Skelbia, kiek Lietuvoje įšaldyta lėšų dėl ES paskelbtų sankcijų, susijusių su Rusija ir Baltarusija

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) praneša, kad dėl Lietuvoje taikomų ES finansinių sankcijų, susijusių su Rusija ir Baltarusija, bendra iš viso įšaldytų lėšų suma sudaro daugiau nei 18,151 mln. eurų, 3,982 mln. JAV dolerių ir 3,779 mln. Rusijos rublių.

Bendra iš viso įšaldytų lėšų suma sudaro daugiau nei 18,151 mln. eurų, 3,982 mln. JAV dolerių ir 3,779 mln. Rusijos rublių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Bendra iš viso įšaldytų lėšų suma sudaro daugiau nei 18,151 mln. eurų, 3,982 mln. JAV dolerių ir 3,779 mln. Rusijos rublių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2022, 2:43 PM, atnaujinta Apr 12, 2022, 4:06 PM

Praėjusią savaitę skelbta, kad dėl ES sankcijų Rusijai įšaldyta beveik 23 mln. eurų.

Pasak FNTT atstovės Modestos Zdanauskaitės, įšaldytų piniginių lėšų suma gali kisti, nes sankcionuojamiems asmenims gali būti pritaikomos išimtys.

„Tai reiškia, kad įmonė, kuriai taikomos ES finansinės sankcijos, norėdama pasinaudoti išimtimis, pavyzdžiui, išmokėti atlyginimus darbuotojams ir panašiai, gali kreiptis į FNTT, kuri (...) įgyvendina išimtį tik gavusi Užsienio reikalų ministerijos sutikimą“, – BNS teigė ji.

Lietuvoje ES finansinės sankcijos, atsižvelgiant į Rusijos veiksmus, kuriais kenkiama Ukrainos teritoriniam vientisumui, suverenitetui ir nepriklausomybei arba į juos kėsinamasi, yra taikomos 6 juridiniams asmenims, turintiems sąskaitas Lietuvoje, remiantis sąsajomis per nuosavybės teisę ar kontrolę. Bendra įšaldytų lėšų suma sudaro daugiau nei 17,075 mln. eurų, beveik 2,680 mln. JAV dolerių ir 3,233 mln. Rusijos rublių.

Finansinės sankcijos pritaikytos dėl sąsajų su Aleksejumi Nečajevu, Aleksejumi Mordašovu, Andrejumi Melničenka, Andrejumi Gurijevu ir Igoriu Sečinu.

Šiuo metu Lietuvoje taip pat apribotos lėšos, kurias į Lietuvoje veikiančių finansų įstaigų klientų sąskaitas pervedė ES sankcionuojami asmenys, daugiausiai iš užsienio šalių. Bendra tokių įšaldytų lėšų suma siekia 1,031 mln. eurų, 1,302 mln. JAV dolerių ir per 546,42 tūkst. Rusijos rublių.

Asmenims, kuriems taikomos ES ribojamosios priemonės, susijusios su Rusija, apribota galimybė naudotis Lietuvoje esančiais ir nuosavybės teise priklausančiais trimis nekilnojamojo turto objektais – butais ir žemės sklypu pagal nuomos sutartį.

Lietuvoje taip pat taikomos finansinės sankcijos, susijusios su Baltarusija. Sankcijos yra taikomos trims juridiniams asmenims ir vienam fiziniam asmeniui. Bendra įšaldytų lėšų suma – per 45,7 tūkst. eurų. Sankcijos pritaikytos dėl sąsajų su Aliaksandru Šakutinu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.