Naujos tendencijos: pasakoja, kaip lietuviai „gelbėja“ pinigus – čia investuoja didžiules pinigų sumas

Bemaž mėnesį vykstantis karas Ukrainoje pakeitė Lietuvos nekilnojamojo turto (NT) brokerių kasdienybę – skambučiai telefone netyla, klientai prašo surasti butus ir namus pamėgtose užsienio valstybėse. Dalis klientų NT objektų gyvai net neapžiūri – rezervuoja, perka ir taip jaučiasi saugesni, sako kalbinti NT brokeriai.

Ispanija.<br>Pixabay.com nuotr.
Ispanija.<br>Pixabay.com nuotr.
Ispanija.<br>Pixabay.com nuotr.
Ispanija.<br>Pixabay.com nuotr.
Prasidėjus karui Ukrainoje, dalis lietuvių išleidžia didesnes sumas nekilnojamam turtui užsienyje.<br>T.Bauro nuotr.
Prasidėjus karui Ukrainoje, dalis lietuvių išleidžia didesnes sumas nekilnojamam turtui užsienyje.<br>T.Bauro nuotr.
Ispanija.<br>Pixabay.com nuotr.
Ispanija.<br>Pixabay.com nuotr.
Tautiečiai jau „gelbėja“ pinigus – Ispanijoje dar nėra taip brangu kaip Lietuvoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tautiečiai jau „gelbėja“ pinigus – Ispanijoje dar nėra taip brangu kaip Lietuvoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kalbinti NT brokeriai pastebi, kad lietuviai saugumo ieško užsienio valstybėse.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kalbinti NT brokeriai pastebi, kad lietuviai saugumo ieško užsienio valstybėse.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 4, 2022, 9:24 PM, atnaujinta Apr 5, 2022, 3:29 PM

Užsienio jau ištroškę

Pastaraisiais mėnesiais vis dažnesnis lietuvis susidomi NT užsienio valstybėse, patvirtino Lietuvos nekilnojamo turto agentūrų asociacijos prezidentas Audrius Gudanavičius. Pati populiariausia kryptis – Ispanija.

„Kaip visi bėga pirkti cukraus ir nesupranta dėl ko perka, taip kažkiek yra ir čia – dėl karo kyla noras ieškoti atsarginių variantų ir dar užsidirbti“, – kalbėjo A.Gudanavičius.

NT agentūros „Solds“ įkūrėja Agnė Navickienė taip pat pastebėjo panašias tendencijas. Tokio tipo investicija ir įsigijimo tvarkos įgyvendinimas užtrunka ilgiau nei Lietuvoje vien dėl pačių šalių dydžio ir pačių pirkėjų apsisprendimo laiko.

„Pavyzdžiui, vienoje Ispanijos dalyje žaliau ir gražiau, bet brangiau, o kitoje – jau viskas pilkiau, daugiau smėlio ir akmens, bet pigiau. Sunku susigaudyti: Palangoje trys gatvės, o ten kiek provincijų, kiek miestų, kitokie mokesčiai“, – pabrėžė pašnekovė.

Nekilnojamojo turto agentūros „Masa International“ atstovė ir NT brokerė Sigita Žlabienė, dirbanti su Lietuvos ir Ispanijos rinkomis pastebėjo pastarųjų savaičių pokyčius – tautiečiai bėga iš Lietuvos.

„Jeigu iki karo Ukrainoje tai svarstydavo tie, kurie turi daugiau pinigų ir išleisdavo apie 150 tūkst. eurų, o dabar objektams išleidžia nuo 200–700 tūkst. eurų“, – pastebėjimu su lrytas.lt pasidalijo pašnekovė.

Kaip sakė S.Žlabienė, prieš prasidedant karui Rytuose, lietuviai investuodavo į užsienio NT dėl noro poilsiauti ar užsidirbti iš nuomos, tačiau dabar tai daro dėl saugumo.

Graibsto nuo butų ar mažesnių namų ties kelis šimtus kilometrų besitiesiančia pakrante, tačiau paklausa nemaža ir kiek atokiau, žemyninėje dalyje. Taip, anot NT brokerės, gelbėja pinigus – Ispanijoje dar nėra taip brangu kaip Lietuvoje.

Nors apgalvoti savo norus ir pasiskaičiuoti biudžetą užtrunka ilgiau, poreikiai nėra mažesni – jei tik yra galimybės, tautiečiai visada rinksis erdvesnius būstus. Vienaip ar kitaip, tokio tipo antras ar trečias būstas jau tampa nemažu įsipareigojimu pirkėjui – neretai būstas tampa nuomojamu objektu.

„Lietuvoje irgi tas pats, jei gyveni didmiestyje, tai turėdami pagrindinį būstą ir svarstydami apie antrą, jau pasirinkimas būna Šventoji, Palanga, Preila, Pervalka, Nida – pagal norus, prisirišimą ir biudžetą“, – komentavo NT brokerė ir įmonės vadovė.

Kaip savo patirtimi dalijosi A.Navickienė, dalis tautiečių net nevažiuoja į lietuvišką pajūrį – nenori vežtis didelio lagamino: nuo žieminės striukės iki vasarinių rūbų. Dirbantys darbą, kuris leidžia turėti vos mėnesį atostogų per metus, neretai jau nori komforto ir užtikrintumo. Užsienyje dažniausiai įsigyja NT tie, kurių darbas leidžia dirbti nuotoliu.

Pasaulio kryptys – pagal biudžetą

A.Navickienės teigimu, dabar vien lietuvių apgultis Tenerifėje yra didelė. „Ypač pandemijos metu pajuokaujam, kad jau ir gatvių pavadinimai tuoj bus lietuviški. Tai labai stipri ir auganti bendruomenė“, – akcentavo NT įmonės įkūrėja.

Nors dominuoja Ispanijos žymiausi kurortai, neatsilieka Nica ir Ibiza Prancūzijoje, Latvijos paplūdimiai, Dubajus, Turkija.

Pastaroji lokacija, anot pašnekovės, dėl mažesnių kainų šioje šalyje, pastaruoju metu tampa ypač populiari, o paklausa yra auganti. Lietuviai perka būstus priemiesčiuose ir populiaresniuose regionuose.

„Išlaikymo kaštai juokingi, po 20–30 eurų per mėnesį. Kondicionavimo kaštai ir elektra jau individualiai, bet tai konkurencingas pasirinkimas“, – dėstė A.Navickienė. Kadangi tokiai investicijai reikia sąlyginai mažesnio biudžeto nei kitose užsienio valstybėse, būtent toks pasirinkimas vilioja investuotojus. Tiesa, tokių skaičiuojama vienetais kasmet, jei lygintume su Ispanija.

Kaip pasakojo S.Žlabienė, Ispanija ir jos regionai patrauklūs ne tik investuotojams iš Lietuvos, bet taip pat ir europiečiams. Šalyje vietiniai palankiai priima užsieniečius, net šaltasis laikotarpis tenkina lietuvius. Nors prieš karą Ukrainoje tautiečiai mieliau rinkosi NT objektus salose, dabar patraukė žemyno centro link – esą su transportu taip būtų saugiau.

Pasak A.Navickienės, tokios investicijos neretai būna spontaniškos, tačiau neramumai Rytuose dar labiau paskatino aktyviau investuoti ir tuos, kurie apie tai galvojo kiek ilgiau.

Nors A.Gudanavičius naujienų portalui lrytas.lt teigė, kad karas Ukrainoje išties pagreitino lietuvių apsisprendimą, lenkai ir latviai NT suskubo įsigyti kiek anksčiau.

Vis tik nerimas ir dalyje valstybių pigesnė NT rinka paskatino susimąstyti ir Lietuvos gyventojus. „Jei galvoja, kad už 30 tūkst. eurų nusipirks pigiau, nei Naujininkuose, tai tikrai taip nebus“, – Ispanijos butų kainas lygino pašnekovas.

Plinta gudrybės būstą nuomojant užsienyje

„Naujas požiūris, kuriuo klientai dalijasi tarpusavyje yra toks, kad jei būstą perki užsienyje ir galvoji apie nuomą, mažiausiai turi būti du miegamieji, o kodėl?

Jei turi butą, tai nori atvažiuoti kaip į namus, turėti nuo patalynės, asmeninių daiktų iki rankšluoščių, kas atsitinka, tai gali nuomoti butą, bet su vienu miegamuoju, o antrą užrakini ir susidedi viską, kas yra tavo“, – aiškino A.Navickienė.

Taip dalis investuotojų elgiasi dėl to, kad yra jautrūs nuosavam turtui, sakė pašnekovė. Jei tik yra galimybė, tautiečiai linkę taip elgtis.

Kadangi atiduota dalis būsto vietiniam administratoriui, investicinė grąža jau grįžta – iš nuomos galima susimokėti už kelias keliones į antrus ir trečius namus ar padengti NT mokesčius ar bendrijos namo priežiūros išlaidas.

S.Blažienė taip pat patvirtino, jog pastaruoju metu NT užsienyje perka sau, tačiau dalis susirūpina ir dėl tokios investicijos grąžos – patys savininkai gyvena šaltuoju laikotarpiu, o šiltuoju – nuomoja.

„Buvo keli skambučiai, kai klientai tiesiog norėjo išvažiuoti į Ispaniją – nežino, kur važiuoti, ką ten veiks. Bandau šnekėti ir netgi atkalbinėti – klausiu, kaip jūs taip išvažiuosite į nežinią?“ – pasakojo NT brokerė.

Pasak pašnekovės, mintis apie įsigyjamą NT svetur išties pagreitino neramumai Ukrainoje. Nuo karo pradžios ji teigia sulaukianti 3–4 skambučių per dieną. Dalis klientų net nevažiuoja į pačią Ispaniją, o apsižiūrėjus internete iškart rezervuoja ir perka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.