Rusijos NT rinkoje – netikėti pokyčiai, juos lėmė keista priežastis: žmonės nežino, ką daryti su pinigais

Didelio biudžeto naujų pastatų vystytojai ir brangaus nekilnojamojo turto (NT) savininkai Rusijoje stabdo butų pardavimus. Kaip pastebi „forbes.ru“, kovą antrinei prabangaus NT rinkai buvo būdingas sandorių žlugimas įvairiuose derybų etapuose ir sklypų iš pardavimo atšaukimas. Besidominčiųjų prabangiu būstu skambučių ir apžiūrų skaičius augo, tačiau tai nevirto sandoriais. Pardavėjai atšaukia ir jau registruoti paruoštus sandorius. To priežastis paprasta – sumaniusiems parduoti NT kyla klausimas: ką daryti su gautomis lėšomis?

Pardavėjai atšaukia ir jau registruoti paruoštus sandorius.<br>dsandzhiev/pixabay.com nuotr.
Pardavėjai atšaukia ir jau registruoti paruoštus sandorius.<br>dsandzhiev/pixabay.com nuotr.
Pardavėjai atšaukia ir jau registruoti paruoštus sandorius.<br>step-svetlana/pixabay.com nuotr.
Pardavėjai atšaukia ir jau registruoti paruoštus sandorius.<br>step-svetlana/pixabay.com nuotr.
Pardavėjai atšaukia ir jau registruoti paruoštus sandorius.<br>Mistery08/pixabay.com nuotr.
Pardavėjai atšaukia ir jau registruoti paruoštus sandorius.<br>Mistery08/pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 3, 2022, 8:26 AM, atnaujinta Apr 7, 2022, 5:13 PM

Vystytojai kai kuriuos butus iš pardavimo atšaukia ir pirminėje rinkoje.

Pasak elitinio NT valdymo bendrovės „Metrium Premium“ direktorės Annos Radžabovos, mainais įsigyti likvidaus turto dabar sudėtinga dėl pasiūlos trūkumo, valiutų kursai nenuspėjami, kriptovaliutos – labai rizikingas turtas, o grynieji pinigai nuvertėja kas valandą. Todėl savininkai dažnai arba apskritai atšaukia parduodamą objektą iš pardavimo, arba nustato labai aukštą jo kainą.

Beveik visi „forbes.ru“ apklausti rinkos dalyviai atkreipė dėmesį į tokį elgesį. „Per didelis valiutos kurso svyravimas daugelį žmonių išmuša iš vėžių. Apžiūrėdami butą žmonės susitaria dėl kainos, tačiau pirkimo metu ji gali būti padidinta arba sumažinta 10 proc.“, – skundžiasi „Penny Lane Realty“ butų pardavimo departamento direktorius Andrejus Sado.

Nekilnojamojo turto agentūrų asociacijos (AREA) prezidentas Nikolajus Vinidiktovas skaičiuoja, kad antrinėje elitinio NT rinkoje šiuo metu yra apie 5 tūkst. pasiūlymų. Palyginti su vasariu, jų sumažėjo apie 20 proc.

Statytojai laukia

Didelio biudžeto naujų pastatų statytojai neatsisako sandorių, bet dalį butų atšaukia iš pardavimo, iki ramesnių laikų atideda naujos pasiūlos pateikimą.

NT paslaugų teikėjos „Savills“ vadovaujančiojo partnerio Rusijoje Dmitrijaus Chalino vertinimu, pasiūla aukščiausios klasės naujuose pastatuose yra istoriškai mažiausia – mažiau nei 1,5 tūkst. butų ir apartamentų miesto centre. „Tai sudaro mažiau nei 22 proc. pradinės parduodamų projektų apimties, o tai yra labai mažai, palyginti su ankstesniais metais, kai ši dalis siekė 30-40 proc.“, – patikslino jis.

Rinkos dalyviai pasiūlos trūkumą aiškino didele paklausa 2021 m. ir laikinu kai kurių sklypų atšaukimu iš pardavimo.

Pasak M.Radžabovos, jau 2022 m. pradžioje elitiniame segmente trūko pasiūlos.

Užklausų padaugėjo

NT agentūros „Savills“ duomenimis, nuo vasario pabaigos iki kovo vidurio, užklausų skaičius padvigubėjo, palyginti su tuo pačiu 2021 m. laikotarpiu, ir apie 60 proc., palyginti su 2022 m. sausio ir vasario mėnesiais. „Tačiau mes kalbame būtent apie užklausas iš tų, kurie nori įsigyti brangų būstą“, – patikslina „Savills“ atstovas D.Chalinas. Beveik visi šie prašymai yra gauti iš klientų, kurie norėtų įsigyti butą senomis rublio kainomis. Iš jų tik keli pirkėjai pasirengę mokėti naujomis kainomis.

D.Chalino skaičiavimais, kovą realių sandorių skaičius sumažės 40 proc. N.Vinidiktovas mano, kad šis skaičius sieks 30 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.