Kipras ir Bulgarija jau guodžiasi dėl rusų turistų – šį sezoną gali jų visiškai nesulaukti

Turizmo sektorius Kipre ir Bulgarijoje baiminasi dėl šios vasaros sezono. Dėl sankcijų Rusijai šalys gali visiškai nesulaukti rusų turistų. Po smukusios apyvartos per pandemiją daugelis įmonių būgštauja, kad neišsilaikys.

 Kipras.<br>dimitrisvetsikas1969/pixabay.com nuotr.
 Kipras.<br>dimitrisvetsikas1969/pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 6, 2022, 1:41 PM

Rusijos ambasadorius Nikosijoje Stanislavas Osadčis jau netrukus po karo pradžios vienai Kipro televizijai tiesiai pareiškė: „Iš kur Kipras gaus rusų turistų? Jų nebus“. Nikosija uždarė savo oro erdvę Rusijos lėktuvams. Kipras pats šovė sau į kojas, sakė ambasadorius. Rusai, anot jo, dabar rinksis Turkiją ir ten leis savo pinigus.

Rusai sudarydavo 25 proc. atostogautojų Kipro saloje. „Jei mes prarasime visus šiuos svečius, tai mums kainuos iki 2 proc. bendrojo vidaus produkto“, – įspėjo finansų ministras Konstantinosas Petridisas.

Prastas vasaros sezonas gali būti ir Bulgarijos Juodosios jūros pakrantėje. Tenykščiuose viešbučiuose dabar apgyvendinti Ukrainos karo pabėgėliai. Bulgarija gali nesulaukti ne tik rusų ir ukrainiečių turistų, bet ir 350 tūkst. rusų, turinčių čia vasaros būstus – tarp šalių šiuo metu skrydžiai nevykdomi. Nuo karo pradžios mažai rezervacijų sulaukta ir iš Vakarų bei Vidurio Europos. Šalis tikriausiai yra per arti karo veiksmų vietos.

Ar rusų atostogautojai vietoj to plūstels į Turkiją, neaišku, nors ši šalis ir pasisako prieš sankcijas Rusijai bei nėra uždariusi savo oro erdvės Rusijos orlaiviams. Ir čia turizmo sektorius baiminasi nuostolių. „Jei karas tęsis ir nebus pokyčių, atvyks tik 30 proc. rusų“, – turkų žiniasklaidai sakė turizmo asociacijos „Etik“ vadovas Mehmetas Isleris. Jau dabar esą atšaukiamos rezervacijos.

Statistikos agentūros duomenimis, 2021 metais į Turkiją atvyko 4,6 mln. turistų iš Rusijos, 2 mln. – iš Ukrainos.

Nekilnojamojo turto makleriai Antalijoje tuo tarpu kalba apie daug daugiau rusų ir ukrainiečių klientų užklausų. Özkanas Tekcė iš nekilnojamojo turto agentūros „Antalya Homes“ sakė, kad paklausa išaugo pustrečio karto, lyginant su įprasta paklausa šiuo metų laiku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.