ES įvardijo, kokios dar sankcijos gali būti skelbiamos Rusijai

ES svarsto galimybę dėl karo Ukrainoje taikyti sankcijas Rusijos naftos ar anglių pramonei, antradienį pareiškė vienas aukšto rango Europos Komisijos pareigūnas, nors kai kurios šalys vis dar nerimauja dėl tokio žingsnio ekonominių padarinių.

ES svarsto galimybę dėl karo Ukrainoje taikyti sankcijas Rusijos naftos ar anglių pramonei.<br>V.Skaraičio nuotr.
ES svarsto galimybę dėl karo Ukrainoje taikyti sankcijas Rusijos naftos ar anglių pramonei.<br>V.Skaraičio nuotr.
ES svarsto galimybę dėl karo Ukrainoje taikyti sankcijas Rusijos naftos ar anglių pramonei.<br>XINHUA/SIPA/Scanpix nuotr.
ES svarsto galimybę dėl karo Ukrainoje taikyti sankcijas Rusijos naftos ar anglių pramonei.<br>XINHUA/SIPA/Scanpix nuotr.
Rubliai, Rusija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rubliai, Rusija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 5, 2022, 2:02 PM

Europos Sąjunga ir JAV šiuo metu rengia papildomas sankcijas Maskvai dėl įtarimų, kad Kremliaus pasiųstos pajėgos įvykdė karo nusikaltimų netoli Kyjivo, kur savaitgalį buvo aptikta šimtai civilių gyventojų kūnų.

Europiečiai spaudžiami smogti Rusijai itin svarbiam energetikos sektoriui, kad šalis nebegautų didžiulių pajamų iš dujų, naftos ir anglies pardavimų, padedančių Kremliui finansuoti karą.

„Nenoriu pateikti išankstinių vertinimų, bet iš tiesų diskutuojama, ką galima padaryti tokiose energetikos srityse, kaip anglys ir nafta“, – sakė EK vicepirmininkas Valdis Dombrovskis, atvykęs į ES ministrų derybas Liuksemburge.

„Diskusijos apie tai vyksta. Europos Komisijos nuomone, tai tikrai yra viena iš galimybių“, – pridūrė jis.

Briuselis šiuo metu rengia naują sankcijų paketą, bet kad jis įsigaliotų būtinas visų 27 valstybių narių pritarimas.

Lig šiol nuo Rusijos energijos išteklių labai priklausomos šalys, tokios kaip Vokietija, Austrija ir Italija, priešinosi, kad ribojamosios priemonės paliestų ir dujas ar naftą. Pasiryžti tokiam žingsniui ragina Lenkija ir Baltijos šalys, taip pat Jungtinės Valstijos.

Berlynas pirmadienį pareiškė, kad rusiškų gamtinių dujų, atsižvelgiant į jų svarbą Europos ekonomikai, kol kas neįmanoma atsisakyti. Tuo metu Viena antradienį leido suprasti, kad anglys galėtų būti importuojamos ir iš kitų šalių.

„Šiandien aptarsime [anglių klausimą]“, – antradienį pažymėjo Austrijos finansų ministras Magnusas Brunneris.

„Visuomet turime atsargiai žiūrėti į sankcijas ir ramiai vertinti, kokį poveikį jos turėtų mums patiems“, – pridūrė jis.

ES užsienio reikalų ministrai galėtų priimti naujausią paketą arba per trečiadienį ir ketvirtadienį vyksiančius NATO ir Didžiojo septyneto (G-7) susitikimus, arba per eilinį susitikimą ateinančios savaitės pradžioje.

Europos Sąjunga koordinuoja sankcijas Maskvai su Jungtinėmis Valstijomis ir kitomis Vakarų sąjungininkėmis dar nuo Rusijos pajėgų telkimo prie Ukrainos sienų pradžios.

Vašingtonas pirmadienį pranešė, kad papildomos baudžiamosios priemonės bus įvestos „šią savaitę“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.