maskvos biržoje, kuri netrukus po to, kai rusai pradėjo karą Ukrainoje, buvo uždaryta, MOEX indeksas turėjo tendenciją kilti. Analitikai teigia, kad taip atsitiko dėl, jog investuotojams taikyti apribojimai, tarp kurių – ir draudimas parduoti skolintus vertybinius popierius. Atnaujinus prekybą rinkoje buvo leista prekiauti tik 33 įmonių akcijomis. Kai šią savaitę prekyba buvo išplėsta visoms akcijoms, indeksas vėl smuko.

Dabar stebimo rublio atsigavimo nereikėtų laikyti signalu, kad Rusijos ekonomika atsigauna. Remiantis naujausia „S&P Global Market Intelligence“ prognoze, šalis patiria giliausią recesiją nuo 1990 m., o ekonomika šiais metais susitrauks penktadaliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.