Ukrainoje veiklą sustabdę Lietuvos verslai iš ten pasitraukti neketina – pagerėjus situacijai planuoja plėstis

Kai kurios Lietuvos įmonės dėl karo sustabdyto verslo Ukrainoje kol kas neatnaujina, tačiau visiškai pasitraukti sako taip pat neplanuojančios – priešingai, pagerėjus situacijai, kai kurios bendrovės Ukrainoje planuoja plėstis.

Kai kurios Lietuvos įmonės dėl karo sustabdyto verslo Ukrainoje kol kas neatnaujina, tačiau visiškai pasitraukti sako taip pat neplanuojančios.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kai kurios Lietuvos įmonės dėl karo sustabdyto verslo Ukrainoje kol kas neatnaujina, tačiau visiškai pasitraukti sako taip pat neplanuojančios.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2022, 4:31 PM

Naktinio matymo prietaisų gamintoja „Yukon Advanced Optics Worldwide“, Ukrainoje turinti antrinę įmonę „Polaris Vision Ukraine“, darbą sustabdė nuo karo pradžios vasarį, o dalį darbuotojų atsivežė į Lietuvą.

„Tikrai veikla dar nėra atnaujinta, sunkiai įsivaizduojame tai. Mūsų įmonė Ukrainoje buvo, dalį žmonių persivežėme į Lietuvą, į Vilnių, o visi vyrukai, kurie liko ten, nes jie yra šauktinių amžiaus, netgi kai kurie yra teritorinės gynybos padaliniuose“, – BNS sakė įmonės komunikacijos vadovas Germanas Kavalskis.

„Mes toliau rūpinamės jų socialinėmis garantijomis, mokame atlyginimus, kad jie būtų aprūpinti finansiškai, kiek tai galima padaryti, kadangi tai yra netipinė situacija ir tikrai nežiūrime, kad kažkas nedirba“, – sakė jis.

Padėčiai aprimus, įmonė veiklą Ukrainoje žada atnaujinti ir netgi plėstis.

„Kai tik situacija pasikeis, bus galimybė pradėti normaliai dirbti, mes, aišku, planuosime atnaujinti savo veiklą Ukrainoje, bet šiai dienai yra taip, kaip yra. Tikrai neturime planų trauktis, manau, netgi po karo ten bus net didesnis potencialas bandyti ir plėstis“, – sakė G. Kavalskis.

Neaustinių medžiagų fabriko, Ukrainos Berdyčevo mieste turinčio minkštų baldų gamybos įmonę „Sintuva“ ir čiužinių gamybos įmonę „Sončik“, vadovas Stanislovas Grušas BNS teigė, kad darbas kol kas lieka sustabdytas.

„Kol kas nedirbame, dirbsime, kai bus saugu. Žmonės nenori dirbti kol kas, visi bijo dar eiti į darbą“, – BNS sakė S. Grušas.

„Trauktis neplanuojame, lauksime, kol aprims karas, nes mūsų įmonė nuo Kijevo 180 kilometrų į vakarus, tai reikia išlaukti, vis tiek dar nėra pakankamai saugu, dar šaudo, bombarduoja, nežinosi, kas kaip. Mūsų nesubombardavo, bet vieną namą mūsų mieste subombardavo“, – kalbėjo jis.

Pasak S. Grušo, įmonėse dirba daugiau nei 200 žmonių, daugiausia – Ukrainos piliečiai.

Tuo metu Ukrainoje veikianti Lietuvos informacinių technologijų (IT) bendrovė „Nevda“ veiklos nuo karo pradžios nenutraukė, tačiau darbuotojai dirba nuotoliniu būdu.

„Nuotaikos nėra optimistiškos po paskutinių įvykių ir žmonėms psichologiškai labai kirto, bet iš principo žmonės dirba, dalis yra vietoje, Poltavoje, dalis žmonių yra Bulgarijoje, veiklą mes tęsiame“, – BNS sakė „Nevdos“ projektų direktorius Paulius Jonikas.

„Daugiausia mūsų veikla susijusi su švietimu, žmonėms yra platformos mūsų dabar jau ne tiek švietimui, ne pažymiams žymėti, nuotolinėms pamokomos, bet bendravimui, sklaidai, komunikacijai, tai realiai poreikis aptarnauti sistemą yra“, – sakė P. Jonikas.

Ukraina skelbia atgavusi Kyjivo srities kontrolę, rusų kariams traukiantis iš aplink sostinę ir Černihivą esančių teritorijų. Dalis pabėgėlių jau grįžta namo, o nuo ​​Rusijos invazijos pradžios vasario 24 dieną sugrįžo daugiau nei pusė milijono žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.