Baltarusija nusprendė: kai kurias užsienio paskolas grąžins nacionaline valiuta

Baltarusijos vyriausybė ketvirtadienį nusprendė iš užsienio plėtros bankų gautas paskolas grąžinti nacionaline valiuta, nes dėl Vakarų sankcijų, kurios buvo paskelbtos dėl Minsko paramos Rusijos invazijai į Ukrainą, buvo suvaržyta šalies prieiga prie užsienio valiutos.

Tarptautinis valiutos fondas.<br>Scanpix nuotr.
Tarptautinis valiutos fondas.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-08 08:35, atnaujinta 2022-04-08 08:59

Ši vyriausybės rezoliucija buvo priimta suderinus veiksmus su centriniu banku, pranešime nurodė vyriausybės spaudos tarnyba. Tokios priemonės buvo imtasi tuo metu, kai Baltarusija, kaip ir Rusija, rizikuoja neįvykdyti skolinių įsipareigojimų užsieniui.

Vyriausybės sprendimas bus taikomas paskoloms, kurias Baltarusija gavo iš tarptautinių plėtros bankų, tokių kaip Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB) ar Pasaulio Banko skolinimo institucija.

Minskas „savo įsipareigojimus grąžinti pagrindinę paskolos sumą ir palūkanas įvykdys .... Baltarusijos rubliais taikant oficialų keitimo kursą“, nurodoma pranešime.

„Baltarusija yra priversta imtis tokios priemonės, nes dėl paskelbtų sankcijų turi ribotas galimybes atlikti mokėjimus Vakarų kreditoriams JAV doleriais ir eurais.“

Pagal Vakarų sankcijas buvo įšaldyta didžioji dalis Maskvos ir Minsko užsienyje laikomų užsienio atsargų ir buvo apribotos jų galimybės naudotis bankų paslaugomis, taigi buvo suvaržytos galimybės atlikti su skola susijusius mokėjimus.

Rusija trečiadienį paskelbė atlikusi su skola JAV doleriais susijusį mokėjimą rubliais, nors pagal tos obligacijų emisijos sąlygas tai nebuvo leidžiama. Dėl to po kelių savaičių gali būti paskelbta, kad Maskva neįvykdė savo skolinių įsipareigojimų.

Savo skolinių įsipareigojimų neįvykdžiusioms šalims kelerius metus yra neįmanoma pritraukti lėšų finansų rinkose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.