Po įvykių Bučoje A. Kubilius užsiminė apie griežtesnes sankcijas Rusijai – sprendimas gali paaiškėti dar šią savaitę

Europarlamentaras Andrius Kubilius neatmeta, kad Europos Parlamentas jau šią savaitę galėtų priimti sprendimus dėl griežtesnių sankcijų Kremliui. Jo teigimu, įvykiai Bučoje, kai po Rusijos karių pasitraukimo buvo rasti šimtai kankinimo požymių turinčių ukrainiečių civilių palaikų, Vakarus turėtų priversti imtis papildomų priemonių.

A.Kubilius.<br>T.Bauro nuotr.
A.Kubilius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 4, 2022, 3:35 PM

„Šią savaitę Strasbūre vyks Europos Parlamento posėdis, kaip tik ruošiama rezoliucija ir, tikiuosi, kad šiomis dienomis ji bus redaguojama ir galutiniame tekste bus įtrauktos pačios svarbiausios ir griežčiausios nuostatos“, – pirmadienį Eltai teigė A. Kubilius kartu pridurdamas, kad sankcijų klausimą šią savaitę siūloma svarstyti ir Europos vadovų taryboje.

„Yra siūlymų neatidėliojant sušaukti ir Vadovų tarybą, tai galbūt jau šią savaitę paaiškės ir galutiniai sprendimai. Aš tikiuosi, kad tai daug kam bus toks sukrečiantis dalykas, kuris privers suprasti, kad iš tikrųjų turi būti taikomos pačios griežčiausios priemonės, kad Kremlius ir Putinas šitą karą pralaimėtų nedelsiant“, – pridūrė europarlamentaras.

A. Kubilius pažymi, kad visų pirma Europos Sąjunga privalo įvesti visišką embargą visiems energetikos ištekliams.

„Iki šiol kiekvieną dieną Europos Sąjungos šalys sumoka Putinui į kišenę tarp 600-800 mln. eurų už dujas ir naftą, todėl anksčiau įvestos sankcijos nėra tokios skausmingos, neatidėliojant reikia jau dabar įvesti maksimalias sankcijas“, – teigia A. Kubilius, kartu pridurdamas, kad kitas žingsnis – visų Rusijos bankų atjungimas nuo SWIFT sistemos.

„Įvedus embargą, uždraudus energijos resursų importą būtų galima iš karto likusius Rusijos bankus atjungti nuo SWIFT sistemos, nes dabar keli pagrindiniai bankai yra kaip tik naudojami, kad būtų atsiskaitoma už perkamas dujas ir naftą“, – pažymi jis.

ELTA primena, kad šį savaitgalį Bučos miestelyje po Rusijos karių pasitraukimo buvo rasti šimtų civilių palaikai. Jie mėtėsi arba gatvėse, arba buvo užkasti masinėse kapavietėse. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis apkaltino Maskvą genocidu. Rusija atsakomybės kratosi.

Reaguojant į Rusijos karinę invaziją į Ukrainą, Jungtinės Amerikos Valstijos ir ES kartu su kitomis Vakarų ir Azijos valstybėmis pritaikė Kremliui griežtas ekonomines sankcijas, kurių viena pagrindinių – dalies Rusijos bankų atjungimas nuo tarptautinės bankų mokėjimų sistemos SWIFT.

Nuo SWIFT kol kas atjungti septyni rusiški bankai, tačiau šie apribojimai kol kas nėra taikomi didžiausiam Rusijos bankui „Sberbank“ ir trečiam didžiausiam bankui „Gazprombank“. Per šiuos bankus ES valstybės atsiskaito su Rusija už Maskvos tiekiamus energijos išteklius, visų pirma – dujas ir naftą.

Be to, Rusijos lėktuvams uždaryta ES ir JAV oro erdvė, siekiant blokuoti šalies prezidento Vladimiro Putino karo Ukrainoje finansavimą, taip pat įšaldytas visas bankų turtas ES. Vakarų valstybėse konfiskuojamas Kremliaus oligarchų turtas, iš Rusijos jau pasitraukė daug didžiųjų Vakarų įmonių.

Tuo metu Europos Komisija iki gegužės turėtų pateikti planą, kaip kuo greičiau sumažinti Bendrijos priklausomybę nuo rusiškų energijos išteklių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.