G. Landsbergis apie rusų dujų, naftos embargą: judama gera kryptimi, bet optimizmo mažai

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad ES juda „gera kryptimi“, siekiant atsisakyti rusiškos naftos ir dujų importo, bet kol kas optimizmo šiuo klausimu mažai.

G.Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
G.Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-08 12:46, atnaujinta 2022-04-08 13:09

Pasak jo, Bendrijos institucijų aukštų pareigūnų retorika leidžia suprasti, kad politiniai sprendimai yra priimti, tačiau kyla klausimų dėl jų įgyvendinimo laiko.

„Jei pasakoma formuluotė „anksčiau ar vėliau bus atsisakyta dujų ir naftos“, tai galima iš to spręsti, kad apsispręsta jau yra, tik tuomet lieka laiko klausimas“, – penktadienį teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

„Viena vertus, galime pasakyti, kad jau judama gera kryptimi, kita vertus – klausimas atviras, kiek dar žmonių turi žūti“, – pridūrė jis.

Vis dėlto G.Landsbergis teigia kol kas neturintis „jokio optimizmo vykstančioje politinėje diskusijoje“.

„Tiesą sakant, aš nebematau papildomų argumentų, viskas yra absoliučiai aišku, daromi genocidiniai nusikaltimai, valomi ištisi miestai, kraupūs nusikaltimai daromi prieš moteris, prieš vaikus, vykdomos deportacijos“, – kalbėjo ministras.

Naujos sankcijos

ES ketvirtadienį pranešė patvirtinusi Rusijos anglių embargą, taip pat uždarysianti Bendrijos uostos šios šalies laivams dėl Maskvos karo prieš Ukrainą.

Bendrijos šalys iš Rusijos importuoja 45 proc. savo suvartojamų anglių, šio importo vertė sudaro 4 mlrd. eurų per metus.

Į naują paketą taip pat įtraukti 10 mlrd. eurų vertės eksporto suvaržymai, įskaitant draudimą eksportuoti į Rusiją moderniąsias technologijas, be to, bus įšaldyti kelių šios šalies bankų aktyvai.

„Bus išaiškinimai to, kaip tai turėtų būti vykdoma, bet tai yra reikšmingas apribojimas, – teigė Lietuvos užsienio reikalų ministras. – Mūsų pirminiu vertinimu, bus žiūrima į rusiškus numerius.“

Jis teigė besitikintis, kad Lietuvos pasienyje dėl to papildomų problemų neturėtų kilti.

Rusijos ateitis tarptautinėse organizacijose

Reaguojant į Maskvos invaziją į Ukrainą, Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja ketvirtadienį sustabdė Rusijos narystę JT Žmogaus teisių taryboje.

Pasak G.Landsbergio, šiuo pavyzdžiu turėtų pasekti ir kitos Vakarų organizacijos, kuriose ligi šiol dalyvauja Rusija.

„Putinistinės Rusijos dalyvavimas tarptautiniuose formatuose, mano įsivaizdavimu, sunkiai suderinamas su tų formatų prisiimtais įsipareigojimais. Dauguma jų kalba apie taiką, pasitikėjimą tarpusavio, bendras vertybes“, – teigė ministras.

„Akivaizdu, kad su šio režimo valdoma valstybe civilizuoto pasaulio niekas nebesieja“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.