Klaipėdoje trūksta butų nuomai – išnuomoti galima bet ką, o išgraibstoma akimirksniu

Klaipėdos nuomojamo būsto rinkoje beveik neliko pasiūlos – ją užpildė nuo karo bėgantys Ukrainos piliečiai, sako miesto nekilnojamojo turto (NT) agentūrų vadovai. Darbuotojams ir jų šeimoms pasirūpinti būstu padeda ir įmonės, kuriose dirba ukrainiečiai vyrai.

Klaipėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Edgaras Valeckas, www.ve.lt

Apr 2, 2022, 6:43 PM

NT agentūros „Memelhaus“ vadovas Artūras Valaitis „Vakarų ekspresui“ sakė, kad prasidėjus karui Ukrainoje nedidelis rezervas butų nuomai greitai pasibaigė ir dabar yra jaučiamas trūkumas.

Anot jo, dėl išaugusios paklausos nuomos kainos praktiškai nepakito. Vieno kambario butas nuomojamas už maždaug 300 eurų. Dviejų – apie 350 eurų. Nuomos kainos didėja priklauso nuo to, ar namas renovuotas, nuo įrengimo lygio ir pan.

Nepakito ir sąlygos – būsto savininkai iš nuomininkų paprastai reikalauja 1-2 mėnesių nuomos mokesčio depozito.

Ištuštino rinką

„Šiaip didelės nuomojamų butų pasiūlos pas mus nebuvo ir anksčiau, o po vasario 24-osios, kai Ukrainos gyventojai pradėjo važiuoti į Klaipėdą, rinka buvo ištuštinta“, – naujienų agentūrai BNS sakė Klaipėdos NT agentūros „Aidila“ direktorius Algimantas Bružas.

„Ober-Haus“ Klaipėdos biuro vadovas Aurimas Petrikas sako, kad šiuo metu mieste būsto nuomai beveik nėra, o didžiulė paklausa siejama su Ukrainos piliečiais, kurie bėga nuo tėvynėje vykstančio karo.

„Visų pirma, atvažiavo Lietuvoje dirbančių ukrainiečių šeimos. Anksčiau dažnais atvejais vienoje įmonėje dirbantys vyrai gyvendavo kartu, viename išnuomotame būste, pavyzdžiui, keturi darbininkai. Atvykus jų šeimoms, reikalingas didesnis plotas, reikia jau keturių patalpų“, – BNS pasakojo jis.

Klaipėdoje jau registravosi beveik 4 tūkst. karo pabėgėlių iš Ukrainos.

A.Petriko teigimu, nemažai būstų išnuomojo pabėgėliams padedančios įmonės ar pavieniai žmonės.

„Jie sumoka už būstą norėdami padėti nuo karo bėgantiems žmonėms, taip siunčiama žinutė apie socialinę atsakomybę“, – sakė biuro vadovas.

Savanorių koordinavimo centrui „Stiprūs kartu“ paraginus Lietuvos gyventojus neatlygintinai suteikti namus karo pabėgėliams, Klaipėdoje per šią iniciatyvą jau suteikti 105, o apskrityje – dar apie 150 būstų, BNS teigė centro atstovas Giedrius Galdikas.

Graibsto viską

„Paklausa tokia didelė, kad išnuomoti galima bet ką, išgraibstoma akimirksniu. Tai maži butai, toliau nuo miesto nutolę namai, sodybos, vienkiemiai, bet kas, kur šeima gali rasti stogą virš galvos. Dairomasi net į Šilutės rajone esantį būstą“, – kalbėjo A.Petrikas.

Kad pabėgėliai būstu rūpinasi ir be aplinkinių pagalbos, patvirtino ir A.Bružas.

„Laisvus butus užpildė ir ukrainiečiai, kurie rinkosi komercinę nuomą, o ne apgyvendinimą nemokamai suteikiamame būste“, – sakė agentūros „Aidila“ direktorius.

Padeda darbdaviai

Klaipėdos UAB „RNDV Group“ personalo vadovė Lina Čekanavičienė sako, kad įmonėje yra įdarbinusi nemažai ukrainiečių vyrų. Šiuo metu į Klaipėdą atvyksta nuo karo bėgančios jų šeimos.

Anot jos, šiandien 12 šeimų yra apgyvendintos laikinai ir joms ieškoma butų nuomai. Tačiau žmonės toliau atvyksta, todėl butų poreikis vien šios įmonės darbuotojams augs iki 20-22.

„Dairomės ne tik Klaipėdoje, bet ir aplinkiniuose rajonuose“, – sako „RNDV Group“ atstovė.

Anot jos, renkantis būstą labai svarbu ir susisiekimas, taip pat, ar šalia yra mokymo įstaigos.

„Kiekvienai šeimai priskiriame savanorį, kuris padeda susiorientuoti, įveikti kalbos barjerą. Taip pat pagal galimybes padedame moterims susirasti darbą, vaikams mokyklas, darželius“, – sako L.Čekanavičienė.

Anot jos, kai kurie butų šeimininkai prašo didesnių garantijų, todėl įmonė klausimus sprendžia individualiai. Jei reikia, „RNDV Group“ teikia laidavimą. Taip siekiama, kad nereikėtų mokėti didelio depozito, kad butų savininkai jaustųsi užtikrinčiau.

„Didžioji dalis ukrainiečių šeimų Klaipėdoje planuoja įsikurti laikinai ir laukia, kol baigsis karas ir galės grįžti į savo namus. Kol kas planavimas vyksta kelis mėnesius į priekį“, – sako Lina.

Ji nesutinka su NT agentūrų atstovų tvirtinimu, kad butų nuomos kainos Klaipėdoje išaugus paklausai nepakito. „Butai, kurie anksčiau kainavo 200 eurų, dabar nuomojami už 300 eurų“, – pastebi L.Čekanavičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą